Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Martin Erlić

Trebamo uživati u nogometu i sezonu završiti na najbolji mogući način

Autor: Davor Petrović

18.06.2023. 10:11
Trebamo uživati u nogometu i sezonu završiti na najbolji mogući način

Foto: Reuters



Nije pretjerano reći da je Luka Ivanušec u polufinalu Lige nacija predstavljao svojevrsno iznenađenje za Nizozemce na lijevoj strani hrvatskog napadačkog trozupca. Naime, Zlatko Dalić posegnuo je za sličnim manevrom na utakmici za treće mjesto protiv Maroka na Svjetskom prvenstvu u Kataru, gdje je također povukao Ivana Perišića na lijevog beka, gurnuvši naprijed Mislava Oršića, koji je postigao pobjednički gol.


Zapravo, može se reći da tu postoji dosta sličnosti. Oršić je u Katar otputovao kao lijevo krilo Dinama, baš kao i sada Ivanušec, kojeg Dalić nije vodio na Svjetsko prvenstvo zbog slabe forme. Nizozemci su možda i očekivali povlačenje Perišića na lijevog beka, ali može se pretpostaviti da nisu bili sigurni tko će igrati ispred njega.


Ivanušec je pak odigrao vrlo dobru utakmicu na terenu mitskog De Kuipa u Rotterdamu i upisao asistenciju za vodstvo Hrvatske 2:1 u 72. minuti, kada je vagao Denzela Dumfriesa na lijevoj strani kaznenog prostora, a zatim i uputio upotrebljiv ubačaj preko vrha peterca. Mario Pašalić pravovremeno je utrčao u prazan prostor, označivši početak kraja nizozemskih ambicija.




– Bilo je dobro, iako, naravno, uvijek može biti i bolje. Lakše je igrati uz Luku, Kovu i Broza jer se od njih može puno naučiti. Lijepo mi je igrati s njima i nadam se da će biti još više takvih prilika – objasnio je samozatajni Ivanušec na konferenciji za novinare.


Pored spomenutog uživanja s trojcem koji čini jedan od najboljih veznih redova na svijetu, u prvi plan je istaknuta i uspješna suradnja s Perišićem na lijevoj strani.


Analiza


– Dobro je to izgledalo. Kvalitetno smo analizirali nizozemsku desnu stranu i Denzela Dumfriesa, koji je fizički moćan igrač. Perišić i ja smo razgovarali, cijelo vrijeme smo imali dobru komunikaciju i nadopunjavali se te smo sve to dobro zatvarali – dodao je Ivanušec.


Sutra je pred hrvatskom reprezentacijom finale protiv Španjolske, koja je u polufinalu svladala Italiju (2:1). Ukaže li mu Dalić povjerenje za tu utakmicu, Ivanušecov izravni suparnik bit će Jesus Navas, koji je tek dva i pol mjeseca mlađi od Luke Modrića.


– Rekao bih da je Navas sličan Dumfriesu što se tiče energije, ali nije toliko fizički dominantan. Ovo je razina nogometa na kojoj su sve top igrači i nastojat ćemo odigrati utakmicu kao protiv Nizozemske u polufinalu – istaknuo je 24-godišnji univerzalac za ofenzivne pozicije.


Naravno, hrvatski reprezentativci su u četvrtak navečer pratili prijenos drugog polufinalnog dvoboja Lige nacija. Prema Ivanušecovim riječima, nisu imali nikakvih želja vezanih za suparnika u sutrašnjem završnom dvoboju.


– I Španjolska i Italija su fantastične reprezentacije. Ovog su se puta Španjolci pokazali kao bolja momčadi i morat ćemo ih dobro analizirati u pripremi za finale – ustvrdio je Ivanušec, dodavši da se na treninzima reprezentacije ne uvježbava izvođenje jedanaesteraca.


Uoči početka završnog turnira mnogi nogometni stručnjaci, kao i analitičari, oslonjeni na statistike s ekrana laptopa, tvrdili su da hrvatska reprezentacija ima najmanje izgleda za osvajanje Lige nacija. Tako je i sada, uoči finala, iako je eliminacija Nizozemske neke od njih natjerala na blago modificiranje stavova.


Navijači


– Siguran sam da imamo svoje izglede i da ćemo odigrati dobru utakmicu. Ako pokažemo ono što smo pokazali protiv Nizozemske, imamo šanse za osvajanje zlata. Imamo dobru disciplinu i sve ćemo napraviti za pobjedu – kazao je Ivanušec, pun komplimenata na račun suparnika.


Uz napomenu da Španjolci više nemaju toliko iskustva u svojim redovima.


– Kod njih se također dogodila smjena generacije. Kvalitetni su, ali dolaze mlađi igrači i trebat će im neko vrijeme za prilagodbu na tako velike utakmice. Mi imamo više iskusnijih igrača, i to je sigurno jedna od naših prednosti, bez obzira na to što je riječ o kvalitetnom suparniku – napomenuo je asistent za drugi gol Hrvatske u polufinalu.


Taj trenutak označio je erupciju na tribinama De Kuipa. Naime, ovih se dana Rotterdam nalazi pod okupacijom hrvatskih navijača, kojih je, prema prvim procjenama, bilo više od petnaest tisuća na utakmici s Nizozemskom. Ivanušec je siguran da će ih na finalu biti još i više.


– Na utakmici s Nizozemskom atmosfera je bila fantastična. Svi smo već rekli da se činilo kao da smo igrali kod nas doma. U finalu će biti još bolje, uvjeren sam u to – zaključio je Ivanušec.


Erlić: Trebamo uživati u nogometu i sezonu završiti na najbolji mogući način


U polufinalu s Nizozemskom Martin Erlić kročio je na teren umjesto Andreja Kramarića u 90. minuti, kada je Zlatko Dalić pokušavao zatvoriti utakmicu i sačuvati vodstvo 2:1. Ta ideja nije prošla i otišlo se u produžetak, gdje je Erlić preuzeo ulogu Josipa Šutala, potvrdivši da je hrvatska reprezentacija dobro pokrivena na stoperskim pozicijama.


– Mi smo od prvoga dana odlični, u momčadi vlada sjajna atmosfera i dobro radimo, to nas krasi. Sve je bilo fantastično, a imali smo atmosferu kao da smo igrali u Hrvatskoj. Sada nas očekuju Španjolci, koji su mladi i talentirani, možda nekome i nepoznati. Ponekad je nezgodno kad ne poznaješ suparničkog igrača. Španjolci su napravili promjene u momčadi u odnosu na ranija razdoblja, ali uvjeren sam da ćemo ih dobro proanalizirati. Idemo ovaj finale odraditi što je najbolje moguće. Trebamo uživati u nogometu i sezonu završiti na najbolji mogući način – rekao je Erlić, dodavši da je Rodri jedan od važnijih igrača španjolske vrste.


Naravno, svima u taboru hrvatske reprezentacije jasno je da Furija pršti od kvalitete.


– Španjolska ima još deset sjajnih igrača. Još nismo razgovarali o njima, a Luka zna kako tko od njih igra i pomoći će nam. Što se njega tiče, nikada nisam igrao utakmicu gdje su i suparnički navijači skandirali nekom našem igraču. Luka to zaslužuje, to je najmanje što može dobiti. Nadam se da ćemo svi skupa još uživati u tome – zaključio je Erlić.