Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

FIFA

Povećava se broj reprezentacija od sljedećeg Svjetskog prvenstva, na mundijal će doći 48 reprezentacija

Autor: Hina

14.12.2022. 16:53
Povećava se broj reprezentacija od sljedećeg Svjetskog prvenstva, na mundijal će doći 48 reprezentacija

Foto: ReutersNakon što je mundijal u Katru pružio najuzbudljiviju grupnu fazu ikad viđenu na Svjetskom prvenstvu, s isprobanim i testiranim formatom koji drži stotine milijuna obožavatelja očaranima, FIFA se sada suočava s mogućnošću da sve promijeni dok pokušavaju uklopiti 48 reprezentacija na izdanju 2026. u Sjevernoj Americi. .


To znači da vladajuće tijelo svjetskog nogometa ponovno razmišlja o promjeni formatu za sljedeće Svjetsko prvenstvo budući da njihovi izvorni planovi da imaju 16 skupina od po tri momčadi u prvoj fazi, s po dvije iz svake prolaze u sljedeću fazu, sada također izgledaju opasno dosadno i potencijalno s plodnim tlom za kalkulacije i nesportsko ponašanje.


Kako sada stvari stoje za 2026., kada Kanada, Meksiko i SAD zajedno budu domaćini Svjetskog prvenstva, postoji rizik od mnogih “mrtvih utakmica”, primjerice ako bi posljednja utakmica u skupini bila između dvije momčadi koje već imaju po jednu pobjedu i stoga su se već plasirali.
FIFA je ranije ove godine priznala da je zabrinuta zbog mogućnosti namještanja rezultata u kojima bi dvije momčadi mogle odigrati s pozitivnim rezultat za obje, što bi eliminiralo treću momčad iz skupine.


“To je pitanje koje je pokrenuto”, rekao je potpredsjednik FIFA-e Victor Montagliani u ožujku.


U formatu 2026. od 48 momčadi, nakon grupne faze ostaju 32 i tada turnir odlazi u nokaut fazu.Alternativni formati sada su na stolu, a Vijeće FIFA-e, svemoćni kabinet organizacije, treba odlučiti sljedeće godine.


Oni su, prema FIFA-inom voditelju globalnog nogometnog razvoja Arseneu Wengeru, 12 skupina od po četiri momčadi, s najboljim trećeplasiranim momčadima koje prolaze dalje zajedno s prve dvije, ili druga opcija da se Svjetsko prvenstvo podijeli u dva odvojena natjecanja od po 24 momčadi, od kojih svako uključuje šest skupina po četiri ekipe. Pobjednik svakog od tih odvojenih natjecanja sastao bi se u finalu.


S obzirom na to koliko su dramatične i uzbudljive bile neke od skupina od četiri momčadi na mundijalu u Katru, to se čini održivijim prijedlogom.


Ali to će značiti značajno povećanje broja utakmica. Svjetsko prvenstvo u Katru s 32 momčadi ima ukupno 64 utakmice, a bit će završeno u 29 dana, a za sada će finale 2026. biti s 80 utakmica tijekom 32 dana. S četiri momčadi u svakoj skupini, bilo bi čak 104 utakmice, što zahtijeva trajanje od najmanje tjedan dana više.


Međutim, više utakmica značilo bi više novca od televizijskih prava, a kako Svjetsko prvenstvo donosi oko 90 posto prihoda FIFA-e, njezini će čelnici biti u iskušenju.


Svjetsko prvenstvo u Katru zaradilo je 7.5 milijardi dolara od prava i sponzorskih prihoda, jednu milijardu više nego ono 2018. u Rusiji, objavila je FIFA prošli mjesec.