Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Svjetski skijaški kup

Mihaela Shiffrin danas na Sljemenu juri rekord Lindsey Vonn: "Ne razmišljam o pet uzastopnih, a ni o 82. pobjedi ukupno""

Autor: Hina

05.01.2023. 07:46
Mihaela Shiffrin danas na Sljemenu juri rekord Lindsey Vonn:

Foto: Mihaela Shiffrin/Foto REUTERS

Danas se na Sljemenu vozi drugi slalom Snježne kraljice. Prva vožnja na rasporedu je u 15, a druga u 18 satiZAGREB  Mikaela Shiffrin je po peti put osvojila krunu i plašt sljemenske Snježne kraljice i izjednačila se s Marcelom Hirscherom koji je na Crvenom spustu također pet puta bio na tronu, a za svoju je briljantnu slalomsku formu zahvalila konkurenticama.


Njezina je pobjeda bila uvjerljiva, ostvarena u vrlo zahtjevnim uvjetima.


“Sjećam se jedne utrke ovdje u kojoj sam imala više poteškoća nego sada na Sljemenu. Dobro sam se osjećala, dobro sam skijala u obje vožnje. Mislim da sam u drugoj napravila dobar plan i nisam taktizirala. Napadala sam tamo gdje se to moglo i ispalo je vrlo dobro. Sve je bilo dosta teško, ali nisam se osjećala ugroženom. U drugoj je vožnji bila jedna velika rupa u donjem dijelu, s kojom su neke od skijašica imale problema, ali sam je vidjela na pregledu i znala da tu moram biti opreznija. Posvuda je bilo kanala, ali sam procijenila da mi to neće predstavljati problem”, rekla je Amerikanka nakon svoje pete uzastopne pobjede u ovoj sezoni i četvrte u slalomskim utrkama.
Sadašnji niz je započela sredinom prosinca trijumfom na superveleslalom u St. Moritzu, a onda su uslijedile dvije veleslalomske i jedna slalomska pobjeda u Semmeringu. To ju je dovelo na samo jednu pobjedu od rekorda sunarodnjakinje Lindsey Vonn (82) u utrkama Svjetskog kupa, a pet do izjednačavanja s legendarnim Šveđaninom Ingemarom Stenmarkom (86).


“Između dviju vožnja razmišljala o tome da bih mogla pobijediti, ali i da se to možda neće dogoditi. No, nemam problema s time, sve dok znam da svojim skijanjem zaslužujem pobjedu. Gledala sam Petru kako pobjeđuje na ovoj stazi posljednjih godina i koliko god sam se trudila, nisam uspjevala biti brža. Zbog toga sam počela intenzivnije trenirati, podizati razinu svog skijanja i mislim da u slalomu nisam nikada bila bolja, zbog konkurentica koje imam. To sam uspjela danas pokazati. U posljednjih pet utrka sam pokazala svoju najbolju razinu. No, ne razmišljam o tih pet uzastopnih pobjeda, ni o 81. pobjedi. Teško je tim brojevima dati značenje.”


S Vonn nikad nije načela temu rekorda koji se činio gotovo nedostižnim.


“Ona je o tome govorila kad mu se bližila, pričala je o tome koliko bi joj značilo da ga postigne. Ja nisam nikad razmišljala na taj način. Imala sam drugačiji pristup. Važno je, pogotovo za nju, da se ne radi samo o tom jednom rekordu – cijela njezina karijera ima povijesnu vrijednost. Ona je legenda skijanja. Meni je važno da sam zadovoljna svojom karijerom. Ovdje sam, danas sam skijala odlično, zabavljala sam se, unatoč teškim uvjetima. Ako mi je ovo zadnja pobjeda, bit ću i s tim zadovoljna.”


No, s obzirom na to u kakvoj je Shiffrin formi, Vonn će vjerojatno već danas biti dostignuta, pogotovo ako će vodeća skijašica svijeta u ovom trenutku zadržati ovu razinu fokusa.


“Otkad mi je otac umro, imala sam problema s pamćenjem. Ovo je prva sezona u kojoj se ponovno mogu fokusirati na ovoj razini i da me to ne iscrpljuje. Trebalo mi je mnogo vremena da se vratim na tu razinu.”


Može li biti još bolja?


“Ponekad ti se čini da možeš biti bolji na nekim vratima, možda i na više njih. Konkurentice ne spavaju, uvijek netko pokušava biti bolji od tebe. Za večerašnji nastup mogu reći da nije mogao biti bolji.”


Shiffrin je pohvalila organizatore za pripremu staze, iako su iz tabora američke reprezentacije došle i neke kritike.


“Vrijeme je toplo i za to nije odgovorna ekipa koja priprema stazu. Oni su u ovim uvjetima učinili sve što su mogli. Nevjerojatno je da smo u tako toplim uvjetima uspjeli održati natjecanje. Nadam se da ćemo i danas moći skijati. No, kad je podloga mekana, onda se lako mogu dogoditi ozljede. O tome moramo voditi brigu u budućnosti. Ja nisam imala osjećaj da su današnji uvjeti na stazi bili opasni.”


Uz finski Levi, u kojem je šest puta pobijedila, i Killington iz kojeg ima pet trofeja, sljemenski Crveni spust je padina na kojoj se najviše puta penjala na vrh pobjedničkog postolja u slalomu. U četvrtak će u lov na šestu krunu.


“Sve su krune na mom trofejnom zidu. Držim ih tamo, jer su doista lijepe. Jako su lomljive i sve smo ih morali lijepiti, ali sad su sve u jednom komadu”, poručila je 27-godišnjkinja koja još 2013. prvi put postala Snježnom kraljicom.


Slovakinja Petra Vlhova na tri je prethodna izdanja bila ta koja je navlačila plašt i nosila krunu Snježne kraljice. U srijedu je tron morala prepustiti svojoj najvećoj konkurentici.


“Iskreno, malo sam razočarana, ali moram biti zadovoljna i drugim mjestom, jer na prethodnoj utrci nisam bila ni na postolju. Naravno da sam željela pobijediti. No, Mikaela je ove sezone doista snažna. Da bih ju pobijedila, moram skijati drugačije, raditi manje pogrešaka. Nadam se da ću uskoro opet osjetiti slast pobjede”, poručila je slovačka skijašica.


Danas se na Sljemenu vozi drugi slalom Snježne kraljice. Prva vožnja na rasporedu je u 15, a druga u 18 sati.