Petak, 5. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Nastavak agonije

Hrvatski ronilački savez suspendirao svoje najbolje sportaše i trenere

Autor: Branko Šuljić

03.05.2024. 07:38
Hrvatski ronilački savez suspendirao svoje najbolje sportaše i trenere

Foto: Mirela Kardašević

Listu suspendiranih čine: Mirela Kardašević, Saša Miloš (ujedno i trenerica), Goran Čolak, Damir Zurub, Filip Strikinac, Vanja Peleš (ujedno i trener), Boris Milošić te trofejni treneri Ivan Drviš i Matej Bosak



RIJEKA  Nacionalni sportski savez suspendirao je svoje najuspješnije članove, višestruke državne prvaka i reprezentativce, osvajače mnoštva medalja na svjetskim i europskim prvenstvima, svjetske rekordere te njihove trenere. Ukupno, suspendirano je devetoro sportaša. Ova bi vijest predstavljala prvorazrednu senzaciju kad ne bi dolazila iz Hrvatskog ronilačkog saveza. Iz organizacije što bi trebala predstavljati krovnu udrugu naših ronilačkih sportova, a koja je davno to prestala biti. Formalno to je i danas, ali se u stvarnosti sportaši odavno osjećaju napuštenima od svog matičnog saveza.


Najnovijom odlukom sportaši su suspendirani, i to oni najbolji. Svima su poslane »potpuno istovjetne obavijesti o suspenziji i zabrani nastupanja i sudjelovanja na natjecanjima«, stoji u priopćenju kojim nam se obratila Inicijativa Apnea S.O.S. 2021, a koju čine hrvatski reprezentativci i treneri ronilačkih sportova.


Listu suspendiranih čine: Mirela Kardašević, Saša Miloš (ujedno i trenerica), Goran Čolak, Damir Zurub, Filip Strikinac, Vanja Peleš (ujedno i trener), Boris Milošić te trofejni treneri Ivan Drviš i Matej Bosak. Širokoj sportskoj javnosti ova imena, zacijelo, ne znače puno, nisu oni s novinskih naslovnica i udarnih televizijskih termina. Ali, u svojim sportovima oni predstavljaju vrh, ne u lokalnim ili nacionalnim okvirima nego na svjetskoj razini.




U priopćenju što su ga odaslali krovnim institucijama hrvatskog sporta i organima nadzora, između ostaloga, stoji: »Prije tri godine dvanaestoro reprezentativaca i trenera podnijelo je kaznenu prijavu protiv čelništva HRS-a, uključujući predsjednika Kamila Čuljka i potpredsjednika i izbornika Valentina Rajkovića. Sada, kada su napokon poduzete prve radnje u predmetu i saslušani prvi predloženi svjedoci, Čuljak nastoji osujetiti kazneni postupak protiv sebe pokušajem suspenzije većine koja se usprotivila njegovom upravljanju HRS-om koje je opterećeno brojnim nezakonitostima, protustatutarnim radnjama, nepotističkim aferama te dugogodišnjim nedemokratskim upravljanjem… Ovo kršenje zakona i naloga tijela javne vlasti te uzurpacija djelovanja HRS-a putem sustavnog provođenja protustatutarnih i protuzakonitih radnji ozbiljno prijeti raspadom krovne nacionalne organizacije za ronilačke djelatnosti. Naime, nakon što je, zbog nezadovoljstva upravljanja Savezom, Upravni odbor napustilo troje od sedam članova, a izgledan je i odlazak četvrtog člana, to glavno tijelo odlučivanja bi uskoro moglo ostati bez neophodnog kvoruma. Nadalje, i Sportsku komisiju su napustili brojni nezadovoljni članovi, osobito oni koji su bili stručni. Nedavno imenovani, aktualni predsjednik sportske komisije isto je najavio ostavku, između ostalog zbog ovih odluka o suspenzijama skoro svih seniorskih reprezentativaca, izglednih osvajača najsjajnijih odličja na predstojećim svjetskim prvenstvima i njihovih trenera, koje su donesene bez njegova znanja.«


Nakon dobivanja obavijesti o suspenziji obratila nam se Saša Miloš iz Fužina, članica tamošnjeg kluba Viševica, bez sumnje danas vodeća osoba u hrvatskoj podvodnoj orijentaciji. Dugogodišnja reprezentativka, još uvijek aktivna natjecateljica i trenerica, članica Komisije za podvodnu orijentaciju u Međunarodnoj konfederaciji za podvodne aktivnosti (CMAS). Poželjela je informirati nas o onome što smo već saznali, požalila se i obećala:


– Nećemo stati, moramo spasiti Savez i ronilačke sportove. Znam, ova sezona za nas je izgubljena, ali se moramo izboriti za promjene. Nedopustivo je ovo što godinama traje – poručila je Saša Miloš.