Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Maja Mitrović

S obzirom na ulaganja, svaka pobjeda je uspjeh

Autor: Alen Plahinek

30.11.2023. 12:40
S obzirom na ulaganja, svaka pobjeda je uspjeh

Foto: Mate Komina



Utakmicom protiv Senegala, sutra od 18 sati u švedskom Göteborgu, hrvatske rukometašice otvaraju Svjetsko rukometno prvenstvo. Ususret natjecanju porazgovarali smo s Majom Mitrović, dvostrukom klupskom prvakinjom Europe, nekadašnjom reprezentativkom, odnosno današnjom trenericom mlađe kadetske ženske reprezentacije. Najbolja zadarska rukometašica u povijesti uvjerena je kako se bronca s Europskog prvenstva 2020. u Danskoj ne može ponoviti.


– Iskreno, za mene bi uspjeh bio prolazak skupine. Imamo prvo Senegal, koji je sve samo ne loša ekipa. Imaju francuskog izbornika, koji vodi Ćamilu Mičijević u Parizu, mnogo igračica im je po Francuskoj, igraju brzi rukomet, s jakom obranom. Nakon toga Kineskinje, za koje ne znam što reći. Općenito, azijske reprezentacije su nepoznanica svima na velikim natjecanjima, mogu biti jako zeznute, a mogu biti lagana pobjeda. Na kraju Šveđanke, za njih je isto teško jasno reći. One su uglavnom »li-la«, ovise o generaciji, ali sada su domaćini i to će im sigurno pomoći. Sve u svemu, poanta je prva utakmica, ako počnemo dobro, kako trebamo, kasnije će biti lakše – započela je Mitrović te dodala:


– Manje-više znamo kakav rukomet igraju Senegalke, tako da u napadu naše cure moraju biti jako strpljive. U velikoj većini slučajeva prva utakmica je ključ za sve ostalo, da se odradi kako treba i dobije dodatno samopouzdanje.


Povratnice




U listopadu je na klupi reprezentacije došlo do promjene izbornika. Nenad Šoštarić preuzeo je RK Zagreb, a na njegovo mjesto došao je Ivica Obrvan.


– Promjena na klupi nije problem, upravo suprotno, može biti motivirajuća za igračice. One su jako dobra klapa i ovo bi na njih trebalo djelovati pozitivno. Obrvan je vrhunski i studiozan trener, koji jako dobro zna što radi. Upoznat je sa ženskim rukometom, zna neke djevojke iz Podravke Vegete, koju trenira već neko vrijeme, a sada se u reprezentaciji upoznao i s drugima – kazala je Mitrović.



Za razliku od prošlog velikog natjecanja, Hrvatice sada mogu računati na dvije iznimno važne vanjske igračice, Ćamilu Mičijević i Valentinu Blažević.


– Sigurno da je njihov povratak veliki plus za reprezentaciju. Ojačali smo se u vanjskoj liniji, što je uvijek dobro. Nadam se da će i jednu i drugu zdravlje poslužiti i da će moći izdržati cijelo prvenstvo. Veliki su to napori, ne samo za njih dvije, nego za sve rukometašice. Sve su već načete ozljedama iz klupskih prvenstava, a dolazi turnir na kojem se svaki drugi dan igra utakmica, svaka je važnija od one prije. No, kako je nama, tako je i svima.


Ulaganja


Kako Mitrović kaže, borba za medalje Hrvaticama je samo san, no iz 32 reprezentacije koliko će se natjecati, nekoliko njih se izdvaja.


– Naslov brani Norveška, a ujedno su one i domaćini uz Švedsku i Dansku i među favoritkinjama. Isto tako tu spadaju i Dankinje, naravno uvijek su tu i Francuskinje, Mađarice, Španjolke, međutim teško je jasno reći prije natjecanja, mora se vidjeti tko će kako ući u Prvenstvo. Mislim da ako prođemo skupinu, da se onda križamo s Mađaricama. Idemo polako, vidjet ćemo što, gdje i kako – istaknula je Mitrović dodajući kako svi love Olimpijske igre u Parizu.


– Sve reprezentacije dolaze u najjačim sastavima jer se svi bore za mjesto u Parizu. Pobjednice se automatski kvalificiraju, od druge do sedme pozicije na Svjetskom idu na kvalifikacijski turnir. Kad je riječ o nama, ništa nije realno za očekivati. Za mene će svaka pobjeda biti ogroman uspjeh.


Volimo se često uspoređivati sa Zapadom, no Mitrović tvrdi da moramo okrenuti glavu na drugu stranu.


– Ulaganja kod nas su minorna. Stalno gledamo u Njemačku, Francusku ili Španjolsku, gledamo što oni rade, koliko ulaže i slično. Pogledajmo na Istok, Grčka, Turska, Bugarska, Rumunjska, sve te države ulažu, za nas, nestvarno puno novaca u sport. Rumunjska liga je među kvalitetnijima u ženskom rukomet u svijetu.



Televizija


Već dugi niz godina RTL Televizija prenosi utakmice velikih rukometnih natjecanja. Muška reprezentacija uvijek se stavlja na »prvi« program RTL-a, dok će se ženska reprezentacija sada prenositi na RTL Kockici, »trećem programu«. Paralelno s time, na internetskoj platformi spomenute televizije, prije su se besplatno moglo pogledati većinu utakmica, no od nedavno, dolaskom nove streaming platforme, »nema besplatnog ručka«.


– To je sramotno, ali to je naša realnost. Takve stvari se nigdje ne događaju, samo kod nas. Opet, volimo gledati zapadne zemlje, tamo svi imaju jednaku zastupljenost, barem što se tiče velikih natjecanja, nebitno je li muška ili ženska reprezentacija. Primjerice, u Danskoj su rukometašice plaćenije od rukometaša, barem su bile, ne znam je li još uvijek tako. A gdje smo mi? Žalosno je što nije dostupno svima, uvijek postoji netko tko želi pogledati utakmicu, ne samo Hrvatsku. Sreća je što internet nudi milijun mogućnost,i pa se uvijek može naći neki prijenos uživo. U svemu kaskamo, od nogometa, košarke, pa do rukometa. Iskreno, jedino mi je važno zainteresirati neku curu za rukomet, taj »minimum« je već veliki posao – zaključila je Mitrović.