Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Wimbledon

Novak Đoković kreće po novi trofej u All England Clubu, svi hrvatski predstavnici će na teren prvog dana turnira

Autor: Zlatko Horvat

03.07.2023. 07:08
Novak Đoković kreće po novi trofej u All England Clubu, svi hrvatski predstavnici će na teren prvog dana turnira

Foto: Andy Murray, Goran Ivanišević i Novak Đoković/Foto REUTERS

Svi su mi čestitali na Roland Garrosu, ali moje misli već su bile u Wimbledonu, novom izazovu. Mislim da je to nužnost želim li osvojiti još velikih trofeja - kaže Novak Đoković



RIJEKA  Svi hrvatski predstavnici zaigrat će danas, prvoga dana Wimbledona. Borna Ćorić i Borna Gojo nalaze se u donjem dijelu ždrijeba, gdje je branitelj naslova i sedmerostruki pobjednik Novak Đoković, koji će otvoriti turnir dvobojem protiv Argentinca Pedra Cachína, koji će s 28 godina imati premijeru u »All England Clubu«.


Ćorića, postavljenog za 13. nositelja, čeka dvoboj s 33-godišnjim Argentincem Guidom Pellom. Ćorić se vraća u Wimbledon poslije pet godina i ovo mu je peti nastup. Omjer nije baš blistav, u četiri dosadašnja nastupa upisao je – jednu pobjedu. Još 2015. godine u prvom je kolu pobijedio Serhija Stahouskog, a nakon toga stigla su četiri poraza u nizu. Pella, finalist Umaga 2018. godine, pamti i četvrtfinale Wimbledona ljeto kasnije. No, od tri osvojena ATP trofeja, Ćorić je jedan osvojio na travi. Godine 2018. u Halleu je svladao Rogera Federera… Kod Ćorića je tako uvijek, u prognozi su moguća – oba znaka.


Borna Gojo zaboravio je prijaviti nastup na Australian Openu, u Roland Garrosu je zaustavljen u drugom kolu kvalifikacija. Sada se konačno našao ispod crte kvalifikacija, koje je morao proći njegov suparnik, Nijemac Maximilian Marterer. Gojo ima priliku, može konačno napraviti nešto za svoju karijeru, nešto poput Ive Karlovića 2003. godine, kada je Lleyton Hewitt postao prvi branitelj naslova u Open eri koji je predao krunu u prvom kolu. Karloviću ta je pobjeda postala odskočna daska u karijeri.


Formula uspjeha




Na programu su i dvoboji Donne Vekić i Petre Martić, koja 11. put nastupa u »All England Clubu«. Lani je dogurala do osmine finala, treći put u Wimbledonu. Osminu finala jednom je na svetoj travi igrala i Donna Vekić. Kod nje, baš kao i kod Ćorića, sve ovisi o trenutku inspiracije.


Novak Đoković i Carlos Alcaraz uvjerljivo su najveći favoriti u muškoj, dok kod tenisačica najbolje kotiraju Iga Šwiatek, Elena Ribakina i Arina Sabalenka.


– Još sam gladan uspjeha, Grand Slam naslova – rekao je Novak Đoković uoči starta Wimbledona. – Dok me to nosi, znam da se mogu natjecati na najvišoj razini. Svi su mi čestitali na Roland Garrosu, ali moje misli već su bile u Wimbledonu, novom izazovu. Mislim da je to nužnost želim li osvojiti još velikih trofeja.


Vlasnik rekordnih 23 naslova na četirima najvećim turnirima ima još jedan cilj, osvojiti sva četiri Grand Slam turnira u istoj godini. Jednom je bio jako, jako blizu. Drugo, osmim Wimbledonom dostigao bi Rogera Federera. Od 2013. godine nije izgubio meč na centralnom terenu.


– Rijetko se danas igra na travi i trebalo je vremena za privikavanje. U posljednjih deset godina mislim da moja prilagodba ide jako brzo.


Carlos Alcaraz s druge je strane ždrijeba, prvi nositelj nakon trijumfa u Queen’s Clubu.


– Carlos je sjajan dečko koji je vrlo zreo za svojih 20 godina. Već sada kao jako mlad piše povijest. No, meni ne treba Carlos da bih našao motiv za Wimbledon. Znam da je nužno dobiti sedam mečeva za titulu. Znam što moram učiniti. Većina moje pažnje usmjerena je na moje tijelo i misli, moju igru, što mi treba da bih u optimalnom stanju igrao najbolje što mogu u svakom meču – rekao je Đoković.


Parovi


Najveću šansu za veliki rezultat Hrvatska opet ima u parovima. Pobjednici Roland Garrosa Ivan Dodig i Amerikanac Austin Krajicek su drugi, Nikola Mektić i Mate Pavić deveti nositelji. Mektić i Pavić bili su pobjednici Wimbledona prije dvije godine, lani su poraženi u finalu. Očekivanja su velika, ali forma je nestalna. Njihov omjer 14-13 ove godine to najbolje potvrđuje.


Oči Britanaca bit će uprte u Andyja Murrayja, dvostrukog pobjednika (2013. i 2016.). Skupilo se godina, iza njega su i dvije operacije kuka, ali 36-godišnji Škot je uporan. U »All England Club« je stigao s dva trijumfa na challengerima na travi, u Surbitonu i Nottinghamu.


– Samo Novak Đoković ima više iskustva od mene u igri na travi. Moram to iskoristiti. Vjerujem da sam jedan od najboljih igrača na ovoj podlozi i ne vidim razlog zašto ne bih imao dobar turnir – poručio je Andy Murray, koji ima omjer 60-12 u »All England Clubu«.


Raspored

Danas, centralni teren (14.30): Cachin (Arg) – Đoković (Srb), V. Williams (SAD) – Svitolina (Ukrk), Sinner (Ita) – Cerundolo (Arg).


Teren 1 (14): Swiatek (Pol) – Zhu (Kin), Goffin (Bel) – Kyrgios (Aus), Kenin (SAD) – Gauff (SAD).


Teren 12 (četvrti meč od 12): S. Zhang (Kin) – Vekić (Hrv).


Teren 5 (drugi meč od 12): Marterer (Nje) – Gojo (Hrv).


Teren 14 (četvrti meč od 12): Ćorić (Hrv) – Pella (Arg).


Teren 16 (12): Fruhvirtova (Češ) – Martić (Hrv).