Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Uzvrat

Poslastica za ljubitelje nogometa: Etihad će večeras biti poprište "finala prije finala" Lige prvaka

Autor: Igor Duvnjak

17.05.2023. 08:08
Poslastica za ljubitelje nogometa: Etihad će večeras biti poprište

Foto: Reuters

Ovo je velika utakmica, a mi se upravo u takvima osjećamo ugodno. To je naš turnir. Sada smo tu, s 50-postotnim izgledima za prolaz - kaže Luka Modrić



Nogometni svijet odbrojavao je dane, sada već i sate do novog loptačkog »obračuna kod O. K. Corrala« između Manchester Cityja i Real Madrida, drugog sudara najvećih među najvećima, neka se na tu konstataciju ne uvrijede ostali velikani u Ligi prvaka. Finale prije finala, poput zvuka »tam-tama« danima odjekuje ta konstatacija čim se spomene nadmetanje Citizensa iz Manchestera i madridskih Galacticosa, na dvoboj momčadi od kojih se svaka s pravom vidi s najcjenjenijim klupskim svjetskim nogometnim trofejem.


Luka Modrić, kapetan hrvatske reprezentacije i svjetski nogometni virtuoz, pokušat će izboriti svoj šesti finale Lige pravaka nakon madridskog ogleda bez pobjednika (1:1).


– U prvom dijelu te utakmice oni su bili bolji no mi smo zatim rasli. Nakon vodstva smo mogli zabiti još jedan gol, ali stiglo je izjednačenje. Znali smo da će sve biti odlučeno u uzvratu, i sada smo tu, s 50-postotnim izgledima za prolaz – kaže 37-godišnji Modrić u najavi velikog sudara:




– O pobjedniku će odlučiti sitni detalji. Zato trebamo biti koncentrirani i ujedinjeni.


Modrić je posebno motiviran, s Realom je već pet puta osvajao prestižnu titulu.


– Svjesni smo da povijest kluba možemo učiniti još većom. Dovoljno je igrati ovakve utakmice pa da budeš motiviran, nije ti potreban dodatni razlog. Kada si svjestan da si tako blizu još jednog finala želiš dati maksimum od sebe – kaže Modrić koji je član Reala od ljeta 2012.
Barcelona kao najveći rival osvojila je prvenstvo, Real Kup. No, Liga prvaka nešto je sasvim drugo.


– Ovo je velika utakmica, a mi se upravo u takvima osjećamo ugodno. Volimo Ligu prvaka jer je to naš turnir. Pritom imamo veliko samopouzdanje, vjerujemo u svoju kvalitetu – rekao je Modrić koji je s Realom osvojio 23 trofeja, a nada se i produženju ugovora koji mu istječe 30. lipnja.


– U utakmicu sada ulazimo s velikom željom. Igrati još jedno finale bilo bi impresivno – zaključuje Modrić.


Golgeterski instinkt Norvežanina Erlinga Haalanda, uzdanice Citizensa, imena koje je već duže vrijeme na vrhu svjetske napadačke top liste je na domaćoj strani vage kao što je onaj francuskog »klasičara« Karina Benzeme, drugog najboljeg strijelca u povijesti madridskih Kraljeva na gostujućoj strani.


Alaba i Rüdiger


Guardiolina nogometna »kaznena ekspedicija« praktički je već osvojila prestižni naslov Premier lige, onako, kao usput je s 3:0 deklasirala Everton »doppiettom« kapetana Ilkaya Gundogana, koji je i namjestio gol sveprisutnom Haalandu. Domaći aduti su pritom u prošlih pet ligaških utakmica samo pobjeđivali, dok je madridski gost doživio i dva poraza uz tri pobjede. Real je u domaćoj ligi s 1:0 nadmašio Getafe i sada ima zadatak prekinuti impresivni lanac domaćina koji iza sebe na svom stadionu ima čak 14 utakmica bez poraza s kišom pogodaka, gol-razlikom čak od 49:7. Guardiolin stroj za golove, tepaju kroničari Manchester Cityiju, spominjući Haalanda, De Bruynea, Gundogana i druge, sve kako bi Citizensima dali dodatnu ulogu favorita. Pep Guardiola je već dizao pehar Lige prvaka, dvaput ga osvojivši s Barcelonom kao trener i jednom još davno kao igrač u sezoni 1991./92.


