Nedjelja, 12. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ratko Rudić

Legendarni hrvatski izbornik uoči EP-a vaterpolista: "Imamo jaku ekipu, pokrivenu na svim mjestima"

Autor: Igor Duvnjak

24.12.2023. 13:30
Legendarni hrvatski izbornik uoči EP-a vaterpolista:

Foto: Ratko Rudić s Pericom Bukićem, Ivicom Tuckom i Igorom Pezeljom/Foto PIXSELL

Meni se sviđa ova reprezentacija. Imamo dva pojačanja, Lončara i Fatovića, uz velik broj mladih koji su već stasali te uz Vrlića. Sve pretpostavke su da bismo trebali ići prema medalji - kaže Rudić



RIJEKA  Prošlog tjedna održana je Noć hrvatskog vaterpola, fešta poput izložbe na kojoj ovaj sport u Hrvata može s ponosom izlagati eksponate najveće svjetske vrijednosti, a ljubitelje hrvatskog vaterpola uskoro očekuje još jedan veliki sportski događaj u Lijepoj Našoj, skorašnje Europsko prvenstvo, što će se od 4. do 16. siječnja održati u zagrebačkom i dubrovačkom bazenu. Ne samo hrvatska, već i kontinentalna sportska javnost, jedva čekaju ovo nadmetanje najvećih europskih majstora koji će zaplivati nastojeći stići do pobjedničkog postolja. Jedno od imena koje se raduje ovom sportskom spektaklu je Ratko Rudić, čovjek kojeg ne treba predstavljati jer o njemu najbolje govore nebrojeni rezultati najveće svjetske vrijednosti. Teško da je moguće naći tako bogatu riznicu najsjajnijih međunarodnih trofeja poput njegove, nisku dosega kojoj je kroz tolike godine stalno dodavao nove karike.


– Ovo je za vaterpolo iznimno važna manifestacija – kaže najslavniji šjor svjetskog vaterpola, Ratko Rudić, vaterpolski doajen, predsjednik Stručnog savjeta HVS-a. – Mi smo, naime, sport koji možda nije popraćen na način koji je zaslužio s obzirom na rezultate koje ostvaruje u kontinuitetu. Kada se kod nas događaju ovakve manifestacije kao što je, primjerice, bilo Europsko prvenstvo u Splitu te predstojeće Europsko prvenstvo u Zagrebu u Dubrovniku, to su prilike u kojima svim ljubiteljima sporta, ljudima koji ga prate, možemo pokazati što je sport u kojem se trudimo održati se na vrhu. Samim time i populariziramo vaterpolo među onima najmlađima kod kojih bi se trebao pojaviti interes za bavljenje sportom. Uglavnom, tu je niz pozitivnih stvari vezanih uz ovo natjecanje. Nije to samo onaj krajnji rezultat, već i dosta popratnih efekata koji idu uz jedno ovakvo prvenstvo.


Očekivanja


Hrvatski vaterpolo je vijest za naslovnice tek u jeku ovako velikih natjecanja, u međuvremenu je u sjeni. Bez obzira na takav tretman, najšira hrvatska sportska javnost od najboljih hrvatskih vaterpolista uvijek puno očekuje na najjačim turnirima.




– Javnost, istina, očekuje rezultate, ali sport je aktivnost u kojoj nikome ne možeš ništa garantirati. Možeš biti kvalitetan, a da se dogodi neka nepredviđena situacija i da se ne ostvari rezultat. Inače, svi mi koji smo u sportu, a pogotovo sami igrači, živimo za te trenutke i za te važne utakmice. Naravno da na neki način ima opterećenja s obzirom na očekivanja, no na kraju krajeva, zbog toga se i trenira, za to se i priprema, i to mi i želimo. Normalno je da ljudi očekuju rezultat, da se nešto napravi. Meni je to sasvim OK, čak i ta tenzija, naročito ovakva kada se igra kod kuće, gdje je pritisak još veći. Ali, to je i dobro. Sportaši moraju naučiti živjeti s time te da ih to ništa ne ometa u njihovim izvedbama.


Nova zadaća


Hrvatska vaterpolska reprezentacija je kroz razne generacije ostvarila najveće međunarodne uspjehe, navikla je navijače na uspone do postolja na kojima se dijele medalje. I uoči EP-a već mnogi vide Hrvatsku na pobjedničkom postolju, u zaborav pada neuspjeh na prošlom Svjetskom prvenstvu na kojem je osvojeno deveto mjesto. Sada je pred izbornikom Ivicom Tuckom i njegovom izabranom momčadi druga zadaća, počinju je odrađivati u Dubrovniku 4. siječnja sa Španjolcima, nastavljaju dva dana kasnije s Francuskom, a nastup u skupini okončat će utakmicom s Crnom Gorom 8. siječnja.


– Meni se sviđa ova reprezentacija. U odnosu na prošlo Svjetsko prvenstvo, sada imamo dva pojačanja, jedno je centar Luka Lončar, zaista kvalitetan igrač, igra u najkvalitetnijem klubu na svijetu, Pro Reccu. Drugi je Loren Fatović, koji nije igrao zbog ozljede, a jedno je od naših klučnih imena, igrač koji zaista razumije vaterpolo. On je veliko pojačanje za reprezentaciju, uz velik broj mladih koji su već stasali te uz Vrlića, jednog od najjačih centara na svijetu. Imamo vrlo jaku ekipu, pokrivenu na svim mjestima. Sve pretpostavke su da bismo trebali ići prema medalji, k dobrom rezultatu.


Mala zemlja za velike uspjehe

Vaterpolo je jedan od primjera hrvatskog sportskog fenomena, činjenice da ovako malobrojna zemlja u tolikim sportovima ostvaruje najveće međunarodne uspjehe.


– Dojma sam da ovo naše podneblje pogoduje da se tu rađaju ovakvi sportaši. Imamo i dobar sustav natjecanja, pogotovo smo vrlo talentirani za ekipne sportove, a naravno, imamo vrhunskih imena i u individualnim sportovima. Imamo u svemu ovome jednu lijepu tradiciju. Bitna su i očekivanja te nastojanja da se ostvaruju vrhunski rezultati, to je najvažnije na psihološkom planu. Bez obzira što smo zemlja s malim brojem stanovnika, letvica je uvijek podignuta visoko, a to je ono što je u sportu najpotrebnije – kaže Rudić.