Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

PRIJELAZNI ROK

Vratar Vatrenih i Dinama napušta Maksimir s osvojenim Superkupom, čini se da je njegov transfer završen

Autor: Davor Petrović

16.07.2023. 12:07
Vratar Vatrenih i Dinama napušta Maksimir s osvojenim Superkupom, čini se da je njegov transfer završen

Foto: Reuters



Odjeci zbivanja na nogometnom tržištu sugerirali su da bi subotnja utakmica za SuperSport Superkup mogla predstavljati oproštaj Luke Ivanušeca od Maksimirske 128, a zatim se ispostavilo da je pažnja bila usmjerena na pogrešnog čovjeka. Naime, Dinamo je dogovorio prodaju Dominika Livakovića u Fenerbahče uz odštetu od 9 milijuna eura. Tako barem tvrdi Fabrizio Romano, talijanski novinar koji spada u kategoriju vodećih svjetskih stručnjaka za transfere.


Kako sada stvari stoje, minimalna pobjeda nad Hajdukom u dvoboju za prvi trofej sezone ujedno je bila i zadnja Livakovićeva utakmica za Dinamo, čiju mrežu bi od sada trebao čuvati Ivan Nevistić. Naravno, pod uvjetom da odgovorni iz Maksimirske 128 nemaju druge planove.


Kada je riječ o Ivanušecu, njegov odlazak u Feyenoord još uvijek se nalazi u sferi potencijalnih transfera. Nizozemski prvak rado bi ga doveo u svoje redove, ali još uvijek pokušava smanjiti odštetni zahtjev jer mu 10 milijuna eura, koliko iznosi minimum Dinamovih potraživanja, djeluje previsoko.


Derbi nije upitan




Što se pak tiče njegovog zdravstvenog stanja, prve informacije iz Maksimirske 128 govore da bi trebao biti spreman za petak, odnosno utakmicu prvog kola nove sezone, protiv Hajduka. U završnim minutama dvoboja za Superkup Ivanušec je šepajući napustio teren, a pregledi su pokazali da je dobio snažan udarac u list, koji neće ostaviti ozbiljnije posljedice.


Slična dijagnoza vrijedi i za Darija Špikića. On je, naime, također jedva izašao s terena nakon što je nekoliko minuta ležao na travnjaku. Kasnije se ispostavilo da je u pitanju bila kombinacija iscrpljenosti i primljenih udaraca, što znači da će Špikić također biti u konkurenciji za novi ogled s Hajdukom.


Uzme li se utakmica za Superkup kao precizni pokazatelj trenutnog stanja najvećih rivala, u petak se može očekivati još jedna neizvjesna utakmica. Dinamo je prije dva dana bio bolji za gol Martina Baturine, na asistenciju raspoloženog Brune Petkovića, ali Hajduku je nedostajao Marko Livaja, koji je sada odredio utakmicu suspenzije zbog neprimjerenog ponašanja nakon finala SuperSport Hrvatskog kupa na Rujevici.


Za početak, izostanak igrača takvog kalibra predstavljao bi hendikep i za osjetno jače klubove. Zatim, Hajduk je u borbi za Superkup imao dvije vrlo izgledne prilike, a držao je i inicijativu kroz zadnji pola sata igre, kada je pokušavao uhvatiti izjednačenje. Jednostavno, Splićani su u subotu izgledali zrelije i opasnije nego u ovakvim derbijima odigranim prošle sezone.


Teška borba


– Čestitam svojim igračima na pobjedi i Hajduku na jako dobroj predstavi. Iza nas je devedeset minuta teške borbe, a sigurno je da ćemo još neko vrijeme tražiti pravu formu i ritam. Sigurno je da smo iz ove utakmice izašli pozitivniji nego Hajduk. Moramo gledati sebe i spremati se za ono što nas očekuje, kako bismo već u petak bili još bolji. Mi smo Dinamo i svjesni smo da smo lovina za sve ostale – ističe Igor Bišćan, dodajući da Dinamo mora čim prije osnažiti momčad.


Svaka momčad je na utakmici imala po jednu priliku izrađenu kroz akciju na postavljenu obranu i još nekoliko opasnih situacija nakon grešaka suparnika. Tako je i pao gol odluke u 52. minuti. Naime, tada je Hajduk imao inicijativu, a Rokas Pukštas je nesmotreno izgubio loptu u blizini centra, omogućivši Dinamu brzu tranziciju i vodstvo vrijedno Superkupa.


– S obzirom na ranu fazu sezone, obje momčadi su pokazale pristojan nogomet i imale su svoje prilike. Smatram da smo zaslužili pobjedu za taj jedan gol. U petak nas očekuje nova utakmica koja će biti drukčija od ove – zaključuje Bišćan.