U madridskom dvoboju City je na efektni gol Viniciusa jr. odgovorio još efektnijim De Bruyneovim projektilom, ali pamti i hod po trnju, pritisak Kraljeva, koji su imali šanse za udvostručenje vodstva. City se nada da će uspjeti iskoristiti prednost domaćeg terena i ofenzivnu moć, nada se buđenju dijamantne igle Haalanda obuzdanoga u Madridu. Norvežanin je već priredio paljbu od 51 gola u sezoni, od čega njih 12 u LP-u, njegovo se društvo toplo nada povećanju tih impresivnih brojki kako bi City odvukao u finale.


Nathan Aké, koji se oporavio od ozljede, mogao bi biti angažiran od prve minute i pritom biti još jedan adut za domaćine.


– Tražit ćemo više ritma i prostora za Haalanda – kaže Guardiola. – Ovo sada je play-off. Možemo se bolje braniti na nekim dijelovima terena, a možda i malo drukčije napadati. U Madridu su, recimo, Alaba i Rüdiger bili tako blizu Erlingu, tako da je bilo jako teško pronaći. Možda i tu možemo prilagoditi neke stvari.


I on, kao i njegovi igrači plešu na tankoj žici između optimizma i opreza, jasno da to vrijedi i za goste iz Madrida.


– U onih prvih 25 do 30 minuta kontrolirali smo utakmicu, a onda su domaćini prvom prilikom koju su imali, postigli nevjerojatan gol. Ali mi smo ostali u igri, iako je bilo teško. Potrebna je i sada koncentracija jer kad izgubiš loptu, teško ju je vratiti – upozorio je domaći vezist Rodri.


Opcije i igra


Njegov portugalski suigrač Bernardo Silva je pun vjere u vlastite snage, ali cijeni i one suparničke, ne zaboravljajući niti Luku Modrića.


– Poštujemo ih, ali ih se ne bojimo. Zašto bismo se bojali? – poručio je Portugalac. – Bili bismo glupi da ih ne poštujemo, ali imamo cilj, znamo da smo prošle godine od njih izgubili. Ove godine to želimo odraditi na drukčiji način. Inače, da u Realu nisu imali Modrića, Kroosa, Viniciusa i Benzemu, ne bi ništa osvojili. Dres ne čini ništa sam po sebi.


Galacticosi iz Madrida žele »treću sreću« nakon što su ove sezone u dva navrata u eliminacijskoj sezoni LP-a već slavili u Engleskoj, s Chelseom za svoj već 32. polufinale u povijesti Kupa/Lige prvaka, pri čemu ih je pola, čak 16 u Ligi prvaka.


– Imali smo dobru kontrolu prve utakmice. Kada je City dugo držao loptu, imali smo kontrolu u obrani, a kada smo počeli igrati, stvarali smo im poteškoće. Gabriel Jesus bio je jako opasan, ali drukčiji je igrač od Haalanda. Sad imaju veću prednost s dugim loptama. Imaju više opcija, ali isti način igre – kazao je Carlo Ancelotti, trener gostiju koji itekako zna kako se osvavaju trofeji.


Veliki Don Carlo postao je, naime, prvi trener u povijesti koji je četiri puta podigao ovaj cijenjeni pehar. Na vrhu je već desetljećima, ona tri finala Lige prvaka igrao je s Milanom slaveći prije 20 godina, 2003. i 2007. godine, dok je jedino pokleknuo 2005. u nevjerojatnom preokretu Liverpoola, koji je poništio tri gola zaostatka. (Pre)iskusni veliki trener je pritom duhovito odvratio na upit o sastavu.


– Igrat će Modrić i ostali. Camavinga igra bez lopte kad je na boku, a kad je dobije, ulazi u sredinu. Ponekad je to između linija, a on nije krilni igrač, imamo Viniciusa za to.


Madriđani večeras mogu računati na Militaa, koji je odslužio kaznu jedne utakmice neigranja, ali moguć je reprizni nastup tandema Rudiger – Alaba u sredini obrane, kojoj najavljuju prekovremeni rad i paljbu prema vrsnom belgijskom vrataru Courtoisu.


– Ima se za što igrati večeras. Bit će ovo poput finala, dosta smo dobri da se nađemo u njemu. Nadam se da ćemo to ostvariti iako je s druge strane City. Bit će teško – poručio je belgijski vratar madridske momčadi koja se uz ostalo žarko nada pogotku Benzeme, koji je postigao četiri pogotka u LP-u i jedan je u nizu zvučnih imena koji na travnjaku želi povući suigrače prema velikom finalu.