Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

MILAN - LIVERPOOL

Uoči finala Lige prvaka: Istanbulsko finale iz 2005. obilježilo je nogometnu povijest

Autor: Alen Plahinek

10.06.2023. 19:24
Uoči finala Lige prvaka: Istanbulsko finale iz 2005. obilježilo je nogometnu povijest

Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO



Posljednji finale u Istanbulu, na poznatom Olimpijskom stadionu Atatürk, donijelo je jedan od najlegendarnijih susreta u povijesti nogometa. Iako su to vrlo »teške riječi«, malo tko ne zna o čemu se radi. Milan i Liverpool tog su se famoznog 25. svibnja 2005. godine susreli u meču koji je ušao u apsolutno sve nogometne anale. Za tadašnji talijanski stroj utakmica nije mogla bolje početi. Paolo Maldini već je u 1. minuti šokirao »Redse«, a zatim je Hernan Crespo dvama pogodcima »zacementirao« 3:0 na semaforu do kraja prvog poluvremena. I tada, nakon 15 minuta odmora uslijedio je jedan od najboljih povrataka ikada.


Prvo je Steven Gerrard u 54. minuti načeo mrežu famoznog Dide, da bi Vladimir Šmicer samo dvije minute kasnije zabo za 3:2. »Točku na i« stavio je Xabi Alonso u 60. minuti. Otišla je utakmica u produžetke u kojima je Milan bio vrlo blizu pogotka, no Jerzy Dudek imao je drugačije zamisli. Odlučivalo je raspucavanje s bijele točke u kojima je engleska momčad bila koncentriranija i nošena vjerom da je to bilo njihovo finale, odnijela »kantu« put Liverpoola.


Trenutak koji će zauvijek ostati zapisan u glavama svih nogometnih fanova je Dudekova obrana penala Andriyu Schevchenku. Sada, 10. lipnja, slijedi nam novo istanbulsko finale i možemo se samo nadati da će biti »do koljena« onome iz 2005. godine.


Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO