Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

OI u Parizu

Tin Lučin: 'Sretan sam što imam privilegiju ići'

Autor: Igor Duvnjak

13.07.2024. 09:11
Tin Lučin: 'Sretan sam što imam privilegiju ići'

Foto: Tin Lučin/Foto S. DRECHSLER



Među gostima opatijskog hotela Ambasador ovih su dana mnoga znana rukometna imena, hrvatski reprezentativci, među kojima je i riječki bek Tin Lučin, koji u biseru kvarnerskog turizma nastoje što bolje izbrusiti formu za Olimpijske igre, što će se od 26. srpnja do 11. kolovoza održati u Parizu. Riječki vanjski igrač iza sebe ima bogatu karijeru u raznim domaćim i inozemnim klubovima, od nove sezone čeka ga ona slavonska, među atraktivnim je pojačanjima domaćeg rukometnog hita Nexea iz Našica nakon što je zaključio razdoblje u poljskom prvaku Wisli Plock.


– Dobro sam, ne mogu se žaliti, zdrav sam, a to je najbitnije – kaže Tin Lučin, momak vječnog dječačkog osmijeha koji krećući u napad na raznorazne zone često zna pronaći itekako duhovita, originalna, ali i ubojita rješenja. U Poljskoj je odradio dobar posao, klub koji je igrao Ligu prvaka nametnuo se i na nacionalnoj sceni osvajanjem titule državnoga prvaka koju je Kielce osvajalo čak dvanaest puta zaredom. – Smatram da mi je klupska sezona bila jako uspješna, osvojili smo duplu krunu u Poljskoj, Kup i prvenstvo. Uz to mislim i da je u Ligi prvaka sezona bila dosta dobra. Sada se samo nadam da i s reprezentacijom možemo ostvariti dobar rezultat. To bi stvarno bilo lijepo.


Velik posao


Što se tiče dolaska u itekako ambicioni Nexe, nije se ovaj čas na to htio previše osvrtati, očito je da mu, kao i suigračima, na pripremama misli lete k Parizu. Igre su im sada jedina sportska tema, u mislima su im »za doručak, ručak i večeru«.




– Posvećen sam reprezentaciji, tako da ne razmišljam previše o klubu i novoj sezoni. To će sve polako doći na red nakon što odradimo ovaj veliki posao, nastup na Olimpijskim igrama. Novi klub je novi izazov, ali sada sam samo koncentriran na reprezentaciju i sve što nas očekuje ovog ljeta.


Ozračje na pripremama, velika disciplina, ozbiljan pristup raznoraznim dnevnim obavezama, sve je to dovoljno da promatrač sa strane i letimičnim pogledom shvati kako reprezentativci »dišu« na završnim pripremama.


– Reprezentacija je sada svakome od nas itekako u prvom planu. Za svakog je sportaša na svijetu čudesno biti sudionik jednog ovakvog natjecanja, imati taj velik privilegij natjecati se na Olimpijskim igrama. Jasno je stoga da smo svi glavama sto posto u ovom natjecanju i da ćemo dati sve od sebe da ostvarimo dobar rezultat. Ovako kako ja razmišljam, tako su raspoloženi i svi ostali dečki u reprezentaciji.


Različita lica


Sport raznim imenima donosi ostvarenja lijepih snova, tako i Lučinu. Gledatelji na Kozali sjećaju se njegovih nastupa na parketu Dvorane »Dinko Lukarić« kada je njegov veliki talent puno nagovještavao. Druga je stvar koliko se u dječačkim danima nadao nastupu na manifestaciji kao što su Igre u Francuskoj.


– Kao i svakom sportašu, tako je i meni nastup na Igrama najveće postignuće. Kao mlađi možda i nisam vjerovao da je to moguće ostvariti, da je to nešto što mi je realno ostvarivo. Ali, eto, sada, kada se to ostvarilo, kako ja, tako i svi ostali zajedno, trebamo dati sve od sebe. Naravno da ću se, koliko god budem mogao, potruditi da u Parizu ostvarimo dobar rezultat i da se na kraju svi zajedno veselimo.


Ova je reprezentacija pokazivala različita lica, ono manje lijepo prilikom razočaranja na Svjetskom prvenstvu, s druge strane je dobro izgledala na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre. Prethodnici sadašnjih reprezentativaca su se u dva navrata penjali na rukometni Olimp, Hrvatska ima dva zlata s Igara. Sada je očekuje izazovan uspon s dosta visokih stepenica.


– Teško je nešto reći o našim izgledima. U Parizu će biti stvarno puno dobrih ekipa, ali mislim da i mi imamo jako kvalitetnu ekipu. Imamo svoju vrijednost i mislim da prije svega možemo proći skupinu. Nakon toga te jedna utakmica dijeli od borbe za medalju, tako da mislim da je sve moguće te da imamo kvalitetu da se sa svima »potučemo«. Moj doprinos? Ja se nadam da ću ga dati koliko god izbornik bude to tražio od mene – zaključio je Tin Lučin.