Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SPORTSKA NADA

Svestrana zadarska sportašica Cvita Klarić: Teško mi se opredijeliti između atletike i odbojke

Autor: Alen Plahinek

04.05.2023. 19:31
Svestrana zadarska sportašica Cvita Klarić: Teško mi se opredijeliti između atletike i odbojke

Foto: Luka Jeličić



Cvita Klarić jedna je od mnogih zadarskih sportskih nada pred kojima stoji svijetla budućnost. Ova 14-godišnja atletičarka, članica AŠK Zadar, krajem ožujka na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske za juniore i kadete, okrunila se titulom državne prvakinje u bacanju koplja. S mladom bacačicom koplja razgovarali smo na njezinom »radnom mjestu« u vrijeme kada nije u školi, na treningu na vanjskim terenima Športskog centra Višnjik.


Na spomenutom Prvenstvu, Cviti je prvo bacanje bilo dovoljno za zlato. Koplje je otišlo 42,53 m, čime je popravila svoj osobni rekord za više od devet metara. Koliko je Cvita bila raspoložena tog dana govori i podatak da su svi hici koje je bacila bili dalji od njezinog dotadašnjeg osobnog rekorda.


– U prvom trenutku čudno je bilo čuti »državna prvakinja«, ali sada nakon nekog vremena postala sam svjesna i baš je jako dobar osjećaj. Došla sam na to Prvenstvo u Zagreb s nikakvim očekivanjima. Trener je vjerovao da ću prebaciti tih 40 metara i onda iz prvog pokušaja otišlo preko 42 metra. U lipnju dolazi novo Državno prvenstvo na kojem idem po još jedno zlato i nadam se novom pozivu u reprezentaciju – ispričala je Cvita kojoj ovo nije prva medalja jer već ima pet državnih i ekipnu broncu s Europskog prvenstva.


Foto: Luka Jeličić




 


Slučajni početci


Vrlo lako i kroz osmijeh Cvita se prisjetila kako je priča oko atletike započela.


– Sve je počelo u školi. Na tjelesnom smo imali uobičajeno testiranje bacanja loptice i ja sam prebacila cijelo igralište, loptica je otišla negdje u drveća i učitelj je rekao da moram u atletiku. Poslušala sam ga, treneri su vidjeli talent, počela sam raditi i evo me, sad sam tu gdje jesam. Bacanje treniram nekih godinu i pola, a počela sam s bacanjem vortexa. To je mala raketica za djecu i kasnije se onda prebacuje na koplje. Kako se raste koplje postaje teže, a samim time i leti dalje. Trenutačno bacam koplje od 500 grama – objašnjava Cvita koja osim atletike ima još jednu sportsku ljubav, a to je odbojka.


– U posljednje vrijeme sam bila u potpunosti fokusirana na odbojku. Prošli vikend sa Zadrom sam nastupila na Prvenstvu Hrvatske za mlađe kadetkinje na kojem smo bile devete. To je super rezultat jer ima mnogo odličnih ekipa. S odbojkom sam počela na nagovor prijateljice, dakle sasvim slučajno, kao i bacanje. Što se atletike tiče sada u fazi lakših treninga, ali ubrzo krećem onim težima. Treniram svaki dan dva do tri sata, samo atletiku. Kada je ružno vrijeme onda smo u teretani, kada je lijepo onda smo vani. Koplje bacam na Bagatu, jer na Višnjiku je umjetna trava, pa ne smijemo bacati ovdje. Nakon svih atletskih obveza, još i odbojka barem sat vremena, a sad smo još i navečer počeli s treninzima i recimo da oko 23 sata završavam – kazala je Cvita.


Foto: Luka Jeličić


Odlična učenica


Unatoč brojnim sportskim obvezama, Cvita je odlična učenica, trenutačno sedmog razreda Osnovne škole Bartol Kašić. Kako nam je sama rekla u školskom imeniku je samo jedna četvorka, a sve ostalo su petice.


– Imam sreće jer mi učitelji jako puno izlaze u susret, a razrednica je posebno super. Često imam dogovorena ispitivanja zbog svih ostalih obveza. Prijatelje u školi to malo ljuti pa bi htjeli i oni imati dogovorena ispitivanja, ali ništa od toga. Važno mi je i da me roditelji u potpunosti podržavaju – kratko je objasnila Cvita te dodala da sigurno želi ostati u sportu u budućnosti.


– Iskreno teško mi se opredijeliti između atletike i odbojke, ali sigurno želim ostati u sportu. Svima bih preporučila da dođu i probaju jer nemaju što izgubiti – zaključila je Cvita.