Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

RUKOMET

Rukometni klub Zadar 2013 obilježio prvo desetljeće

Autor: Alen Plahinek

12.09.2023. 12:31
Rukometni klub Zadar 2013 obilježio prvo desetljeće

Foto: RK ZADAR 2013



Feštom na Višnjiku te međusobnim revijalnim utakmicama Rukometni klub Zadar 2013 obilježio je desetu godišnjicu osnutka. Klub koji je potpuno orijentiran na djecu i njihov rukometni, ali i sportski razvoj, napravio je mnogo po tom pitanju, a najponosniji na to sve je i »tata« kluba, predsjednik Frane Kardum.


– Za mene je sve prošlo jako emotivno. Prije deset godina krenuli smo želeći napraviti nešto čega u Zadru nije do tada bilo. Željeli smo da djeca u svojem sportskom, odnosno rukometnom, ali i općenitom razvoju nemaju nikakvih barijera te da mogu iskoristiti sav svoj potencijal. Radimo maksimalno koliko možemo s njima i iznimno sam ponosan i sretan što nam se sve to »naplaćuje« kroz rezultate koje postižemo, naročito u posljednjoj sezoni. Smatram da smo uspjeli u svojem naumu, odnosno cilju od kojeg se nismo niti malo pomaknuli od prvog dana ovog projekta – kazao je Kardum.


Sjajni rezultati


Prošlu sezone Zadar 2013 je napravio gotovo nestvarno vrhunski posao i s tri od četiri svoje generacije izborio završnicu Prvenstva Hrvatske, a generacija do 13 godina treća je u Hrvatskoj. Odličnu sezonu dodatno su »začinili« srebrom (U-14) i broncom (U-12) na najvećem i najjačem rukometnom turniru za mlađe uzraste na svijetu, švedskom Partille cupu.




– Nadamo se iskoraku i u novoj sezoni. Prošla je sezona bila odlična, no želimo biti još konkurentniji i postići još bolje rezultate. Fokus nam je na najmlađima, dakle generaciji dječaka do 11 godina. S njima još više raditi i učiti ih. Osim njih bavit ćemo se još više i s onima mlađima koji igraju mini rukomet, dakle djeca do devet godina starosti. Smatramo da je to najbolje i najvažnije, da najmlađi što prije steknu vještine i obveze, naravno kroz igru. Plan je i da u ostalim generacijama, dakle do 13, 15 i 17 godina napravimo nešto više, nego što je to bio slučaj prijašnjih godina. Moramo svake godine ići prema naprijed, tražiti i gledati što može bolje. Bio bih jako sretan kada bismo uspjeli pronaći još ponekog trenera, da se svima nama malo »rastereti« raspored, no otom potom – objasnio je Kardum dodajući kako ne razmišljaju o seniorskoj selekciji jer za to »još nema potrebe«.


Foto: RK ZADAR 2013


Djeca su najvažnija


Nerijetko dolazi do razmjene ili prebacivanja igrača između dvaju zadarskih klubova. Tako su dva igrača ovo ljeto prešla u Zadar 1954. U oba tabora ističi kako između klubova nema »zle krvi«.


– Mislim da je to zdravo ponašanje dečkiju, da sami pokušaju napraviti nešto. Iskreno im želim svu sreću u karijerama i stvarno se nadam da će uspjeti napraviti veći iskorak. Neki su iz drugog kluba došli k nama, i to je isto dobar potez. Najzdravija stvar za razvoj djece je da kao individue traže i pokušavaju nešto drugo, nešto možda bolje, možda gore, ali da pokušavaju. Sve to nama indirektno govori da dobro radimo svoj posao, da smo na dobar put usmjerili tu djecu i na neki način ih odgojili – zaključio je Kardum.


Foto: RK ZADAR 2013