Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

VLADO MANDIĆ

Trener nogometaša Bibinja: Titula je kruna cjelogodišnjeg rada i odricanja

Autor: Alen Plahinek

18.05.2023. 16:22
Trener nogometaša Bibinja: Titula je kruna cjelogodišnjeg rada i odricanja

Foto: NK BIBINJE



Nogometaši Bibinja pobjedom u utorak u Privlaci protiv Sabunjara matematički su potvrdili titulu županijskog prvaka. Pogodci Nina Jurjevića Adžića u 84. minuti i Mate Bugarije u 90. minuti osigurali su prednost od devet bodova na tablici dva kola do kraja. Ovo je ujedno i prva titula Bibinjaca u ovoj ligi i jedan od najvećih uspjeha u povijesti kluba, osnovanog 1950. godine. Lani je momčad s Kobiljaka bila druga, iza Polače, no ove sezone su napravili korak dalje. Jedan od najzaslužnijih pojedinaca za ovaj uspjeh je trener Vlado Mandić, koji nam je rezimirao proteklu sezonu punu oscilacija.


– Praktički kroz cijelu sezonu smo bili vodeći na tablici te nekako i u javnosti ispada da smo zasluženo uzeli naslov prvaka. U prvom dijelu oscilacije su bili najviše radi mene, jer sam tek došao u klub, upoznavao momčad koja je upoznavala mene i trebalo je neko vrijeme da se naviknemo jedni na druge. Nakon toga, od listopada smo zaredali s pobjedama i završili prvi nakon jesenskog dijela prvenstva. Zimske pripreme smo dobro odradili, prošli nekoliko kola u Kupu, u prvenstvu smo bili prilično dobri, ali onda nam se dogodio najcrniji scenarij.


Tri standardna igrača su nam ispala iz sastava zbog ozljeda. Nakon toga i ekipa i ja smo bili u šoku, što se vidjelo na terenu. Zaredali smo nekoliko poraza i uveli neizvjesnost u prvenstvo – objasnio je Mandić te dodao kako nakon kiše, kad – tad mora doći sunce.


Foto: NK BIBINJE


Raspoloženi napadači




– Dečki su se uspjeli dignuti iz crne rupe i zaredali smo šest pobjeda, dok nam je glavni konkurent Hajduk iz Pridrage pao u krizu. Drago mi je da smo ovisili sami o sebi, da nismo gledali kako će drugi odigrati. Sezona je generalno bila turbulentna, ali smo ostvarili zacrtani cilj prije početka sezone. Zahvalio bih i Upravi, a najviše igračima koji su iznijeli najveći teret.


Podatak koji zasigurno iskače je da su Bibinjci u 24. kola zabili čak 82 pogotka.


– Dugo sam trener u ovim ligama, Zadar je prije dvije godine zabio čak 100 golova, ali nismo ni mi loši. Bili smo vrlo efikasni smo, pogotovo u prvom dijelu sezone. U prvih 13 kola zabili smo gotovo 50 pogodaka. Imamo izuzetan napadački potencijal i napadački smo orijentirani. Problem je prije bio što smo puno golova primali, no sada smo uspostavili ravnotežu između defanzive i ofanzive. Imali smo utakmica u kojima smo radili sve što smo htjeli, naravno bilo je i utakmica u kojima ništa nije išlo, ali to je normalno. Prvenstvo je maraton, a ne sprint.


Mandić je poznat kao strateg koji voli igrati tzv. moderan nogomet, napadački, imati kontrolu lopte i posjeda. Osim ozljeda važnih igrača, problem su znale stvarati i profesionalne obveze igrača, koji uglavnom rade ili još idu u školu.


– Nekoliko mladića nam još ide u školu, pa jedan tjedan treniraju, drugi ne, ljudi rade različite smjene i ne mogu biti konstantni na treninzima. Njihov posao je primaran, što treba razumjeti. Igrali smo dosta utakmica preko tjedna tako da ponekad su igrači nedostajali jer nisu mogli naći zamjenu na poslu.


Vlado Mandić, Foto: Luka Jeličić


Izgubljeni igrači


Slijede kvalifikacije s najboljim ekipama iz preostale tri dalmatinske županije te borba za Treću NL Jug.


– Nemamo imperativ biti prvi u kvalifikacijama. Ne znam tko je sve prvak svojih županija, znam samo da Omiš dolazi, a oni su vrlo jaka momčad. Želimo biti konkurentni i pokazati da nismo bezveze prvaci. Idemo pokušati napraviti što je više moguće – zaključuje Mandić dodajući kako se nada da će Lucijan Lovre Lisica biti spreman za kvalifikacije.


– Gabrijel Režan je ozlijedio leđa, Mario Jurjević je potrgao prednje križne ligamente, tako da njih nažalost nema više ove sezone. Lisica je u trećem kolu slomio nogu, u fazi je oporavka i možda ćemo ga imati za kvalifikacije. Ostalo smo imali kratkotrajne ozljede koje su sanirane »u hodu«. Na početku je bilo 15-16 igrača i još nekoliko vrlo kvalitetnih mladih igrača, što je naš forte. Otpala su nam trojica tako da smo se morali »krpati« s mlađima i ispalo je jako dobro. Nije bilo lako, ali kako kažu što je teže, to je slađe – zaključio je Mandić.