ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

CRO MELGES 24

Slavlje posade biogradskog Panjića

Autor: Šime Ćurko

21.11.2023. 11:36
Slavlje posade biogradskog Panjića

Foto: CRO MELGES24



U Trogiru je održana uzbudljiva završnica CRO Melges 24 kupa u jedrenju, gdje je prošli vikend održano i otvoreno prvenstvo Hrvatske, a na kojem je nastupilo 27 brodova iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Velike Britanije. Najbrojnija ovogodišnja regata Melges kupa u Europi nakon SP-a u organizaciji jedriličarskog kluba Trogir bila je sjajna završnica treće sezone najjačeg hrvatskog jedriličarskog natjecanja.


Prva dva dana regate jedrilo su po jakoj tramuntani i buri, more je bilo uzavrelo od silnih jedriličarskih dvoboja, dok je za nedjelju Eol odlučio da je neradna pa se zbog bonace nije jedrilo. U konačnici, odrađeno je pet jedrenja na kojima su slavile čak četiri različite posade, što najbolje govori o jakoj konkurenciji.


Ukupni pobjednik CRO Melges 24 kupa za 2023. godinu je posada Panjić s kormilarom Lukom Šangulinom, koja je tijekom sedam ovosezonskih regata u seriji pokazala najkonstantnije jedrenje. Biograjcima (JK Briva) je to drugi naslov, nakon što su slavili na premijernom izdanju kupa 2021. godine.




– Svake godine naša serija je sve kvalitetnija i neizvjesnija, pa je samim time i naša pobjeda slađa jer smo kao posada svjesni da smo morali ‘orati i kopati’ cijelu sezonu, U Trogiru smo na kraju osvojili sva tri mjesta na pobjedničkom postolju: broncu u prvenstvu Hrvatske, srebro u Europskom Melges 24 kupu i zlato u CRO Melges 24 Cupu – pojasnio je Tomislav Bašić, član posade Panjić, u kojoj su, uz njega i Luku Šangulina bili i Noa Šangulin, Helena Purić te Duje Fržop.


U Corinthian diviziji je naslov ukupnog pobjednika pripao Tutta Forzi iz zadarskog Uskoka (kormilar Niko Jakovčev, potom Luka Jakovčev, Lovre Grzunov, Marin Jakovčev, Maris Bašić), koja je u ukupnom redoslijedu bila sedma.


U otvorenom prvenstvu Hrvatske velika se borba vodila između talijanske posade Strambapapa i hrvatske posade Razjaren. Na kraju je Michele Paoletti slavio ispred Ante Ćesića za samo jedan bod. U Corithian kategoriji u otvorenom prvenstvu slavila je talijanska posada Forever G, dok je novi državni prvak opatijski Blue Label.