ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

prvenstvo hrvatske

Zadrani ostavili Mornar na pet golova i izborili četvrtfinale protiv Jadrana

Autor: Šime Ćurko

28.02.2024. 21:33
Zadrani ostavili Mornar na pet golova i izborili četvrtfinale protiv Jadrana

Foto: Luka Jeličić



Pobjedom protiv Mornara vaterpolisti Zadra 1952 izborili su plasman u četvrtfinale doigravanja za prvaka Hrvatske. Veliki je to uspjeh momčadi Gorana Jovančevića nakon nekoliko vrlo loših sezona, u kojima su se pobjede upisivale “svake prijestupne”. Sinoćnja utakmica protiv rezultatski neopterećenih Splićana, koji će u četvrtfinale sa šestog mjesta, donijela je puno obostranih pogrešaka, ispadanja lopte iz ruku igrača, ali i obrambeno jedno od najboljih izdanja Zadra, ne samo ove sezone nego i posljednjih godina.


Napadački, nije to bio vaterpolo na visokoj razini, Zadar kao da igrao pod malom psihološkom blokadom, ali je i s tim opterećenjem smogao snage u susretu označenom kao utakmica sezone upisati tri boda i, uz pomoć Solarisa, preskočiti Medveščak na ljestvici. Sezona je tako već sada dobila epitet uspješne.


– Rezultat se čini uvjerljivim, ali nije tako izgledalo tijekom većeg dijela dvoboja. Znali smo da možemo igrati s klubovima iz Premier lige, vidjeli smo to u sedam prethodnih utakmica, bez obzira na to što smo ih sve izgubili. Odlično smo krenuli u utakmicu, ni u jednom trenutku nismo spuštali ritam, posebno u obrani.





ZADAR 1952 9
MORNAR 5
(4:3, 1:1, 3:1, 1:0)
ZADAR – Bazen ŠC Višnjik. Gledatelja: 150. Suci: Bore Rončević, Tomislav Copić.
ZADAR 1952: Lazić, A. Donđivić, Raci, Bašić, Ćalić 3, Jovančević 3, L. Donđivić 1, Ražov, Butić 1, Eškinja 1, Zelić, Jurišić, Markulin, Antić. Trener: Goran Jovančević.
MORNAR: Kordić, Dragošević, Hrvatić 1, Stojanac 2, Omrčen 1 (1), Buzdovačić, Bušelić, Uvodić, Dragaš, Ćurković 1, Penava, Gudurić, Đula, Dodoja. Trener: Marino Marović.
Peterci: Zadar 1952 1 (0); Mornar 1 (1)


Kad primite pet golova teško možete izgubiti utakmicu. Čestitke igračima na ovom za nas velikom uspjehu. Uostalom, jedini smo iz A1 regionalne lige uspjeli u osam kola pobijediti suparnika iz višeg ranga. To nešto govori i o našoj kvaliteti – rekao je Goran Jovančević, trener Zadrana.


Počelo je odlično za Zadrane, koji su golovima Ćalića i Eškinje poveli 2:0. No, da Zadar dobro počne utakmicu i nije neka vijest, ali problemi su se u dosadašnjim nastupima pokazivali u onome što je slijedilo nakon prve četvrtine. Ovaj put se to nije dogodilo, uz puno muke i truda uspjeli su Zadrani stalno biti u plusu, premda je Mornar u prvom poluvremenu uvijek bio “tu negdje”.


Prvu značajniju prednost donio je Jovančević, koji svojim trećim pogotkom odveo Zadar u trećoj četvrtini na 7:4. Gosti smanjuju iz peterca (Omrčen), ali Luka Donđivić vraća Zadar na tri gola prednosti. Imao je Jovančević priliku 17 sekundi prije kraja treće četvrtine iz peterca možda i zaključiti utakmicu, no njegov je udarac obranio vratar Marin Kordić.



Ipak, tri gola prednosti bila su lijep kapital uoči posljednjih osam minuta. Skoro pet minuta zadnje četvrtine mreže se nisu tresle, a onda je Ćalić, nakon dobre zadarske akcije, zabio za 9:5 i veliko slavlje na tribinama. Bez obzira na sve loše Zadrove četvrte četvrtine ove sezone bila je to razlika koja je jamčila da se suparnik više ne može vratiti u utakmicu.


Kad je dvoboj završio još nije bilo “gotovo” budući da se čekao rezultat utakmice Medveščak – Solaris. Zagrepčani su poveli 5:1, ali su Šibenčani na kraju slavili 18:13 i tako razveselili i Zadrane, koji su osvojili šesto, odnosno ukupno osmo mjesto (Jadran je izravno prvi, a Jug drugi). U četvrtfinalu Zadranima slijedi dvoboj s aktualnim prvakom Jadranom.


– Plasman u četvrtfinale znači jako puno, od toga da ćemo značajno produžiti sezonu, do toga da ćemo igrati protiv momčadi za koju nastupa sedam-osam naših reprezentativaca, svjetskih prvaka. To je za našu djecu kao da u košarci igrate protiv LeBron Jamesa ili Luke Dončića. Naravno, jako puno znači i za cijeli klub jer je prva momčad lokomotiva cijelog našeg kolektiva – podvukao je Jovančević.


Ćalić: Ovi igrači su mi prirasli srcu


Slavko Ćalić, jedan od najiskusniji igrača Zadra, s tri gola predvodio je momčad s Višnjika do pobjede.


– Teška utakmica, za koju smo se malo ozbiljnije pripremili. Znali smo protivnika jako dobro, znali smo kako igraju, što trebamo pokriti. Zadnjih dana smo posložili jako dobre treninge i to se vidjelo na utakmici. Plasman u četvrtfinale mi znači jako puno jer potvrđuje da sam dao nešto ovim mladim igračima, koji su mi prirasli srcu ovih nekoliko mjeseci koliko smo zajedno – poručio je Ćalić.