Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Proglašenje najboljih

Giovanni Cernogoraz, Lena Stojković, Barbara Matić, Vatreni, Sinkovići i karatistice laureati

Autor: Davor Petrović

20.12.2023. 21:55
Giovanni Cernogoraz, Lena Stojković, Barbara Matić, Vatreni, Sinkovići i karatistice laureati

Foto: Giovanni Cernogoraz/Foto Arhiva GI

Na proglašenju održanom u Westinu prisustvali brojni uglednici poput Andreja Plenkovića, premijera Republike Hrvatske, Nikoline Brnjac, resorne ministrice, Ivana Anušića, novog ministra obrane te Kolinde Grabar Kitarović, članice MOO-a



ZAGREB  Jubilarno trideseto izdanje Velikog dana hrvatskog sporta ove je srijede iznjedrilo nagrade za najuspješnije u 2023. godini u četrnaest kategorija. Završna svečanost u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora održano je Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin, uz prisustvo brojnih uglednika, poput Andreja Plenkovića, premijera Republike Hrvatske, Nikoline Brnjac, resorne ministrice, Ivana Anušića, novog ministra obrane te Kolinde Grabar Kitarović, članice Međunarodnog olimpijskog odbora.


Razliku u odnosu na prethodna izdanja predstavljala je koncepcija. Naime, Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, ove je godine odlučio da u prvom planu moraju biti isključivo sportaši, te je stoga preskočio svoj uobičajeni pozdravni govor. Tako su svjetla pozornice bila uperena isključivo na dobitnike nagrada.


Zatim, HOO je još jednom pružio istu priliku svim sportašima. Nekada su prednost imali natjecatelji iz olimpijskih sportova, no to je lani modificirano, a ta praksa je i sada nastavljena. Tim potezom su u konkurenciju za osvajanje prestižnih priznanja ušli i natjecatelji koji ostvaruju vrhunske rezultate i u drugim sportovima.


Dvije dame




Isto tako, HOO je ostavio otvoren prostor za sportaše čija dostignuća imaju podjednaku vrijednost. Preciznije, ni ove godine nisu se filigranski precizno vagale milimetarske nijanse ostvarenih rezultata. Ako su okolnosti bile takve, proglašeno je više laureata u istoj kategoriji.


To se dogodilo pri izboru najuspešnije sportašice Hrvatske u godini na izmaku. Tu nagradu ravnopravno su dobile djevojke iz borilačkih sportova, Lena Stojković, svjetska prvakinja u taekwondou i Barbara Matić, koja je na globalnoj i kontinentalnoj smotri u judu osvojila brončane medalje.


– Ovo je prva godina u kojoj sam uspjela osvojiti svjetsku i europsku medalju, a to je dokaz da se dobro radi. Novi cilj su Olimpijske igre u Parizu – rekla je Barbara Matić, a Lena Stojković je ponudila vrlo slično razmišljanje.


U muškoj konkurenciji najuspešniji je bio Giovanni Cernogoraz, svjetski i europski prvak u trapu. Dodatnu dimenziju tom uspjehu donijela je i dodjela nagrade za trenera godine, gdje je laureaut postao njegov otac Valter Cernogoraz.


– Bolje od ovoga nije moglo. Osvojio sam svjetsko zlato, koje mi je nedostajalo u kolekciji, a mjesec dana kasnije stiglo je i europsko zlato. To mi je veliki poticaj za Olimpijske igre – istaknuo je Giovanni Cernogoraz, dok je Valter najavio juriš na medalju u Parizu.


Kod muških ekipa ista je nagrada drugu godinu u nizu pripala nogometnoj reprezentaciji, koja je također proglašena i najvećim sportskim promicateljem Hrvatske u svijetu. Razlozi za takvu odluku su više nego jasni. Nakon lanjske bronce na Svjetskom prvenstvu u Katara, ove je godine osvojeno i drugo mjesto u Ligi nacija.


Priznanje za najuspješniju žensku ekipu je, pak, pripalo članicama karate reprezentacije. Naime, Sadea Bećirović, Lucija Lesjak, Lea Vukoja i Nikolina Golomboš ove su godine osvojile europsko srebro i svjetsku broncu. U konkurenciji najuspješnijih sportskih parova, štafeta i posada još jednom su najuspješniji bili Martin i Valent Sinković.


Trofejna braća


Najpoznatija hrvatska sportska braća su ove godine u svom dvojcu na pariće doveslala do naslova svjetskih viceprvaka i europskih prvaka. Ti dosezi su ih gurnuli u prvi plan, a, povrh toga, HOO im je uručio i posebno priznanje za promociju sporta.


Uručena su i priznanja za izuzetne rezultate u neolimpijskim sportovima i neolimpijskim disciplinama. Tu su lauret postali Rino Mašić, svjetski i europski prvak u obaranju ruke te Lucija Bilobrk, svjetska prvakinja u kickboksu. Nagrada za fair play pripala je atletičaru Dini Bošnjaku koji je tijekom utrke na 5000 metara na Europskim igrama pritekao u pomoć kolabiranom slovenskom trkaču Vidu Botolinu.


Marin Čilić je, pak, dobio posebno priznanje HOO-a zbog svoje zaklade za pomoć djeci. Uz to je Damir Markučić, predstavnik Rotary kluba Zagreb – Medvedgrad, uručio ček na 15.300 eura Dubravku Šimencu, predsjedniku Zaklade hrvatskih sportaša. Priznanje za izdavački projekt uručena je Jurici Gizdiću za knjigu “Hrvatski sportski dužnosnici”.


Kao i svake godine, HOO je dodijelio nagrade Matija Ljubek za životno djelo. Ovoga puta na red su došli: Jurica Carić (bridž), Tomislav Čuljak (judo), Zlatko Žagmešter (rukomet), Ivica Lazić (paraolimpizam) i Morana Paliković Gruden (klizanje) te posthumno Ante Baković (odbojka).


Laureati HOO-a za 2023.

NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA: Barbara Matić – judo, Lena Stojković – taekwondo


NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ: Giovanni Cernogoraz – streljaštvo


NAJUSPJEŠNIJA ŽENSKA EKIPA: Hrvatska karate reprezentacija


NAJUSPJEŠNIJA MUŠKA EKIPA: Hrvatska nogometna reprezentacija


NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI PAR, ŠTAFETA ILI POSADA: Valent Sinković i Martin Sinković – veslanje


NAJUSPJEŠNIJI TRENER: Valter Cernogoraz – streljaštvo


NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA U NEOLIMPIJSKIM SPORTOVIMA: Lucija Bilobrk – kickboxing


NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ U NEOLIMPIJSKIM SPORTOVIMA: Rino Mašić – obaranje ruke


NAGRADA ZA FAIR PLAY: Dino Bošnjak – atletika


NAGRADA HOO-a ZA NAJBOLJEG SPORTSKOG PROMICATELJA HRVATSKE U SVIJETU: Hrvatska nogometna reprezentacija


POSEBNA NAGRADA ZA PROMICANJE SPORTA: Valent Sinković i Martin Sinković – veslanje


POSEBNO PRIZNANJE ZA IZDAVAČKI PROJEKT: Jurica Gizdić


POSEBNO PRIZNANJE ZA HUMANITARNI RAD: Marin Čilić


NAGRADA “MATIJA LJUBEK” ZA ŽIVOTNO DJELO


Jurica Carić (bridž), Tomislav Čuljak (judo), Zlatko Žagmešter (rukomet), Ivica Lazić (paraolimpizam), Morana Paliković Gruden (klizanje), Ante Baković (posthumno; odbojka)