Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

Taekwondo i jahanje

TKD Plovanija završio polusezonu druženjem na ranču

Autor: Portal ZL

13.07.2024. 15:16
TKD Plovanija završio polusezonu druženjem na ranču

Foto: TKD Plovanija



Taekwondo klub Plovanija Zadar i Ranch Idassa završili su ovogodišnju polusezonu s druženjem. Kroz nove programe i projekte taekwondo kluba druženja će biti sve češća, što u klubu, što ugošćavanjem drugih klubova i upoznavanja djece.


U klubu smatraju da druženje sportaša ima brojne pozitivne aspekte za daljnji razvoj djece i na kraju bolje rezultate. Druženja su jako bitna iz više razloga, a neki od tih su psihološka podrška, motivacija i inspiracija (npr. najmlađi članovi za primjer imaju starije članove koji su na zavidnim razinama i postignućima u ovom sportu), socijalne i komunikacijske vještine koje stječu sudjelovanjem na ovakvim druženjima, bolja mentalna dobrobit, zabava, opuštanje i stvaranje prijateljstava koja su u sportovima od velike važnosti.


A zašto su za završno druženje odabrali baš Ranch Idassa?




– Osim što su vlasnici prekrasni, za druženje baš na njihovom Ranchu smo se odlučili i zbog sličnosti taekwondo-a i jahanja. Iako na prvu to ne izgleda baš tako, svi dobri poznavaoci ovog borilačkog sporta znaju da je glavni stav taekwondo-a jahači stav ili “juchum seogi”. Svrha ovog stava u Taekwondo-u je stabilnost, razvoj snage( jačanje mišića nogu) i priprema za tehnike (omogućava brze prijelaze u druge stavove i izvođenje raznih udaraca i blokova). A sličnosti između taekwondo-a i jahanja su da obje discipline za uspjeh moraju imat ključne komponente stabilnosti i ravnoteže. Iako isti stav ima malo razlike korištenja, dok je u taekwondou to statična pozicija i koristi se za borbene tehnike i snagu, u jahanju je riječ o dinamičnom balansiranju i upravljanju konjem. Na prvi pogled taekwondo i jahanje se čine kao vrlo različite aktivnosti, no zaključak je da oboje koriste slične principe u smislu stabilnosti, ravnoteže i kontrole tijela. Svi naši članovi su imali prilike isprobati taj stav i jašući konje. Ubrzo nastavljamo s još više kreativnih i važnih ideja i programa za razvoj našeg sporta i razvoja djece kroz isti, poručili su iz Taekwondo kluba Plovanija.


Foto: TKD Plovanija