Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ženski veleslalom u areu

Mikaela Shiffrin dostigla velikog Ingemara Stenmarka

Autor: Hina

10.03.2023. 14:14
Mikaela Shiffrin dostigla velikog Ingemara Stenmarka

Foto: ReutersVeleslalomskom pobjedom u Areu, američka skijašica Mikaela Shiffrin stigla je do 86. pobjede u Svjetskom kupu izjednačivši se na vrhu sa legendarnim švedskim skijašem Ingemarom Stenmarkom.


Stenmark je tijekom karijere ostvario 40 pobjeda u slalomu i 46 u veleslalomu. Osvojio je i dvije zlatne i jednu srebrnu medalju na Olimpijskim igrama, a ima i sedam medalja sa svjetskih prvenstava pri čemu pet zlata.


S druge strane Shiffrin, koja će u ponedjeljak imati 28 godina, ostvarila je 52 pobjede u slalomu, 20 u veleslalomu, pet u superveleslalomu, tri u spustu, ima dvije pobjede u paralelnom slalomu, tri u paralelnim gradskim utrkama, te jednu u alpskoj kombinaciji. Ima i dva zlata i srebro s olimpijskih igara, te 14 medalja sa svjetskih prvenstva pri čemu sedam zlata.
Shiffrin može nadmašiti Stenmarkov rekord već u subotu kada je u Areu slalom. Nakon Area slijedi završnica Svjetskog kupa u Soldeu u Andori gdje su na rasporedu spust (15.3.), super-g (16.3.), slalom (18.3.) i veleslalom (19.3.).


Na trećem mjestu ljestvice skijaša i skijašica s najviše pobjeda je Amerikanka Lindsey Vonn sa 82 pobjede, a potom slijede Austrijanci Marcel Hirscher (67) i Annemarie Moser-Proll (62).