Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Pripreme vaterpolista

Ivica Tucak pozvao vratara Primorja EB na pripreme za OI, razmišljao je o još nekim igračima s Kantride

Autor: Davor Petrović

05.06.2024. 08:04
Ivica Tucak pozvao vratara Primorja EB na pripreme za OI, razmišljao je o još nekim igračima s Kantride

Foto: Ante Vukičević, Ivan Krapić, Ivica Tucak, Perica Bukić i Luka Bukić/Foto PIXSELL

Tončinić je velika nada hrvatskog vaterpola, ali njegove obaveze s mlađim reprezentacijama ne dozvoljavaju da bude s nama - rekao je izbornik



ZAGREB  Uoči početka priprema za Olimpijske igre u Parizu, koji je zakazan za iduću nedjelju, Stručni savjet Hrvatskog vaterpolskog saveza odlučio je staviti novi četverogodišnji ugovor pred Ivicu Tucka koji je na čelu reprezentacije od 2012. godine, kada je preuzeo klupu nakon odlaska Ratka Rudića.


– Taj dio smo odradili na obostrano zadovoljstvo, tako da izbornik i reprezentacija mirno mogu ići u Pariz. To je inače naš način funkcioniranja, da nekoliko mjeseci prije isteka aktualnog ugovora procijenimo situaciju. Novi ugovor je potpisan na prijedlog Ratka Rudića, predsjednika Stručnog savjeta, koji su prihvatili članovi Upravnog odbora HVS-a. Ivica Tucak to je zaslužio svojim radom i ostvarenim rezultatima. Nadamo se da će tako biti i ubuduće – istaknuo je u utorak Perica Bukić, koordinator nacionalnih selekcija HVS-a.


Uz to je istaknuo značaj Olimpijskih igara u Parizu.




– To je kruna četverogodišnjeg rada i truda. Posebno mi je drago da u pripreme za Pariz ulazimo nakon dvaju sjajnih uspjeha, srebra na Europskom prvenstvu u Dubrovniku i Zagrebu te zlata na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Mislim da je to lijep osjećaj, ali i obaveza. U Parizu nastupa devet reprezentacija koje se nadaju medalji i znamo da nam neće biti jednostavno – dodao je Bukić.


Povratak Jokovića


Naravno, izbornik nije skrivao zadovoljstvo.


– Kao sportašu i izborniku velika mi je čast što je Stručni savjet, na čelu s Ratkom Rudićem, odlučio produžiti moj mandat. Moram biti iskren i priznati da sam imao jednu financijski ozbiljnu ponudu, ali u niti jednom trenutku nisam razmišljao o smjeru kojim treba ići moja karijera. Strašno mi je drago zbog novog ugovora, a svjestan sam da je to i dodatna obaveza – rekao je Tucak.


Izbornik je na pripreme za Olimpijske igre pozvao 22 igrača od kojih će izabrati trinaestoricu za Pariz.


– Vratio nam se Maro Joković za kojeg svi znamo tko je i što je. Osobno sam bio s njim u kontaktu i prije EP-a u Dubrovniku i Zagrebu, kao i prije SP-a u Dohi. Određene okolnosti tada su utjecale na njega u tom trenutku. Zapravo, baš je uoči Dohe imao zdravstvenih problema. Kasnije smo se ponovo čuli i dogovorili. Hrvatska reprezentacija s Marom Jokovićem i bez njega, jasno je kao dan, nije ista priča. No, to ne znači da je sada bilo kome zajamčeno mjesto u reprezentaciji, odnosno među trinaestoricom, koliko ih ide u Parizu. Svi su oni u potpuno ravnopravnom statusu kandidata i morat će se izboriti za mjesto u momčadi – istaknuo je izbornik.


Američka nepoznanica


Nepoznanicu na popisu reprezentacije predstavlja Luka Brnetić, nekadašnji igrač Mladosti koji studira u SAD-u.


– Radi se o beku koji je ovdje nakon mog razgovora s kolegom Pintarićem, njegovim trenerom u Americi. On mi jamči da Brnetić može biti budućnost hrvatskog vaterpola. Taj momak ima nevjerojatne fizičke predispozicije i nadam se da ovo i njemu puno znači – otkrio je Tucak, a zatim je dodao da je pripremama za Pariz htio priključiti neke mlađe igrače.


Prije svih, riječkog dijamanta Viktora Tončinića. Uz to, razmišljao je i o njegovom suigraču iz Primorja Tinu Brubnjaku. Zato je pozvao Maura Ivana Čubranića.


– Tončinić je velika nada hrvatskog vaterpola, ali njegove obaveze s mlađim reprezentacijama ne dozvoljavaju da bude s nama. Mislim da je u ovom trenutku bolje da bude sa svojom reprezentacijom. Međutim, Viktor će sigurno uskoro doći kod nas – zaključio je Tucak.


Prva dva tjedna priprema reprezentacija će odraditi u slovenskom mjestu zvanom Brdo kod Kranja, a zatim će trenirati s Mađarima protiv kojih će 30. lipnja u Zagrebu odigrati pripremnu utakmicu. Od 4. do 6. srpnja na rasporedu je turnir u Cagliariju gdje će, uz Hrvatsku, nastupiti Italija, Grčka i Španjolska. Završne pripreme bit će u Šibeniku od 10. do 19. srpnja, time da će se tada odigrati prijateljska utakmica sa SAD-om, a let za Pariz na redu je 24. srpnja iz Zagreba.


Čubranić među četiri vratara

Pozvani igrači: Marko Bijač, Toni Popadić, Mate Anić, Mauro Ivan Čubranić (golmani), Josip Vrlić, Ivan Krapić, Luka Lončar, Antonio Dužević (centri), Andrija Bašić, Konstantin Harkov, Filip Kržić, Franko Lazić, Zvonimir Butić, Ante Vukičević, Luka Bukić, Maro Joković, Jerko Marinić Kragić, Loren Fatović (napadači), Rino Burić, Matias Biljaka, Marko Žuvela i Luka Brnetić (braniči).