Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Filip Mihaljević

Najbolji hrvatski bacač kugle danas nastupa u kvalifikacijama dvoranskog EP-a: "Idem se boriti za medalju"

Autor: Ivana Vaupotić

02.03.2023. 06:51
Najbolji hrvatski bacač kugle danas nastupa u kvalifikacijama dvoranskog EP-a:

Foto: Filip Mihaljević/Foto REUTERS

Prvo treba odraditi kvalifikacije jer one znaju biti jako teške, a onda kreće borba za medalju. Istanbul je stanica prema Budimpešti, ali da se ne lažemo, ne idem nastupiti pa što bude - kaže Filip



Filip Mihaljević najveći je hrvatski adut na Europskom dvoranskom prvenstvu u atletici, domaćin kojega će od danas do nedjelje biti Istanbul. Najbolji hrvatski bacač kugle prije dvije je godine u Torunu osvojio broncu (21,31) i prekinuo 27 godina dug post hrvatske »kraljice sportova« na europskim dvoranskim prvenstvima, danas od 17.12 sati po srednjoeuropskom vremenu krenut će u lov na još jedno odličje.


– Prije prvenstva se uvijek javlja mala nervoza, preispituješ se jesi li napravio sve što si mogao, jesi li dao svoj maksimum, jesi li mogao nešto drugačije i bolje. Ja sam stvarno zadovoljan kako je sve prošlo i unatoč tim preispitivanjima, prvenstvo čekam s pozitivnim osjećajem – započeo je Filip Mihaljević, koji je uoči Istanbula imao tek dvije provjere. Sezonu je otvorio u njemačkom Sassnitzu i osvojio treće mjesto s hicem od 20,97 metara, nakon čega je na drugom mjestu završio nastup na mitingu u Beogradu na kojem je njegova kugla letjela do sedmog rezultata ove sezone u Europi od 21,42 metra.


– Jako sam zadovoljan s oba svoja nastupa. Njemačka je bila moje prvo natjecanje nakon pet mjeseci, rezultat nije bio onaj koji sam htio, ali sam zadovoljan jer mi je baš taj miting trebao da uđem u natjecateljski ritam. U Beogradu sam bio puno zadovoljniji, fizički sam se puno bolje osjećao i vratio sam se u ritam natjecanja. Bez obzira na iskustvo, tijelo nekad treba podsjetnik kako je to nastupati i pronaći pravi bacački ritam u natjecanju. Miting u Beogradu bio je potvrda dobrog rezultata s tendencijom prema gore. Iako sam imao samo dva natjecanja, ja sam jako zadovoljan kako je sve prošlo, ali i kako smo kasnije nastavili trenirati – nastavio je 28-godišnji Livnjak, koji je prije dvije godine u Torunu broncu osvojio nakon šestomjesečne pauze zbog ozljede aduktora. Ove ga je godine u pripremama omela gripa.


Pritisak i izazov




– Sada sam zdrav, to je najbitnije od svega. Ispada da je tajming gripe bio dobar. U Beogradu, gdje sam proveo četiri tjedna uoči odlaska u Istanbul, svi su se žalili na bolesti i viruse. Ja sam očito stekao imunitet i sada sam zdrav. Naravno da mi u trenutku kada sam dobio gripu nije bilo svejedno, uvlači se nervoza, panika, bolest te i fizički dosta unazadi jer možeš trenirati, jesti, sve te boli. Zato možda i taj rezulat u Njemačkoj nije bio preko 21 metra, kako sam zadnjih godina navikao otvarati sezonu. No, sada je sve u redu. Bitan je kontinuitet, već dva mjeseca treniram bez prekida i bolesti – dodao je Filip, koji će u Istanbulu biti jedan od bacača kugle koji konkuriraju za pobjedničko postolje. Pogotovo jer na natjecanje dolazi kao aktualni europski prvak na otvorenom.


– Iako branim broncu, svi znamo da je München donio novi pritisak i novi izazov. Branim broncu, ali zapravo branim zlato iz Münchena. Ali to je donijelo i određenu vrstu rasterećenja pa Istanbul može biti dobar bonus. Moj je cilj ući u finale, a onda se u finalu natjecati i pokušati ostvariti dobar rezultat. Prvo treba dobro odraditi kvalifikacije jer one znaju biti jako teške, a onda kreće borba za medalju. Istanbul je jedna od stanica prema ljetnoj sezoni i Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, ali da se ne lažemo, ne idem nastupiti pa što bude, idem se boriti za medalju. To je jasan cilj.


Prognozer


Uoči Toruna naveo je Čeha Tomaša Staneka i Poljaka Michala Haratyka kao najveće favorite za odličja. I nije pogriješio. Stanek, još uvijek aktualni europski prvak, u Istanbul dolazi s drugim rezultatom sezone od 21,69 metara, Haratykov je pak kuglu ove sezone najdalje bacio 21,09 metara, dok je na prvom mjestu europske ljestvice Luksemburžanin Bob Bertemes (21,93).


– Zovu me dobrim prognozerom, ha, ha. Stanek brani zlato, ove godine je stvarno dobar. Talijan Fabbri zna oscilirati, međutim, ove je godine jako dobar, Haratyk je jedan od iskusnijih, a tu je i Armin Sinančević, koji je lošije krenuo, ali sad je na visokoj razini. Zbog Münchena se mene automatizmom stavlja kao favorita za zlato, međutim, jako je puno dobrih bacača, svi treniraju i spremaju se za ovo prvenstvo. Ne treba taj München uzimati zdravo za gotovo. Novi dan, nova borba, nitko tu nije slučajno. Svi su dobri i iskusni bacači. Svaki put se treba ispočetka dokazati, medalja s prošlog prvenstva ništa ne znači – zaključio je Filip Mihaljević.



Danas Bloudek u kvalifikacijama na 800 metara


Osim Filipa Mihaljevića, hrvatske boje u Istanbulu branit će još petero atletičara koji su svoj nastup u Istanbulu osigurali na temelju renkinga. Prvi će nastupiti Marino Bloudek, donedavno atletičar Kvarnera, a sada član Dinamo-Zrinjevca, kojeg na europskoj seniorskoj premijeri danas od 17 sati očekuju kvalifikacije u utrci na 800 metara u kojoj je nedavno istrčao svoj osobni rekord (1:48.21).
Ostatak reprezentacije čine skakači udalj Filip Pravdica i Marko Čeko, troskokašica Paola Borović te Veronika Drljačić koja će nastupiti na 400 metara.



Turska tragedija


Europsko dvoransko prvenstvo održava se u Turskoj, zemlji koju je zadesila velika tragedija nakon potresa u kojima je više od 53 tisuće ljudi izgubilo živote u Turskoj i Siriji.


– Iskreno, bilo je dosta špekulacija da bi prvenstvo moglo biti odgođeno. U tragediji koja je zadesila Tursku rijetko tko može razmišljati o sportu, pogotovo lokalno stanovništvo. Nama isto nije bilo svejedno. Nekoliko dana fokus je više bio na informacijama koje su dolazile izvana nego na treninzima. Istanbul je daleko od pogođenoga područja, ali majka priroda je čudo, to svi znamo. Prihvatili smo taj izazov i sad nema natrag. Ali osjećaj nije baš najugodniji – rekao je Filip Mihaljević.