Utorak, 10. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Turnir 4 prvaka

S krnjim rosterom do polovičnog učinka u Gradišću

Autor: Andrija Dešpoja

09.09.2024. 11:17
S krnjim rosterom do polovičnog učinka u Gradišću

Foto: WOLFGANG STEFLITSCH/BC OBERWART GUNNERS



Prvi izlazak na međunarodnu scenu u predsezoni košarkaši Zadra odradili su s polovičnim učinkom. Nastup u austrijskom Oberwartu na snažnom turniru koji je okupio uz hrvatskog, i austrijskog, mađarskog i slovačkog prvaka, zaključen je porazom i pobjedom, a upravo uspješnica u drugoj utakmici, onoj za treće mjesto u kojoj su igrači Danijela Jusupa svladali domaćina turnira Oberwart Gunnerse je ekskurziju u Burgenlandu ilitiga Gradišću učinilo smislenijom. Naime, strateg Zadra nije uspio dobiti ono što je i planirao još tamo početkom priprema prvih dana kolovoza kada su se tražila posljednja rješenja za preostala upražnjena mjesta u svlačionici, no evo u drugom tjednu rujna, niti dva tjedna do početka natjecateljske sezone priča s kadrom nije dobila svoj epilog. Štoviše, prema Oberwartu Zadar se uputio s poprilično krnjim sastavom, slično kao i na prvom pripremnom turniru posvećenog Tomislavu Kneževiću imao je mali broj upotrebljivih igrača na raspolaganju i to je podatak koji će svakako utjecati na bližu budućnost koja donosi 20. rujna prvi nastup sezone, i to u Draženovom domu na parketu Cibone.





Sedam upotrebljivih


U Austriji se Zadar pojavio s tek sedam nositelja, dva su ostala na Višnjiku, radilo se o Tyleru Wahlu i Domagoju Proleti koji imaju tegobe s ozljedama, a još uvijek se nije pojavila i toliko zazivana zamjena za nedavno otpuštenog Jana Rebeca pa se slobodno može kazati kako se prvak Hrvatske na snažnom međunarodnom turniru predstavio bez tri bitne karike u užoj rotaciji, što je onda značilo da će se sedam preostalih u potpunosti izraubati. A s obzirom na spomenutu nevolju Zadar se još uspio prikazati u dobrom svjetlu. Pokraj mađarskog suverena iz Szombathelyja u polufinalu se nije moglo proći, a Mađari su na koncu bez stresa osvojili turnir, dok je sraz s Oberwartom ipak ponudio zadarskim navijačima malo melema za dušu koji iako je to potpuno nevažno broje svojim ljubimcima četvrtu pobjedu iz dosad odigranih šest pripremnih utakmica. Austrijanci su u dvoboju za treće mjesto bili potpuno rezultatski podređeni, no puhali su za vratom Zadranima gotovo cijelo vrijeme. Zanimljivo, iako je bila relativno gusta utakmica, domaćin je proveo u vodstvu tek 22 sekunde, i to na samom početku kada su ugrabili, pokazat će se kasnije, jedino vodstvo u utakmici (10:8), dok je Jusupovih sedmoro veličanstvenih diktiralo ritam rezultata preko 38 minuta, s tim da se najveća prednost stekla na otvaranju druge četvrtine kada su serijom 8:0 odlepršali na najvećih 12 viška (19:31). Gunnersi su se vratili početkom nastavka na samo pola koša zaostatka (39:40), no nisu do kraja uspjeli konkretnije zaprijetiti, iako se prema zadnjim minutama Zadar uputio s tek pet plusa (57:62). No, tada je enigmu oko pobjednika razriješio najbolji Jusupov pojedinac u ovom susretu, 20-godišnji Krševan Klarica koji je zabio tricu za osam viška (57:65) i time zaključio priču.



Klarica predvodio




Klarica je bio na visini zadatka s 19 ubačaja, gađao je tricu 4-8, dok je recimo domaćin bio potpuno izvan šuterskog raspoloženja s tek četiri pogotka iz čak 37 pokušaja. Odličnu izvedbu uz Klaricu pružio je Marko Ramljak koji je u razmaku od 22 sata ponovo odigrao 35 i kusur minuta, ali to ga nije omelo da isporuči 17 koševa i uhvati pet lopti te podijeli pet asistencija. Uz kapetana kontinuitet u dva austrijska dana pokazali su Mate Kalajžić i Karlo Žganec, prvi je bio najsvestraniji na parketu pa je uz šest poena imao po sedam skokova i asistencija, dok je drugi nakon fenomenalne izvedbe kontra Falca bio malo lošiji, ali uobičajeno jako bitan u Jusupovoj koncepciji s učinkom od deset koševa, sedam skokova i četiri asista. Podbačaj je u austrijskoj epizodi svakako imao Amar Gegić koji nije bio ni blizu onoga što je pružao na Knezovom memorijalu. Šuterski izvan ritma BiH reprezentativac je gađao protiv Falca 4-14 iz igre, dok je kontra Oberwarta bio i gori s tek tri pogođena šuta iz 14 pokušaja. Uz Dominica Gilberta koji igra dosta toplo-hladno te Lovru Mazalina kojem je opravdanje izlazak iz ozljede, u tom grmu leži zasad veliki prostor za napredak, no svakako su pripremni ogledi jedno, a prave natjecateljske utakmice nešto sasvim drugo.


Stoga je za nadati se da će se Zadar prvenstveno uspjeti kompletirati do sljedećeg vikenda kada je na rasporedu završna glazura na turniru u Širokom Brijegu gdje će uz domaćina nastupiti još Budućnost i Split. To bi značilo da će konačno, nakon dobrih vijesti u petak sa sjednice Gradskog vijeća, na Višnjik sletjeti taj nasušno potrebni igrač na vanjskoj poziciji. Hoće li to biti Goran Filipović ili neki drugi to je svakako na ljudima iz kluba, no teško je ne primijetiti da je pod mus pristupiti posljednjem pripremnom ispitu s kompletiranim rosterom i da se onda vide prave mogućnosti ovog tima koji će imati jako puno posla pred sobom u vrlo neizvjesnoj i napornoj sezoni. A navijači i javnost su se prethodnih godina naviknuli na trofeje, što je još jedan uteg koji će podosta prošarana novokomponirana momčad Danijela Jusupa morati nositi na svojim leđima.