Petak, 23. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Luka Bujas

Trener košarkašica Zadra: "Mlađe cure su zaslužile igrati Premijer ligu, gdje želimo i ostati"

Autor: Alen Plahinek

23.08.2024. 10:57
Trener košarkašica Zadra:

Foto: Mate Komina



Ovog tjedna s pripremama su krenule košarkašica Zadra. Nakon tri godine igranja u Prvoj ženskoj ligi (drugom rangu), košarkašice su pod vodstvom Josipe Zanki uz učinak od 20 pobjeda u 20 utakmica suvereno izborile plasman u Premijer ligu. Nakon toga trenerica Zanki zbog privatnih je razloga napustila klupu, a njezinu funkciju preuzeo je Luka Bujas. Na prvom treningu u ponedjeljak Bujas je okupio ekipu na vanjskim terenima ŠC Višnjik, gdje je uvodni dio odradio kondicijski trener Josip Srdarović, a drugi dio treninga pod vodstvom trenera Bujasa i trenerice Marije Mazije odrađen je u dvorani br.3 ŠC Višnjik.




– Prvi dan-dva smo se ekipirali i sada smo »zapeli« jako. Prije dva dana smo baš i dobili službeni raspored utakmica u sezoni. Počinje sve 28. rujna, tako da ćemo imati malo više od pet tjedana priprema. Cure su ovih par dana stvarno redovite na treninzima, motivacije i želje ne nedostaje. Od cijele ekipe nedostaje nam još Lola Stipić koja je u Mađarskoj na kadetskom EuroBasketu. Što se sezone tiče, cilj je stabilizacija kluba u ovom rangu, dakle osigurati ostanak u ligi. Tri godine Zadra nije bilo u Premijer ligi, stoga poanta je ne vratiti se gdje je klub bio. Sve u svemu, nemamo imperativ nekog većeg uspjeha, međutim ako bude nešto više, ako nam se otvori prilika, uvjeren sam da ćemo objeručke to prihvatiti – objašnjava trener Bujas koji će zajedno sa svojim stručnim stožerom pripreme održavati u sklopu vanjskih i unutarnjih terena ŠC Višnjik.


Veliko pojačanje


Na prvom okupljanju bile su sljedeće igračice: Josipa Zovko, Emilija Podrug, Antonija Božić, Tea Turić, Mihaela Dobrić, Edita Škec, Valerija Prtenjača, Marijeta Lisica, Katarina Rogić, Zara Klarica, Marija Vidaković i Karla Milković. Kroz ljeto u Zadar je stiglo nekoliko pojačanja, a među njima svakako se najviše ističe Podrug.


– Svakako, Emilija je najstarija i najiskusnija u ekipi. Žena je bivša reprezentativka Hrvatske, igrala je po Europi, ima internacionalno iskustvo, što više treba reći. Ona je ogroman plus za našu ekipu i bit će kao svojevrsna mentorica na terenu mlađim curama. Ovo sada je Premijer liga, tu igraju najbolje od najboljih u Hrvatskoj i u ekipi jednostavno trebate nekoliko iskusnih igračica, koje imaju puno »utakmica u nogama«. Mi imamo puno mladih domaćih cura, juniorki, na kojima ćemo i bazirati ekipu ove godine. One su prošle sezone igrale Prvu ligu, napravile fantastičan posao i sada ubiru plodove tadašnjeg rada. Na lijepom su putu i imaju potencijala – kaže Bujas te se dotiče financija.





– Ne treba o tome puno govoriti. Činjenica je da kada imate jako dobar mladi kadar, a financije nisu enormne da ne treba dovodi ekstra pojačanja. Treba raditi koliko se može u financijskim okvirima, potruditi se maksimalno i onda rezultat neće izostajati.


Nova mlada lica




Osim spomenutih juniorki, seniorskoj momčadi su priključene kadetkinje Josipa Uhoda, Noa Franin, Nera Perić, Lucija Fabulić, Marta Vanjak, Karla Škara, Nives Baldoni i Paola Jelenković.


– Nastojimo da što više cura vidi i iskusni seniorski rad. To je prvenstveno jako dobro za njih, a onda i za nas koji radimo sa seniorkama. Želimo vidjeti što mogu i saznati na koga bi eventualno u budućnosti mogli računati za seniorsku selekciju. Kada govorimo o budućem potencijalu moram istaknuti Lolu Stipić, koja je već i prošle sezone igrala za seniorke. Ona praktički nije ni stala ovog ljeta, nakon sezone u Zadru išla je na Svjetsko prvenstvo, sada EuroBasket i kad se vrati već su pripreme za novu sezonu – zaključio je Bujas.