Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SP u judu

Osam ruskih džudaša ne može nastupiti na SP-u u Dohi, nisu prošli provjeru posebne tvrtke

Autor: Hina

03.05.2023. 19:17
Osam ruskih džudaša ne može nastupiti na SP-u u Dohi, nisu prošli provjeru posebne tvrtke

Foto: Foto REUTERS

Izvršni odbor Međunarodne džudo federacije (IJF) je dopustio ruskim i bjeloruskim sportašima nastup na SP-u kao neutralnim sportašima, međutim samo onima koji ni na koji način nisu povezani s ratnom propagandom ili ruskom agresijom na Ukrajinu



DOHA Skupini od osam ruskih džudaša zabranjen je nastup na skorašnjem Svjetskom prvenstvu u Dohi nakon što nisu prošli provjeru Međunarodne džudo federacije (IJF).


Izvršni odbor Međunarodne džudo federacije (IJF) je dopustio ruskim i bjeloruskim sportašima nastup na SP-u kao neutralnim sportašima, međutim samo onima koji ni na koji način nisu povezani s ratnom propagandom ili ruskom agresijom na Ukrajinu.


IJF je prije nekoliko dan objavio kako je angažirao “uglednu tvrtku” koja provjerava ruske i bjeloruske pojedince, uključujući njihove profile na društvenim mrežama i objave s naglaskom na ratnu propagandu. Takvu provjeru nije prošlo osam ruskih predstavnika.




“Nakon provođenja temeljite istrage, osam članova je odbijeno. Odluka je donesena u skladu s pravilima, politikom IJF-a i predanošću poštenoj igri. Međunarodna džudo federacija nastavit će pratiti situaciju i provoditi daljnje istrage kako bi osigurala da svi sportaši sudjeluju etički i u skladu s pravilima i propisima sporta i džudo vrijednostima,” objavio je IJF.


Na popisu je još 19 judaša koji će u Dohi moći nastupiti kao neutralni natjecatelji.


Koncem ožujka je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) preporučio ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, pod uvjetom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu ili ako imaju ugovor s ruskom ili bjeloruskom vojskom ili agencijama za nacionalnu sigurnost.


Ukrajina je početkom tjedna najavila bojkot SP-a zbog odluke IJF-a o uključivanju Rusije i Bjelorusije u međunarodna natjecanja.