Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

JUŽNJAČKA UTJEHA

Tek treće dalmatinsko finale u povijesti hrvatskih košarkaških prvenstava

Autor: Andrija Dešpoja

30.05.2023. 14:18
Tek treće dalmatinsko finale u povijesti hrvatskih košarkaških prvenstava

Foto: Dino Stanin/PIXSELL



Da će Dalmacija proslaviti 31. košarkaškog prvaka Hrvatske bilo je jasno čim se Zadar iz dvokoraka uspio obračunati sa zagrebačkom Cibonom u polufinalu. No, sama činjenica da će se dva najveća dalmatinska kluba boriti za titulu prvaka definitivno nije svakidašnja pojava, štoviše prije bi se svrstao taj događaj u izuzetno raritetnu pojavu ako se uzme obzir podatak da je u 28 od ukupno 30 dosad odigranih finalnih serija barem jedan sudionik dolazio iz Zagreba. Preostala dva slučaja naravno otpadaju na ovosezonske finaliste koji su posljednjih sezona konačno udahnuli malo zraka nakon praktički tri desetljeća provedenih u debeloj sjeni Cibone koja je svoju dominaciju iskazala kroz sudjelovanje u čak 27 finalnih serija i pritom uzela 20 naslova, dok je pet puta to pošlo za rukom Cedeviti te jednom Zagrebu.


Dalmatinske košarkaške perjanice nisu se stoga previše nauživale titula okružene ljutom konkurencijom iz metropole, Zadar se osladio trima naslovima (dvaput protiv Splita, jednom protiv Cibone), dok »Žuti« još uvijek sanjaju dvadesetogodišnji san da mogu do svog tek drugog naslova hrvatskog prvaka u povijesti. A radi se o klubu kojem po europskim titulama nije ravan nijedan klub u Hrvatskoj, pa ni u regiji.


Split u svojoj vitrini čuva čak pet europskih pokala (tri Kupa prvaka i dva Koraćeva kupa), no u 32 godine koliko se igra hrvatsko prvenstvo uspio je tek jednom zasjesti na najviši tron u državi i to još davne 2003. godine, dok su finalne serije imali priliku igrati osam puta, od čega im čak šest otpada na razdoblje do 2003. godine. Poslije toga »Žuti« su tek dvaput stigli na korak do naslova, no uvijek bi im se na tom putu ispriječio Zadar.


Ne može bez majstorice




Tradicija je u predvečerje ovosezonskog finala stoga debelo na strani kluba s Višnjika koji se eto može podičiti stopostotnom uspješnošću kontra »Žutih«, iako mu je ukupan omjer u finalima poražavajućih 3-12. Nezaboravno je prvo dalmatinsko finale, odigrano sezone 2007./08., koje je imalo posebnu emotivnu težinu za Zadrane jer je ta sezona ujedno bila posljednja odigrana u Jazinama, a tadašnja momčad predvođena Aleksandrom Petrovićem nije propustila priliku naslovom prvaka se oprostiti od kultnog hrama zadarske košarke.



Split na čelu sa Slobodanom Subotićem uspio je te 2008. odvući seriju do majstorice, no »Žuti« su bili prisiljeni potpisati kapitulaciju u uzavrelom grotlu starih Jazina. Zadar je tako stigao do ukupno drugog naslova (2005. osvojen je prvi), no na treći se potom moralo čekati dugih 13 godina kada se u finalu ponovno na drugoj strani našla momčad s Gripa. I te 2020./21. odluka o prvaku je pala u majstorici.


U teškoj i neizvjesnoj korona sezoni koja se igrala bez prisustva publike na tribinama, momčad Zadra predvođena Veljkom Mršićem na klupi te Chinanuom Onuakuom, Justinom Carterom, Dominikom Mavrom i Antonijom Jordanom na parketu, nadjačala je Split u petoj utakmici odigranoj usprkos svim mjerama i zabranama u pravoj južnjačkoj atmosferi u Krešinom domu.


Te je sezone Zadar ponovio najtrofejniju 2005. godinu, ugrabio je dvostruku krunu, a i u omiškom finalu Krešinog kupa ceh je platio Split koji se pak s pravom nada da je toj dominaciji Zadra u finalima ipak došao kraj. »Žuti« ove sezone imaju nekoliko asova u rukavu u odnosu na prethodna poražavajuća po njih finala kontra Zadra.


Uz prednost domaćeg parketa koja se dosad uvijek pokazivala presudnom te indikativnih 5-1 u međusobnim susretima, Srđan Subotić pod sobom ima izrazito širok kadar kojem štih ponajviše daje američki tercet (Shorter, Nelson, Sullivan), dok će dirigentsku palicu uručiti iskusnom razigravačkom dvojcu koji čine Dominik Mavra i Roko Ukić. Mavra ima iskustvo osvajanja naslova u dresu Zadra, dok je neuništivi Ukić bio članom momčadi koja je 2003. uzela jedini splitski naslov prvaka Hrvatske.


Danijel Jusup i Luka Božić (KK Zadar)


Jusup još uvijek čeka


Na drugoj se strani pak mogu pohvaliti da im u svlačionici stanuje čovjek s četiri naslova prvaka, radi se o Karlu Žganecu koji je nanizao poker titula nastupajući za Cedevitu, a plus u pobjedničkoj formuli Zadranima bi trebao biti najtrofejniji klupski trener Danijel Jusup koji broji čak četiri titule, no nijedna od njih nije bila namijenjena prvaku Hrvatske.


Tri Krešina kupa i regionalnu ligu ugrabio je Jusup u čak šest mandata na klupi Zadra, a finalna serija sa Splitom će mu ujedno biti peta prilika da se konačno dočepa pokala koji mu nedostaje u privatnoj kolekciji. Prethodna četiri pokušaja sa Zadrom 61-godišnji stručnjak definitivno ne pamti po dobrome, a baš svaki put ispriječila mu se Cibona.


I 1998., i 1999., i 2004. godine Vukovi su s 3-1 u finalima dolazili do naslova, a najbolnija za Jusupa sigurno je bila 2010. godina kada se upisao u povijest kao jedini trener koji je uspio izgubiti finalnu seriju nakon vodstva 2-0. Hoće li se na koncu Zadranima isplatiti ta tradicija pobijeđivanja Splita u finalima, ili će se ključnim pokazati protuotrov koji ove sezone »Žuti« itekako imaju za Zadrane treba tek vidjeti, no svakako je zagarantirana rovovska bitka kao što je i vrlo izvjestan scenarij po kojem odluka o prvaku kao i u prethodna dva dalmatinska finala pada u petoj utakmici.


Kakav god bio ishod, sigurno je da će Dalmatinci dobiti svoju »južnjačku utjehu« s ukupno petim državnim naslovom, a što se tiče metropole ona pak ne mora strahovati jer njenih 26 titula će jako dugo vremena Dalmatincima ostati nedostižne.