Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

NBA liga

LeBron James postao najbolji strijelac u povijesti NBA lige, zapljeskao mu je i Kareem Abdul-Jabbar

Autor: Hina

08.02.2023. 08:15
LeBron James postao najbolji strijelac u povijesti NBA lige, zapljeskao mu je i Kareem Abdul-Jabbar

Foto: LeBron James/Foto REUTERS

Lakersi su za tu prigodu akreditirali i više od 200 novinara, a u publici su bile brojne zvijezde poput teniske legende Johna McEnroea, glazbenih zvijezda Jay-Z-ja, LL Cool J-a i Bad Bunnyja, glumca Denzela Washingtona...



LOS ANGELES Američki košarkaš LeBron James (38) postao je najbolji strijelac svih vremena u povijesti NBA lige, premašivši granicu od 38.387 koševa koju je postavio legendarni Kareem Abdul-Jabbar.


Superzvijezdi Lakersa je susretu protiv Oklahoma Cityja trebalo 36 poena kako bi preskočio Abdul-Jabbara. I uspio je. Zabio je 38 poena, pa sada na kontu ima tri koša više od bivšeg centra Milwaukee Bucks (1969-1975) i Los Angeles Lakersa (1975-1989).


Povijesni, 36. koš zabio je deset sekundi prije kraja treće četvrtine nakon čega je utakmica zaustavljena. Jamesu je odana počast tijekom proslave na terenu na kojoj su sudjelovali povjerenik NBA lige Adam Silver i sam Abdul-Jabbar, koji je gledao utakmicu u Crypto.com Areni uz klupu Lakersa. Još dva koša James je zabio u završnici utakmice.




“Samo želim reći hvala navijačima Lakersa, vi ste jedinstveni. Svima koji su ikada bili dio svega ovoga u zadnjih 20 i više godina, želim vam reći puno hvala, svi ste vi pomogli. Sva vaša strast i žrtve pomogli su mi da dođem do ove točke,” rekao je James, koji je novi rekorder sa 38.390 koševa postignutih u regularnom dijelu sezone.


LeBron James i Kareem Abdul-Jabbar/Foto REUTERS


“Biti u nazočnosti takve legende kao što je Kareem je nevjerojatno, to je vrlo ponizno. Molim vas dajte stojeći pljesak ‘Kapetanu,” dodao je.


Na utakmici je bila i Jamesova obitelj i prijatelji iz Akrona. Lakersi su za tu prigodu akreditirali i više od 200 novinara, a u publici su bile brojne zvijezde poput teniske legende Johna McEnroea, glazbenih zvijezda Jay-Z-ja, LL Cool J-a i Bad Bunnyja, glumca Denzela Washingtona… Mjesto uz teren plaćalo se i 24.000 dolara.


“Kad kažem da nisam strijelac, kažem to u smislu da to nikad nije bio glavni dio moje igre. Rekord u broju koševa mi ​​nikad nije pao na pamet,” rekao je James za ESPN prošlog mjeseca dok se rekord približavao.


Dosadašnji Abdul-Jabbarov rekord stajao je od 5. travnja 1984. James je rođen otprilike devet mjeseci kasnije.


Trener San Antonio Spursa Gregg Popovich, koji ima najviše trenerskih pobjeda u povijesti lige i tri puta se borio protiv Jamesa u finalu, čudio se kako se Jamesova ofenzivna igra poboljšala s vremenom.


“U početku, znam kad smo igrali s njim, samo smo pokušavali ostati ispred njega i dati mu puno prostora. A ako je pucao, bili smo sretni. Međutim, kako su godine prolazile, bili smo puno manje sretni dok je počeo učiti kako pogađati, sada zabija i trice,” rekao je Popovich.


Abdul-Jabbar je ubacio samo jednu tricu u karijeri, s prosjekom od 24.6 koševa u svojih 20 sezona, dok je James do brojke od 38.390 koševa stigao u 1.409 utakmica uz prosjek od 27.2 koševa igrajući za Cleveland, Miami i Lakerse.


Iza Jamesa i Abdul-Jabbara je Karl Malone sa 36.928 koševa, Kobe Bryant je četvrti sa 33.643, a u Top pet je i Michael Jordan sa 32.292 koševa.


REZULTATI


LA Lakers – Oklahoma 130:133


Denver – Minnesota 146:112


Memphis – Chicago 104:89


New Orleans – Atlanta 116:107


Brooklyn – Phoenix 112:116


Orlando – New York 98:102