Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sandra Perković

Kraljica diska najavila juriš na što bolji plasman na Svjetskom prvenstvu: "Zdrava nakon dugo vremena"

Autor: Davor Petrović

18.08.2023. 11:40
Kraljica diska najavila juriš na što bolji plasman na Svjetskom prvenstvu:

Foto: Sandra Perković/Foto REUTERS

Ne trebam ništa braniti, želim uživati u bacanju - kaže Sandra



Dva dana prije Svjetskog prvenstva u atletici, koje sutra počinje u Budimpešti, Sandra Perković je istrčala pred hrvatske medije kako bi najavila svoj nastup i juriš na što bolji plasman.


– Došao je i taj dan. Kao što sam spomenula više puta do sada, ova sezona je bila dosta čupava. Dobro sam se pripremala i bila sam u izvrsnoj formi do ožujka. Jako sam se veselila prvom natjecanju, na kojem sam trebala nastupiti krajem travnja, a onda mi se dogodila ozljeda. Doživjela sam napuknuće zadnje lože i tetive desne noge, i to me bacilo dosta unatrag – započela je Sandra svoje izlaganje na atletskom stadionu Mladosti.


Uz stručnu pomoć trenera Edisa Elkasevića i Saše Miloševića, kao i fizioterapeuta Branimira Vajde, oporavak je trajao nešto više od mjesec dana. Povratak na veliku scenu bio je planiran za miting Dijamantne lige u Firenci, koji je održan 2. lipnja, ali ubrzo se ispostavilo da nesreća nikada ne dolazi sama.


Nova ozljeda




– Vratila sam se na bacalište, a dva tjedna nakon toga u okretu sam pala na desni gležanj. Tu se dogodila višestruka ruptura, kako ligamenata, tako i mišića i tetive. To me, u smislu treninga, vratilo unatrag dva-tri mjeseca. Zbog toga se do sada nisam ni pojavljivala u medijima. Nisam željela ništa najavljivati niti govoriti. Iskreno, neko vrijeme ni sama nisam znala u kakvom stanju se nalazim – objasnila je Sandra.


Danas je na redu odlazak u Budimpeštu, a nedjeljno prije- podne donosi kvalifikacije za bacačice diska. Nastupi na mitinzima Dijamantne lige su, pak, pokazali da Sandra ima što za reći na bacalištu.


– Sada konačno mogu istaknuti da mi je drago što je došlo Svjetsko prvenstvo. Nakon dugo vremena sam zdrava i sretna sam zbog toga. Na žalost, ove godine sam morala otkazati Firencu jer na dan nastupa nisam mogla stati na desnu nogu, a kamoli bacati disk. To sam izuzetno teško podnijela jer sam prvi put u trinaest godina morala otkazati natjecanje u Dijamantnoj ligi. Znala sam da moram bacati u Parizu, Oslu i Stockholmu zbog novog sustava bodovanja. Sada s ponosom mogu reći da sam i ovakva uspjela skupiti bodove i izboriti direktni plasman na finale Dijamantne lige u Eugeneu, 16. i 17. rujna – istaknula je Sandra, dodavši da joj je veliki motiv za nastavak sezone donijela pobjeda na Olimpijskom stadionu u Stockholmu 2. srpnja.


Naime, bio je to njen jubilarni, sedamdeseti nastup na mitinzima Dijamantne lige.


– Nadam se da je to bio taj vjetar u leđa, taj okidač koji će donijeti dobar rezultat u Budimpešti. Ove godine je jako puno djevojaka bacalo disk daleko. Kada ja bacam oko 65 metara, onda je sve drugo daleko. Tu su tri Njemice, zatim Valarie Allman i novopečena svjetska prvakinja Bin Feng. Ne smijem zaboraviti ni Jorinde van Klinken koja se vratila iz Amerike. Sa svojim ovogodišnjim rezultatom se nalazim u prvih 10 – objasnila je Sandra.


Nijanse


To, pak, znači da je konkurencija iznimno jaka, odnosno da je vrlo teško izdvojiti favoritkinju.


– Mislim da jako puno djevojaka s pravom razmišlja o osvajanju odličja na ovom Svjetskom prvenstvu. Tu će odlučivati nijanse. To će osvojiti ona koja će imati najbolji dan i najbolje odrađene pripreme u proteklih mjesec i pol dana. U tom razdoblju nije bilo niti jednog natjecanja, tako da se ne može znati koja je u kakvoj formi. Jedino se sa sigurnošću može reći da će sve biti maksimalno pripremljene i jako motivirane jer je medalja na Svjetskom prvenstvu velika stvar – kaže Sandra, izbjegavajući bilo kakvu najavu vlastitog rezultata u Budimpešti.


Prema njenim riječima, atletika je nepredvidiva.


– Zato ne želim biti bahata. Ovaj sport je zbog toga i zanimljiv. Može se dogoditi da je netko u top formi, a na kraju mu se ne poklope neke stvari na natjecanju. Više puta mi se dogodilo da sam bila spremna za zlato, a kući sam se vratila sa srebrom. Zato neću ništa najavljivati. Samo želim da se na taj dan osjećam dobro i motivirano. Znam da ću dati sve od sebe jer to uvijek radim. Zatim, ne trebam ništa braniti. Iza sebe imam popriličnu kolekciju medalja s najvećih natjecanja, tako da sada želim uživati u bacanju. Znam da vrijedim, ali sam, isto tako, svjesna da bi me do zlata mogao dovesti jedino savršeni hitac – zaključuje Sandra.


Najdraži Hanžek


Nakon Svjetskog prvenstva Sandra Perković ima jasan cilj za završni dio sezone.


– Za početak, očekujem da budem zdrava. Iza Budimpešte imam miting Dijamantne lige u kineskom Xiamenu, zatim moj najdraži Hanžekovićev memorijal u Zagrebu i na kraju dolazi finale Dijamantne lige u Eugeneu i kraj sezone. Nakon toga kreće priprema za ono što nas čeka iduće godine, a svi znamo da su to Olimpijske igre u Parizu – istaknula je Sandra.