Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Luka Bukić

Napadač hrvatskih vaterpolista uoči EP-a: "Nadam se da ćemo nastaviti tradiciju dobrih rezultata"

Autor: Davor Petrović

16.12.2023. 12:11
Napadač hrvatskih vaterpolista uoči EP-a:

Foto: Luka Bukić/Foto PIXSELL

Svima su nam još uvijek u sjećanju predivne scene iz Spaladium Arene. Tada smo htjeli osvojiti medalju, a navijači su nam dali dodatni motiv i nosili su nas do kraja - kaže Bukić



ZAGREB  Kada je riječ o nadolazećem Europskom prvenstvu u vaterpolu, koje će Zagreb i Dubrovnik ugostiti od 4. do 16. siječnja iduće godine, svakako se valja osvrnuti na novi model sustava natjecanja. Naime, šesnaest reprezentacija će, kao i do sada, biti podijeljeno u četiri skupine, ali i u dvije divizije, a to značajno mijenja stvari.


Prvih osam sa zadnjeg Europskoga prvenstva, onog održanog u Splitu prije nešto više od godinu dana, nalazi se u skupinama A i B, koje čine Diviziju 1 i ne mogu ispasti s turnira prije nokaut faze natjecanja. Ostale reprezentacije su u skupinama C i D, odnosno Diviziji 2, odakle dalje vode samo prva dva mjesta.


Preciznije, te će se momčadi plasirati u osminu finala, gdje će ih čekati trećeplasirani i četvrtoplasirani iz skupina A i B. Prve dvije reprezentacije iz skupina A i B će pak izboriti direktan plasman u četvrtfinale. Sve ovo je napravljeno da bi se podigla razina neizvjesnosti. Naime, ovako će reprezentacije iz drugoga kvalitativnog razreda europskog vaterpola imati priliku za igranje neizvjesnih utakmica u prvoj fazi natjecanja.


Ambicije




U slučaju Hrvatske to znači da su od prvoga kola na redu dvoboji s vrlo jakim suparnicima iz skupine A, u kojoj se još nalaze Španjolska, Crna Gora i Francuska. Naravno, novi sustav natjecanja niti malo ne utječe na ambicije.


– Želimo otići što je dalje moguće. Jedan od naših primarnih ciljeva je plasman na Olimpijske igre u Parizu. Neće nam biti lako jer i sve ostale reprezentacije na ovome prvenstvu imaju istu ideju. Dat ćemo sve da to ostvarimo. Koliko sam čuo, Mađari dolaze u pomlađenom sastavu jer su na zadnjem Svjetskom prvenstvu osigurali Pariz, a svi ostali stižu s najjačim adutima. U prvom dijelu natjecanja igramo u Dubrovniku i tamo moramo ostvariti što bolje rezultate da bismo si olakšali nastavak turnira – kaže Luka Bukić.


Zadnje dvije smotre održane na hrvatskom tlu donijele su Hrvatskoj zlatne medalje. Bilo je to 2010. u Zagrebu i 2022. godine u Splitu.


Uspomene


– To su stvarno vrlo lijepi rezultati. Nadam se da ćemo i sada nastaviti tu tradiciju. Svima su nam još uvijek u sjećanju predivne scene iz Spaladium Arene od prošle godine. Tada smo htjeli osvojiti medalju, a navijači su nam dali dodatni motiv i nosili su nas do kraja. Organizaciju ovoga prvenstva dobili smo iznenada, ali vjerujem da će sve opet biti na visokoj razini. Isto tako, siguran sam da će na tribinama biti puno navijača – dodao je Bukić, uz napomenu da je atmosfera u reprezentaciji kao i uvijek vrhunska.


A takva je i kvaliteta, pogotovo nakon povratka Luke Lončara i Lorena Fatovića.


– Njih dvojica su vrhunski igrači, među najboljima na svijetu. Sigurno je da će nam njihov povratak donijeti novu dimenziju u igri. Oni su dugo godina bili u reprezentaciji i neće im trebati ništa posebno da se uklope. Na ovim pripremama radimo na svim segmentima igre jer sve uvijek može biti bolje. Mislim da ćemo Europsko prvenstvo dočekati maksimalno pripremljeni – zaključio je Bukić.