Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dvostruka mjerila

MOO je raspravljao o izraelskim sportašima i mogućem odbijanju drugih sportaša da se natječu protiv njih na OI u Parizu

Autor: Hina

03.11.2023. 14:33
MOO je raspravljao o izraelskim sportašima i mogućem odbijanju drugih sportaša da se natječu protiv njih na OI u Parizu

Foto: Foto REUTERS

Pokušaj Rusije da usporedi suspenziju Olimpijskog odbora te zemlje sa situacijom u kojoj su se nalazili izraelski sportaši nakon početka sukoba između Izraela i Hamasa je promašen, objavio je Međunarodni olimpijski odborLAUSANNE Pokušaj Rusije da usporedi suspenziju Olimpijskog odbora te zemlje sa situacijom u kojoj su se nalazili izraelski sportaši nakon početka sukoba između Izraela i Hamasa je promašen, objavio je Međunarodni olimpijski odbor.


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u četvrtak da se MOO slaže sa zapadnim političkim odlukama nakon što je olimpijsko tijelo reklo da će se svaka diskriminacija sportaša na Igrama brzo riješiti jer oni nisu odgovorni za odluke svojih vlada.


MOO je odgovarao na pitanje o izraelskim sportašima koji sudjeluju na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine i potencijalnom odbijanju sportaša drugih nacija da se natječu protiv njih zbog sukoba koji je u tijeku.
Lavrov je izjavu MOO-a nazvao “sramotnom”, rekavši da “dokazuje njegovu političku pristranost”.


“Slučaj Rusije je jedinstvena situacija i ne može se usporediti ni s jednim drugim ratom ili sukobom u svijetu, jer su mjere i preporuke koje je MOO poduzeo posljedica invazije ruske vojske na Ukrajinu tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Pekingu 2022.”, rekao je glasnogovornik MOO-a.


MOO nije zabranio Ruski olimpijski odbor (ROC) sve do prošlog mjeseca nakon što je priznao regionalne organizacije s četiri teritorija pripojena Rusiji.


MOO je 12. listopada priopćio da će ROC biti zabranjen s trenutačnim učinkom nakon što prizna olimpijska vijeća iz regija Luhansk, Donjecsk, Herson i Zaporižja.


“Ovo predstavlja kršenje Olimpijske povelje jer krši teritorijalni integritet Nacionalnog olimpijskog odbora Ukrajine, što je priznao MOO u skladu s Olimpijskom poveljom”, rekao je glasnogovornik MOO-a.


Lavrov je u četvrtak rekao da se MOO samo klanjao zapadnim silama kada je rekao da će se diskriminirajuće ponašanje kažnjavati na Olimpijskim igrama.


“Ovo je, naravno, nečuveno”, rekao je Lavrov. “Još jednom vidimo primjer pristranosti i neuspjeh Međunarodnog olimpijskog odbora, koji s vremena na vrijeme dokazuje svoju političku pristranost. Sve što je odgovoran interes zapadnih zemalja, prije svega SAD-a, aktivno podupire i pokušava pronaći formulacije koje će općenito odobriti tu liniju. Sramotno i naravno, MOO se uvelike diskreditirao.”


Odluka o tome hoće li ruskim sportašima biti dopušteno sudjelovati na Olimpijskim igrama u Parizu kao neutralci bez zastave ili himne tek treba biti donesena, ali MOO je opetovano rekao da neće kažnjavati sportaše zbog vladinih odluka.