Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Swan Croatia Challenge

U Splitu otvoreno drugo izdanje atraktivne regate, Hrvatska u središtu jedriličarskog svijeta

Autor: Marinko Glavan

26.04.2023. 08:15
U Splitu otvoreno drugo izdanje atraktivne regate, Hrvatska u središtu jedriličarskog svijeta

Foto: S. GATTINI/ACI/Foto Jedrilice Swan 36

Hrvatska je prošle godine prvi put ugostila ClubSwan 36 regatu, a ove godine imamo čast čak i otvoriti regatnu sezonu - kaže Kristijan Pavić



SPLIT  Swan Croatia Challenge ovih dana je Split i Hrvatsku stavio u središte jedriličarskog i regatnog svijeta. Domaćini regate su ACI i ACI Sail, iz kojih ističu da je ova regata od iznimnog značaja za jačanje turističke ponude Splita te jačanje konkurentnosti hrvatskog jedrenja, kao i hrvatske nautike i turizma općenito. Regata se održava do 29. travnja.


Ceremonija otvaranja održana je jučer, kada je brodom predstavnika Pomorskog fakulteta kormilario hrvatski olimpijac i ACI-jev ambasador Ivica Kostelić, koji je u Split stigao kao pobjednik nedavno održane regate Roma per Due, a danas započinje natjecateljski dio regate. Otvorenju regate prisustvovali su predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić, predsjednik organizatora, Jedriličarskog kluba Labud Žarko Dešković i direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić.


Rudić


Hrvatsku sportsku javnost na otvorenju je predstavljao proslavljeni vaterpolski trener Ratko Rudić, član stručnog stožera Hrvatskog vaterpolskog saveza, a akademsku zajednicu predvodio je dekan Pomorskog Fakulteta u Splitu, Pero Vidan, dok je uime Grada Splita otvaranje pratio dogradonačelnik Antonijo Kuzmanić.




Kraj prvog natjecateljskog dana predviđen je u 16.30, kada će se održati i dodjela nagrada dnevnim pobjednicima. Nakon podjele predviđeno je druženje u Vili Dalmacija s vlasnicima plovila i uzvanicima. Regatne utrke održat će se od 27. do 29. travnja prema istom rasporedu, a posljednji dan regate obilježit će službeno zatvaranje, proglašenje pobjednika i dodjela pobjedničkih pehara.


Predsjednik uprave ACI-ja Kristijan Pavić istaknuo je dugogodišnju suradnju nacionalnog lanca nautičkih marina i Nautor Swana, jednog od najpoznatijih proizvođača jedrilica u svijetu.


Suradnja


– ACI je prva kompanija na svijetu koju je Nautor Swan izabrao za ekskluzivnu suradnju u projektu ACI Sail pod zajedničkim sloganom projekta »Sail to the future«. Šest ekskluzivnih jedrilica jurilica tijekom cijele su godine na raspolaganju za najam, a njihova brzina i efikasnost najviše dolaze do izražaja na regatama poput Club Swan 36 regate u Splitu. Drago nam je što i ove godine možemo ponovo ugostiti ovu regatu u Splitu. Hrvatska je još prošle godine prvi put ugostila ClubSwan 36 regatu, a ove godine imamo čast čak i otvoriti regatnu sezonu te stajati uz bok destinacijama kao što su Porto Cervo, Monte Carlo, Palma de Mallorca… Važno je istaknuti da događanja poput ovih produljuju sezonu, dovode goste veće platežne moći te dodatno brendiraju hrvatski turizam – rekao je Pavić.