Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

3. NL-Jug

Primorac ponovno maknuo Zadar s vrha ljestivce

Autor: Alen Plahinek

08.04.2024. 10:56
Primorac ponovno maknuo Zadar s vrha ljestivce

Foto: Luka Jeličić



Tko će koga, a ne svoj svoga – stara je narodna poslovica, idealno primjenjiva za drugi ovosezonski susret Primorca iz Biograda i Zadra u 22. kolu 3. NL-Jug. U njihovom prvom okršaju krajem rujna na Stanovima slavio je Primorca i zbacio Zadar s prvog mjesta u poretku. Vratili su se u međuvremenu Zadrani ponovno na vrh, no nakon subotnjih 2:2 u Biogradu, Zadar je ponovno zbačen »s trona«. Bio je to pravi derbi, dostojan svojeg epiteta.


Tradicija


Prekinuta je ovim remijem tradicija nastala u posljednja tri međusobna okršaja u kojem je uvijek gost izlazio kao pobjednik. Nakon gotovo pune dvije godine završilo je podjelom bodova, međutim nije izgledalo tako u početku susreta u kojem je Zadar bio kvalitetnija momčad. Puno bolje stajali su Zadrani na terenu na otvaranju utakmice, a to im se isplatilo u 13. minuti kada je Jakir zavrnuo, a Jurić mirno pospremio za 0:1. Imao je Zadar ubrzo još jednu priliku, no Jakir i Grgić se nisu shvatili. Nakon toga probudili su se domaćini. Počeli su igrati okomitije prema naprijed, kreirati svako-toliko poneku priliku, a onda je u 32. minuti Kulaš vrhunski zabio za poravnanje. Visok pritisak urodio je plodom jer je Kulaš presjekao dodavanje i s 20-ak metara rasparao mrežu Matasovića.


Igrači praktički još se ni nisu vratili s predaha, a Biograjci su drugi puta vadili loptu iz mreže. Jurić je vrhunski probio po lijevom boku i dubinskom loptom pronašao Serbinova kojem nije bilo teško »riješiti« situaciju jedan na jedan u svoju korist. Mogli su Zadrani prelomiti utakmicu u 51. minuti kada je Kordić imao ogromnu priliku, no umjesto da bude početak kraja za Primorac, bio je to početak kraja za Zadar.


Vitez flambiran




Obranio je vratar Primorca Mate Stojanov Kordiću i to ga je napunilo velikom dozom samopouzdanja koja je kasnije goste gotovo bacila u očaj. Obranio je Stojanov još jednu veliku priliku, a onda je trener Biograjaca Leo Šarić odlučio baciti sve »karte« na stol i uvesti dva napadača. Upravo mu je džoker s klupe, Mrkić, nakon udarca iz kuta i donio pogodak za novo izjednačenje. Krenuo je Zadar nakon toga pošto-poto po tri boda, no Stojanov je bio nerješiva enigma, naročito u posljednjih 15-ak minuta kada su Zadrani posebno stegnuli obruč oko gola Primorca. Pogodili su Zadrani i vratnicu, no sportska sreća nije im bila naklonjena. Iskoristila je taj remi Zagora iz Unešića te pobjedom 3:0 protiv GOŠK-a iz Dubrovnika zasjela na vodeće mjesto lige.


Hrvatski vitez iz Posedarja gostovao je u Makarskoj kod Zmaja i nije se najbolje proveo. Završilo je 3:3, iako su Posedarci na predah išli s visokih 3:1. Poveli su domaćini pogotkom Blaževića u 12. minuti, a samo četiri minute kasnije Sušić zabija za 1:1. Upisao se ponovno Sušić u listu strijelaca u 43. minuti, dok je Begonja u prvoj minuti nadoknade pred poluvrijeme zabio za, činilo se nedostižnih, 3:1. Domaćini su vratili nadu u 60. minuti pogotkom Navrotskyog, a potpuni povratak u susret donio im je Rašić u 82. minuti.


S obzirom na sve bod u gostima uvijek je pozitivna stvar, no ostaje velika žal, osobito nakon odličnog prvog dijela. S druge strane, pretposljednji Zmaj je ponovno je »rigao vatru« i flambirao još jednu momčad iz Zadarske županije, nakon što su prije dva kola nadigrali Primorac (1:0) pokazavši da računaju na ostanak u ovom rangu natjecanja.



PRIMORAC       2


ZADAR       2


BIOGRAD – Igralište Kazimir i Silvio. Sudac: Luka Liković (Krvavac). Pomoćnici: Proleta i Majčica. Strijelci: 0:1 Jurić (13’), 1:1 Kulaš (32’), 1:2 Serbinov (49’), 2:2 Mrkić (60’).


PRIMORAC: Stojanov, Gambiraža (od 56’ Okecukwu), Torbarina, Kulaš, Bitunjac, Birkić, Lazarevski, Musa, Vučković (od 90’ Živić), Stokić (od 57’ Mrkić), Jurišić. Trener: Leo Šarić.


ZADAR: Matasović, Kordić, Muić, Jukić-Peladić, Grgić (od 46’ Luetić), Jurić (od 72’ Nakić), Perić (od 72’ Vukadinović), Jakir, Gregov, Djevaljekaj, Serbinov. Trener: Marin Oršulić.



ZMAJ       3


HR. VITEZ       3


MAKARSKA – Sportski centar Makarska. Sudac: Niko Radnić (Šibenik). Pomoćnici: Severinski i Štampalija. Strijelci: 1:0 Blažević (12’), 1:1 Sušić (16’), 1:2 Sušić (43’), 1:3 Begonja (45+1’), 2:3 Navrotskyi (60’), 3:3 Rašić (82’).


ZMAJ: Tuhai, Serdarević (od 80’ Šumelj), Vujčić, Navrotskyi, Šalinović, Blažević (od 59’ Gojak), Rašić, Ademola Jr. Efunnuga (od 59’ Urlić), Raši (od 64’ Lozina), Soromtochukwu Igwenwanne (od 46’ Crnjac), Martinho Gomes. Trener: Goran Šušnjara.


HRVATSKI VITEZ: Pinčić, Zebić, Sušić, Begonja, Čurjurić, Knežević (od 66’ Zdrilić), Čirjak, Morić (od 58’ Kevrić), Pranić, Jurjević, Jurjević-Adžić. Trener: Mateo Novaković.