Subota, 6. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Finalna serija

ŠAMPIONSKO IZDANJE: Zadar na krilima Božića razbio Split i izborio majstoricu

Autor: Andrija Dešpoja

31.05.2024. 22:05
ŠAMPIONSKO IZDANJE: Zadar na krilima Božića razbio Split i izborio majstoricu

Foto: Mislav Klanac



Nikad ne podcjenjuj srce šampiona – tu su poznatu izreku na pravi način potvrdili košarkaši Zadra u utakmici ‘biti ili ne biti’ na splitskim Gripama. Dovedeni pred zid, bez prava na pogrešku, igrači Danijela Jusupa su odigrali fenomenalnu utakmicu na raketni pogon Luke Božića, deklasiravši Split s ogromnih 29 razlike (55:84), u njihovom sudbonosnom trenutku s jednom rukom na trofeju kojeg u vitrinama nisu vidjeli dugu 21 godinu. Po onome što se moglo vidjeti u četvrtoj utakmici na njihovom parketu do naslova prvaka Hrvatske neće ni ove godine, ali to svakako Zadrani moraju i potvrditi u nedjelju kada se u Krešinom domu igra majstorica.



 


Dirigent Božić




Zadar je pokazivao veliku energiju od samog početka, te je poletio na krilima Luke Božića, Karla Žganeca i Arijana Lakića do šest koševa prednosti (7:13). Osjetio se grč u domaćim redovima, ipak se igrala povijesna utakmica za “Žute”, a to su iskoristili Jusupovi igrači lepršavim izdanjem u uvodnih pet minuta. No, morali su se kad-tad probuditi i Splićani kojima je svakako u prilog išao rani izlazak gostiju iz bonusa, a to je vješto iskoristio Boris Tišma s pet vezanih ubačaja i tako u jednoj minuti anulirao početnu prednost Zadra (13:14). Međutim, imali su spreman odgovor momci u plavim dresovima koji su uzvratili bijegom na deset viška (13:23). Seriju 9:0 započeo je Božić, nastavio Lovro Mazalin, zaključio Dario Drežnjak, a prvu dionicu priveo je kraju jedini dotad raspoloženi Rimčev pojedinac Tišma čija je trica svela zaostatak “Žutih” na sedam koševa (16:23). Nastavila se dobra igra Jusupove momčadi i dobrim dijelom druge četvrtine, uz dirigentsku palicu Božića koji je pet minuta prije odmora napunio svoju rubriku koševa sa 17 ubačaja i tako odveo Zadar dotada najvećih 14 koševa plusa (24:38). Rimčeva momčad odbijala je predaju i pronašla je dobar ritam u smiraju poluvremena kada su nakon koša i dodatnog bacanja Lewisa Sullivana primirili nabujale goste (34:42), no ostala je poprilično nasamarena u posljednjoj minuti koju je na najbolji mogući način zaključio Marko Ramljak. Podigao je kapetan zadarsku tribinu na Gripama na noge tricom sa zvukom sirene kojom su se gosti prema nastavku uputili s odličnih 13 plusa (34:47).


Foto


Zadar razbio Split i izborio majstoricu


avatar

Snimio: Mislav Klanac


31.05.2024. 22:41








































Galerija

Foto: Mislav Klanac


Dotučeni Split


A i povratkom iz svlačionica Jusupovi igrači su zadržali budnost, prvenstveno u obrambenom dijelu pa se Split za prve četiri minute treće četvrtine mogao pohvaliti s tek dva poena, dok su Božić i Drežnjak podigli prednost na 17 koševa (36:53). Pokušavao je Rimac pronaći dobitnu kombinaciju rotirajući do besvijesti, pa je prvi put u seriji priliku za nastup dobio Tonko Vuko, no nije ni to previše pomoglo strategu domaćina jer je Zadar na sve dobre poteze Vite Kučića i Shannona Shortera imao spreman odgovor preko Žganeca i Lakića pa se završna dionica dočekala s vedrim pogledom s gostujuće klupe, s 13 viška (50:63). “Žuti” su se logički bacili na glavu u posljednjem pokušaju povratka u utakmicu, povukao ih je Shorter s dvama ubačajima, ali u pravi trenutak je sjela trica Drežnjaka kao i polaganje Mazalina za povratak Zadra na 16 viška (52:68). Tu se Split počeo konačno predavati, nisu više imali odgovora na snažnu predstavu gostujućeg sastava koji je susret priveo kraju dotukavši protivnika. Junakom velike pobjede pokazao se Božić koji je odigrao maestralno, zaključivši najvažniju utakmicu sezone s trostruko-dvostrukim učinkom od 25 poena, deset skokova i 11 asistencija. Veliku pomoć imao je Bjelovarac u Petrinjcu Mazalinu koji je zabio 20 poena uz osam koševa. Kod Splita prednjačili su Shorter i Tišma s 14 i 11 ubačaja.