Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

STOLJEĆE NOGOMETA

Veterani Hrvatske uveličali proslavu sto godina NOŠK-a

Autor: Paulo Sarić

23.06.2023. 21:14
Veterani Hrvatske uveličali proslavu sto godina NOŠK-a

Foto: Luka Jeličić



Drugi najstariji aktivni nogometni klub s prostora Zadarske županije NOŠK ovih dana slavi veliki jubilej. Fešta stote godišnjice novigradskog kluba počela je u četvrtak svečanom sjednicom održanom ispred crkve Svete Marije, a vrhunac je uslijedio u petak prijateljskom utakmicom NOŠK-a i veteranske reprezentacije Hrvatske. Prava fešta nogometa privukla je na igralište nogometnog kluba NOŠK veliki broj zaljubljenika u “najvažniju sporednu stvar na svijetu” koji su mogli uživati u festivalu lijepih poteza koji su uveličali okrugli jubilej.


– U četvrtak smo na svečanoj sjednici podijelili priznanja zaslužnima igračima, trenerima i funkcionerima kluba, kao i svima koji su pomagali rad kluba u proteklom razdoblju. Bogati program je započeo prije dva dana, a nastavio se utakmicom s veteranima Hrvatske te proslavom i feštom na rivi koja se protegla do dugo u noć – kazao je predsjednik NOŠK-a Tonči Anzulović.


Foto: Luka Jeličić


Otpor jugoslavenstvu


Nogomet se u Novigradu počeo igrati davne 1916. godine kada su zadarski školarci donijeli prvu loptu u mjesto Svete Katarine, a službeni početak nogometne igre u Novigradu datira iz 1923. godine kada su mladi “radićevci” kao otpor jugoslavenskoj nacionalnoj ideji osnovali športsko društvo Lav koje je imalo sekcije gimnastičara, veslača i nogometaša




– Početkom tridesetih godina prošlog stoljeća klub je promijenio ime u NOŠK, koje nosi do današnjeg dana. Osnivači kluba su bili Ante Bradić, djed najboljeg strijelca kluba Ozrena Baždarića, Niko Oštrić i Ante Anzulović Mićan, inače moj djed, što čitavom događaju daje dodatnu sentimentalnu vrijednost iz moje perspektive. Mogu priznati i da su mi suze došle na oči kada sam otvarao čitav program obilježavanja stote godišnjice – dodao je Anzulović.


Proslavu stote godišnjice NOŠK-a uveličala je veteranska reprezentacija Hrvatske predvođena brončanim “Vatrenim” Robertom Jarnijem i nekadašnjim kapetanom Borisom Živkovićem.


– U ime HNS-a, predsjednika Marijana Kustića i svih članova Izvršnog odbora, u ime izvršnog direktora Stipe Pletikose i svih nas koji smo ovdje čestitam aktualnom vodstvu kluba na velikoj godišnjici. Ne smijemo pritom zaboraviti ni sve one generacije koje su tu bile prije njih, počevši od onih koji su prije punog stoljeća osnovali klub, a kojima moramo posebno zahvaliti na viziji koju su imali kada su prihvatili igru koja tada još uvijek nije bila toliko poznata i koja je kroz godine i godine dosegla današnje visoke razine, ovjekovječene ogromnim uspjesima hrvatskog nogometa, dvjema broncama i dvama srebrima – rekao je viši savjetnik predsjednika HNS-a Zorislav Srebrić, istaknuvši da nogomet već odavna nije samo igra, već i oblik društvene odgovornosti.


Foto: Luka Jeličić


Osnova uspjeha


– Nikada ne smijemo zaboraviti da je osnova uspjeha hrvatskog nogometa rad u klubovima, pa i uvjetno rečeno “malim klubovima” poput NOŠK-a, čiji smo ovdje gosti. Svi oni stvaraju nove igračke, trenerske, sudačke i funkcionerske vrijednosti, a vjerujem da ćemo u budućnosti zajedno uspjeti unaprijediti i infrastrukturu – dodao je Srebrić.


Sama utakmica koja se igrala u dva poluvremena od po 35 minuta pripala je veteranima Hrvatske koji su slavili rezultatom 1:4. Hrvatsku je u vodstvo sredinom prvog dijela doveo Jerko Leko. Krajem prvog poluvremena veliku priliku za domaćine je imao Ivan Čolak, knjižničar i vozač Bibliobusa Gradske knjižnice čiji je udarac pročitao Vladimir Balić. Na veliki odmor se otišlo s 0:2 za veterane Hrvatske nakon zgoditka Miroslava Bičanića, da bi već na samom otvaranju nastavka na 0:3 povisio Jerko Leko, koji je nedugo potom pogodio i za 0:4, da bi počasni pogodak za NOŠK u samom smiraju susreta postigao Anđelo Ukalović, postavivši konačnih 1:4.


Foto: Luka Jeličić


Foto: Luka Jeličić