Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

saša martinović

Treći put smo se u zadnjem kolu borili za medalju

Autor: Šime Ćurko

22.11.2023. 10:16
Treći put smo se u zadnjem kolu borili za medalju

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL



Hrvatska šahovska reprezentacija, čiji je član i zadarski velemajstor Saša Martinović, završila je na desetom mjestu na 24. Europskom momčadskom prvenstvu, koje je u Budvi (Crna Gora) okupilo 38 reprezentacija. Naši su šahisti do posljednjeg kola bili u igri za medalju, bez koje su ostali nakon poraza od Njemačke, koja je nakon velike borbe bila bolja s 2,5:1,5. Marin Bosiočić je izgubio od Dmitrija Kollarsa, dok su ostala trojica hrvatskih igrača remizirala. Tako se Hrvatska plasirana na 10. mjesto s 11 bodova, što je izvrstan rezultat s obzirom na to da je na početku bila rangirana kao 14. momčad prvenstva. Tu ocjenu potvrđuje i činjenica da je Hrvatska premašila očekivani rezultat čak za dva boda. Zlato je osvojila je Srbija, srebro je otišlo u Njemačku, a bronca u Armeniju,


– Mislim da je moj i nastup cijele reprezentacije bio sjajan. Nevjerojatno je da se već treći put s ovom generacijom borim za medalju u zadnjem kolu jer objektivno smo rangirani uvijek oko 15. mjesta, a konkurencija je žestoka. Sudjelovali su svi najjači igrači, uključujući Magnusa Carlsena – kaže Martinović, i dodaje:


– Šteta za meč u zadnjem kolu, ali treba priznati da su Nijemci bili bolji. Još je veliki peh bio naš ždrijeb kroz cijeli turnir. Igrali smo protiv prvih pet nositelja, što se nikada nikome nije dogodilo. Pritom smo i pobijedili prva dva nositelja, tako da mislim da je ovo naše najkvalitetnije prvenstvo.




Od hrvatskih šahista najbolji je bio Ivan Šarić s pet bodova iz osam partija, uz dobitak rejtinga od čak 16 bodova. Izvrstan je bio Ante Brkić sa 5,5 (9) uz dobitak od 11 rejting-bodova, solidan je bio učinak Martinovića s dvije pobjede, četiri remija i dva poraza, odnosno 4 (8) i popravak rejtinga za pet bodova. Leon Livaić je s 2 (5) izgubio šest, a Bosiočić s 2,5 (6) četiri rejting boda.


– Moj nastup je bio odličan, ali mogao je biti i puno bolji. U nekim partijama, koje ne bih izgubio nikada, sam morao preuzeti rizik zbog stanja u meču, pa je to dovelo do jednog nepotrebnog poraza, ali i uz to sam prezadovoljan rezultatom – podvukao je Martinović pred kojim su novi izazovi. Tako će se Pojedinačno prvenstvo Hrvatske održati u Zagrebu, od 5. do 13. prosinca, u prostorijama Zagrebačkog šahovskog saveza, Riječ je o pozivnom natjecanju, na kojem Martinović redovno nastupa.


– Ne razmišljam još o državnom prvenstvu, budući da prije toga imam dva nastupa. Ali očekivanja su, kao i uvijek, napad na vrh – podvukao je Martinović koji je 2020. osvojio titulu prvaka Hrvatske.


Održano je i EP šahistica, na kojem je Hrvatska s tri pobjede, jednim remijem i pet poraza osvojila sedam meč-bodova, što je bilo dovoljno za 23. mjesto.