Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

IO MOMI

U Zagrebu donesene važne odluke za budućnost Mediteranskih igara, uvode se novi sportovi - breakdance i teqball

Autor: Hina

12.03.2023. 07:50
U Zagrebu donesene važne odluke za budućnost Mediteranskih igara, uvode se novi sportovi - breakdance i teqball

Foto: Zlatko Mateša/Foto D. KOVAČEVIĆ

U svrhu moderniziranja mediteranskih igara na zagrebačkoj je sjednici odlučeno da se krene u izmjene i dopune programa sportova



ZAGREB Uz pozdravne govore predsjednika i glavnog tajnika HOO-a Zlatka Mateše i Siniše Krajača, Izvršni odbor Međunarodnog odbora mediteranskih igara (MOMI) održao je u subotu sjednicu u zagrebačkom hotelu Sheraton.


U obilju izvješća koja su se odnosila na aktualni trenutak mediteranskog pokreta i prezentaciju domaćina budućih natjecanja, doneseno je i nekoliko značajnih odluka.


Od kada je 2021. godine izabran za čelnika MOMI-ja, nekad uspješni talijanski veslački olimpijac Davide Tizzano (zlatna odličja na OI-ju 1988. i 1996. u četvercu na pariće) priželjkuje novi iskorak pokreta koji okuplja 26 država Sredozemlja, među kojima su i one koje nemaju izlaz na Sredozemno more, ali  tradicijom te povijesnim vezama i utjecajima gravitiraju prema tom području.




U svrhu moderniziranja mediteranskih igara na zagrebačkoj je sjednici odlučeno da se krene u izmjene i dopune programa sportova. Tako će radna skupina MOMI-ja istražiti sportove koji među mladima imaju popularnost, a trenutačno nisu u programu Igara. Velika je vjerojatnost da bi u program Igara uskoro mogla ući dva nova sporta – breakdance i teqball, ali „mediterancima“ će u fokusu biti i drugi dosad neuvršteni sportovi.


Od važnijih odluka, za izdvojiti je i ona humanitarne naravi. Novac koji MOMI ima rezerviran za stipendije sportaša bit će iskorišten za pomoć sportašima u potresom stradalim regijama Sirije i Turske. U provedbi te odluke sudjelovat će i hrvatska predstavnica u IO-u MOMI-ja Ljiljana Ujlaki Šubić (HOO) koja je ujedno i predsjednica MOMI-jeve Komisije za solidarnost, kulturu i obrazovanje.


Članovi vodećeg tijela MOMI-ja, pristigli u Zagreb iz desetak država, nazočili su u subotu navečer svečanosti u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija kojom su Hrvatski olimpijski odbor i Veleposlanstvo Republike Francuske u Zagrebu na Večeri francuske šansone obilježili „500 dana do Olimpijskih igara u Parizu“.