Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ispravljena nepravda

UEFA nakon 40 godina osigurala dodatne medalje za osvajače Kupa Kupova, jednu će dobiti i Sir Alex

Autor: Hina

04.04.2023. 07:42
UEFA nakon 40 godina osigurala dodatne medalje za osvajače Kupa Kupova, jednu će dobiti i Sir Alex

Foto: Alex Ferguson/Foto REUTERS

Ferguson je 1983. godine odveo Aberdeen do pobjede u finalu KPK, a medalje je dobilo samo 16 igrača



GLASGOW Sir Alex Ferguson već je poznat kao jedan od najvećih trenera u povijesti nogometa, ali Škot će morati napraviti mjesta u svom ormaru s trofejima za još jednu medalju koja će se dodjeljivati 40 godina nakon što je vodio Aberdeen do europske slave.


Prije nego što je Ferguson postao serijski pobjednik s engleskim Manchester Unitedom, gdje je među ostalim osvojio 13 naslova Premier lige i dva trofeja Lige prvaka, vodio je škotski Aberdeen od 1978. do 1986. godine.


Njegov najveći uspjeh u škotskom klubu postigao je kada su u finalu Kupa pobjednika kupova u svibnju 1983. pobijedili Real Madrid u produžecima.




Međutim, samo početnih 11 i pet zamjena dobili su pobjedničke medalje te noći u Göteborgu. UEFA je sada pristala osigurati šest dodatnih medalja, a Ferguson je prvo ime na popisu.


“Velika je čast primiti ovu medalju i zahvalan sam svima koji su toliko marljivo radili da se ovo dogodi”, rekao je 81-godišnji Ferguson u izjavi. “Njihov trud, zajedno sa suradnjom s UEFA-om, jako je cijenjen. Također je fantastično vidjeti da su neki od divnih ljudi koji su neumorno radili iza kulisa tijekom ovog iznimno uspješnog razdoblja za klub sada odani počasti.”


Pomoćni menadžer Archie Knox i vezni igrač Dougie Bell — koji je propustio mjesto u momčadi zbog ozljede — također će dobiti medalje.