ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

SENIORSKI PRVAK DRŽAVE

Zadarski boksač Petar Krešimir Knežević: Cilj je izboriti nastup na Olimpijskim igrama 2024.

Autor: Alen Plahinek

05.05.2023. 15:15
Zadarski boksač Petar Krešimir Knežević: Cilj je izboriti nastup na Olimpijskim igrama 2024.

Foto: Privatna arhiva



Proteklog je vikenda u Kutini na Prvenstvu Hrvatske, 19 – godišnji zadarski boksač, Petar Krešimir Knežević postao je seniorski prvak države. Kako je sam rekao prvo je trenirao košarku, pa nogomet, ali je želio probati individualni sport i tako je krenula priča s boksom. Iako su dojmovi još poprilično svježi, Knežević se već navikao na titule i zlata iz mlađih dana, no ovo je bilo posebno.


– Osvajao sam naslove prvaka države u svim mlađim kategorijama i ove godine dupla titula, u seniorima i seniorima do 22 godine. Iskreno ova dva ovogodišnja prvenstva su mi najdraža jer je za njih bilo potrebno najviše truda. S druge strane, ova prvenstva su i važna za nadolazeće kvalifikacije za Olimpijske igre sljedeće godine. Bilo je sada u Kutini vrlo kvalitetnih boksača kroz sve kategorije. Ja sam kao prvi nositelj prošao direktno u polufinale, gdje sam boksao protiv jednog Zagrepčana i pobijedio sam nokautom u jetru u prvoj rundi, a u finalu sam pobijedio Riječanina s kojim sam već i prije jednom boksao i drugi puta ga pobijedio – ispričao je Knežević koji je već nekoliko godina standardni član boksačke reprezentacije.


Napredak


– Velika je čast nastupati za Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima. Drugačije je nastupati za Hrvatsku, nego za sebe, odnosno za klub. Prošao sam i Europsko i Svjetsko prvenstvo. Prvo veliko natjecanje bilo je Europsko prvenstvo u Budvi 2021. godine, tada sam bio mlađi senior i puno toga se promijenilo od tada do danas. Napredovao sam puno u boksačkom smislu, a i prešao sam u seniore – objašnjava Knežević dodajući kako je sljedeći cilj odlazak na najveće sportsko događanje za svakog sportaša.




– Bit će nekoliko kvalifikacija za Igre, a prve su na rasporedu 21.6. u Krakowu, u Poljskoj, u sklopu Europskih igara. Siguran sam da ćemo odraditi odlične pripreme, spremiti se maksimalno i nadam se da ću se uspjeti kvalificirati na Olimpijske igre u Parizu. Nisam siguran je li potrebno doći do polufinala ili finala kako bi se ostvarila kvalifikacija norma, tako da ne mogu točno reći. Kako sam rekao bit će još kvalifikacijskih turnira, ne znam koliko, ali cilj je odmah na prvim kvalifikacijama izboriti normu – poručio je Knežević.



Preseljenje


Uspješan je Knežević i van granica Hrvatske. Početkom travnja na vrlo jakom turniru u Beogradu osvojio je brončano odličje.


– Različiti su boksački stilovi kada se izađe izvan hrvatskih okvira. Vani uglavnom nema laganih turnira jer svatko pošalje najbolje iz svoje države, tako da boksate protiv najboljih iz cijelog svijeta. Uspio sam u prva dva kola poraziti Austrijanca i Marokanca, a potom sam u polufinalu odlukom sudaca izgubio od domaćeg predstavnika. Sve u svemu ja sam zadovoljan svojim borbama, općenito kako je sve prošlo – ispričao je Knežević te dodao kako bez obzira na sport kojim se bavi među boksačima postoji tzv. džentlmenstvo, odnosno veliko međusobno poštovanje.


Od rujna je Knežević zadarsku adresu zamijenio zagrebačkom zbog fakulteta te samim time i počeo trenirati u glavnom gradu.


– Velika je razlika između Zadra i Zagreba. Uvjeti su puno bolji u Zagrebu, a ima i puno više mogućnosti. Primjerice u Zadru doslovno nemate nikoga za sparing, dok je u Zagrebu uvijek netko slobodan za kvalitetan sparing – zaključio je Knežević.