Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

SP u skijanju

Švicarka bez pobjede u Svjetskom kupu osvojila zlatnu medalju u spustu na SP-u u Francuskoj

Autor: Hina

11.02.2023. 14:03
Švicarka bez pobjede u Svjetskom kupu osvojila zlatnu medalju u spustu na SP-u u Francuskoj

Foto: Jasmine Flury/Foto REUTERS

Jednako veliko iznenađenje priredila je i 26-godišnja Austrijanka Nina Ortlieb, koja je postala svjetskom doprvakinjom



MERIBEL  Nova svjetska prvakinja u spustu u subotu postala 29-godišnja Švicarka Jasmine Flury koja je stazu “Roc de Fer” u Meribelu prošla za jednu minutu i 28.03 sekundi te sa startnim brojem dva postavila rezultat koji nije uspjela nadmašiti nijedna skijašica u iznenađujućem raspletu ove utrke.


Jednako veliko iznenađenje priredila je i 26-godišnja Austrijanka Nina Ortlieb, koja je postala svjetskom doprvakinjom, a za pobjednicom je zaostala samo za četiri stotinke u svom debiju na velikim natjecanjima.


Status favortkinje u ovoj utrci donekle je uspjela opravdati samo braniteljica naslova iz Cortine d’Ampezzo 2021. i aktualna olimpijska pobjednica u spustu, Švicarka Corinne Suter, koja je sa zaostatkom od 12 stotinki osvojila broncu i tako popunila kolekciju medalja sa SP-a u ovoj disciplini, s obzirom na to da je 2019. u švedskom Areu bila srebrna.




Talijanka Sofia Goggia, koja je slovila za jednu od najvećih favoritkinja, pregazila je pretposljednja vrata i bila diskvalificirana, ali ionako ne bi bila među osvjačicama medalja. Bivša dvostruka svjetska prvakinja u spustu Slovenka Ilka Štuhec je previše zaostala u gornjem dijelu staze i na kraju osvojila šesto mjesto (+0.42), a isto se dogodilo i Švicarki Lari Gut-Behrami koja je u cilju imala deveti rezultat (+0.71).


Nova svjetska prvakinja Jasmine Flury do sada u karijeri nije imala pobjedu u spustu u Svjetskom kupu. Jednom je trijumfirala u superveleslalomu, u prosincu 2017. u St. Moritzu. Prije godinu dana je u Garmisch-Partenkirchenu bila druga u spustu, što joj je još jedino penjanje na pobjedničko postolje u Svjetskom kupu. Najbolji rezultat Švicarke na velikim natjecanjima do sada je bilo 12. mjesto koje je osvojila u spustu 2017. na SP-u u St. Moritzu te u superveleslalomu na ZOI 2022. u Pekingu.


SP - alpsko skijanje, spust (ž)
 1. Jasmine Flury (Švi)          1:28.03 minuta
 2. Nina Ortlieb (Aut)             +0.04
 3. Corinne Suter (Švi)            +0.12 
 4. Cornelia Huetter (Aut)         +0.37 
    Mirjam Puchner (Aut)           +0.37
 6. Ilka Štuhec (Slo)              +0.42
 7. Stephanie Venier (Aut)         +0.57
 8. Kira Weidle (Njem)             +0.61
 9. Lara Gut-Behrami (Švi)         +0.71
10. Ragnhild Mowinckel (Nor)       +0.84