Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

sve opcije otvorene

Večeras uzvrati četvrfinala Lige prvaka u Barceloni i Dortmundu

Autor: Davor Petrović

16.04.2024. 11:24
Večeras uzvrati četvrfinala Lige prvaka u Barceloni i Dortmundu

Foto: Reuters



Kraj današnjeg dana iznjedrit će prvi polufinalni par Lige prvaka, s time da u ovom trenutku najbolje izglede za ostvarenje tog cilj imaju Barcelona i Atletico Madrid. Međutim, to nikako ne znači da su PSG i Borussia iz Dortmunda na margini večerašnjih uzvrata četvrtfinala. Štoviše, dojam je da su sve opcije otvorene, bez obzira na ishode prvih utakmica.


Pozicija Barcelone djeluje najbolje jer večeras igra na svom terenu, a ima i gol prednosti s Parka prinčeva. Opet, suvišno je objašnjavati da momčad kvalitete PSG-a može bez problema nadoknaditi taj inimalni zaostatak. Na kraju krajeva, prva utakmica u Parizu je pokazala da su u pitanju dvije vrlo izjednačene momčadi.


– Svi smo vrlo uzbuđeni i jedva čekamo početak. Ovo je izuzetno važna utakmica za nas jer nam može donijeti polufinale Lige prvaka nakon dosta vremena – kaže Pedro Gonzalez Lopez, poznatiji pod nogometnim nadimkom Pedri.




Ono »dosta vremena« znači pet godina. Toliko je, naime, prošlo od zadnjeg polufinala Lige prvaka za Barcelonu koja ove sezone igra domaće utakmice na stadionu Lluis Companys jer se Camp Nou renovira.


– Iza mene je loše razdoblje obilježeno zdravstvenim problemima, i zato se stvarno radujem ovoj utakmici. Kada izađem na teren ne razmišljam o ozljedama koje su me mučile ove sezone imao.


Mlad sam, na vrhuncu svoje igre, a moja želja i uzbuđenje nadoknađuju sve ostalo. Ova utakmica bi za nas mogla biti jedna od najvažnijih u ovom razdoblju. Dugo sam maštao o ovakvoj večeri u Barceloni – ističe Pedri koji je seniorski nogomet prvi put okusio nakon spomenutog polufinala iz 2019. godine.


Zadnji pokušaj


Parižani, naravno, imaju svoju računicu, a i pritisak jer ovo im je, kako sada stvari stoje, zadnji pokušaj juriša na Ligu prvaka s Kylianom Mbappeom kojem na kraju ove sezone završava ugovor. Osim toga, Luis Enrique ima dodatni motiv, kako bi potvrdio svoj trenerski status u kontinentalnim razmjerima.


– On se ovdje sigurno neće suzdržavati i čekati. Luis Enrique ovdje dolazi napraviti pritisak i pobijediti, a mi moramo pokazati puno kvalitete kako bismo došli do polufinala – objašnjava Xavi Hernandez, kojem je Luis Enrique svojedobno bio trener u Barceloni.


Ne treba ni isticati da se Španjolci nadaju polufinalnom okršaju svojih klubova. Baš poput Barcelone, Atletico Madrid ima gol prednosti iz prve utakmice, s tom razlikom da uzvrat igra u gostima.


No, Diego Simeone i njegovi štićenici vjeruju da će im to biti dovoljno za uspješnu večer u Dortmundu. Zapravo, sve ukazuje da će to biti jedna od onih utakmica kakve Simeone najviše voli, s puno prostora za kontranapade njegove močadi.


Haller otpao


U žuto-crnim redovima, pak, optimizam također buja, iako je Sebastien Haller otpao iz svih kombinacija zbog ozljede gležnja. Naime, drugo poluvrijeme utakmice u Madridu pokazalo je da momčad Edina Terzića može pritisnuti Atletico, dominirati i stvarati opasne situacije pred golom Jana Oblaka.


– Oni su na prvoj utakmici bili vrlo disciplinirani, vrebali su svaki naš potez i tjerali nas na greške. Izgubili smo, ali smatram da je sada sve u našim rukama. U Madridu smo se uvjerili koliko je teško igrati protiv Atletica kada radiš stvari koje njima odgovaraju.


Osim toga, naučili smo što je potrebno da bi ih se savladalo. Atletico može dominirati i igrati kontranapad, a vrlo je iskusan u ovakvim situacijama, kada se igra na ispadanje. Mi smo u Madridu imali smo dosta igrača koji su to prvi puta iskusli, a sada želimo biti bolji.


Kada zađemo na teren pred naše navijače, imamo obavezu i moramo dati sve od sebe – objašnjava trener Borussije.


Uz zaključak da će Haller biti van terena barem još dva tjedna, Terzić ističe da je Jadon Sancho ponovno u dobroj formi te objašnjava zbog čega na klupi za pričuve drži klupsku legendu, 34-godišnjeg Marca Reusa.


– Dinamika igre donijela je i neka druge promjene u našoj momčadi. Marcu je to bilo teško zbog toga, ali razgovarali smo o svemu. On ne mora prihvatiti moje odluke, samo ih mora poštovati. Kada dobije priliku, može mi pokazati da sam pogriješio – zaključuje Terzić.