Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Podrška iz Washingtona

SAD podržava Međunarodni olimpijski odbor koji namjerava vratiti Ruse i Bjeloruse na Olimpijske igre

Autor: Hina

02.02.2023. 22:55
SAD podržava Međunarodni olimpijski odbor koji namjerava vratiti Ruse i Bjeloruse na Olimpijske igre

Foto: Foto REUTERS

Stav SAD-a samo pridonosi rastućoj raspravi oko nadolazećih Igara u Parizu 2024.WASHINGTON  Sjedinjene Američke Države podržale su napore Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se ruskim i bjeloruskim sportašima omogući natjecanje na Olimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom, priopćila je u četvrtak Bijela kuća.


“SAD je od samog početka podržavao isključenje nacionalnih sportskih tijela Rusije i Bjelorusije iz međunarodnih sportskih saveza,” rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.


“U slučajevima kada sportske organizacije i organizatori događaja, kao što je Međunarodni olimpijski odbor, odluče dopustiti sportašima iz Rusije i Bjelorusije da sudjeluju u sportskim događajima, trebalo bi biti potpuno jasno da ne predstavljaju Rusiju ili Bjelorusiju,” dodala je. Iz Bijele kuće su dodali da se i dalje protive bilo kakvom isticanju državnih simbola, zastava i grbova.
Američki odgovor dolazi nešto manje od tjedan dana nakon što je MOO odlučio da će, unatoč ruskoj agresiji na Ukrajinu, proučiti mogućnosti sudjelovanja ruskih i bjeloruskih sportaša na službenim natjecanjima, među kojima i na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.


Stav SAD-a samo pridonosi rastućoj raspravi oko nadolazećih Igara u Parizu 2024. Prije nekog vremena Ukrajina je pozvala na potpunu zabranu ruskih sportaša zbog ruske invazije na Ukrajinu. Rusija se, s druge strane, zalaže za ukidanje svih ograničenja i tvrdi da Olimpijske igre ne treba politizirati.


Baltičke zemlje i Poljska pozvale su međunarodna sportska tijela da zabrane ruskim i bjeloruskim sportašima sudjelovanje na OI i drugim sportskim natjecanjima dok god traje rat u Ukrajini.


“Ministri Litve, Estonije, Latvije i Poljske su objavili zajedničku izjavu kojom traže isključenje ruskih i bjeloruskih sportaša”, kazala je litvanska ministrica obrazovanja, znanosti i sporta Jurgita Siugzdiniene.


Međutim, s druge strane glavni tajnik Austrijskog olimpijskog odbora (ÖOC) Peter Mennel se kao i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK) Thomas Bach založio za sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu 2024.


“Mišljenje Međunarodnog olimpijskog odbora je da niti jedan sportaš ne smije biti spriječen sudjelovati na natjecanjima samo zbog svoje putovnice. Mi u Austrijskom olimpijskom odboru slažemo se s tom ocjenom”, objasnio je Mennel.