Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ispadanje iz Prve lige

Domeniko Kresoja: Teško je reći što je pošlo po krivu

Autor: Alen Plahinek

21.04.2023. 15:00
Domeniko Kresoja: Teško je reći što je pošlo po krivu

Foto: OK Zadar



Proteklog je vikenda završena katastrofalna sezona odbojkašica Zadra u Prvoj ligi. Sezonu su završile sa samo dvije pobjede i 18 poraza, te su s osam bodova uvjerljivo zauzele posljednje mjesto, čime su potpisale relegaciju u slabiji rang natjecanja, Prvu B odbojkašku ligu – jug, odnosno treći rang.


– Teško je biti objektivan i reći što je točno pošlo po krivu. Sezona je bila takva kakva je, je li moglo bolje, moglo je. Sve što se događalo, ovo je realno stanje stvari. Uz toliko ozljeda, odlazaka, mijenjanja ekipe spletom nesretnih okolnosti, teško je bilo nešto više od ovoga za očekivati.


Završilo je kako je završilo, trebamo dignut glavu i krenuti dalje – rekao je Domeniko Kresoja, trener Zadranki, koji se na klupi tijekom sezone zamijenio s ocem Robertom, inače dugogodišnjim trenerom. Tako je Kresoja mlađi bio službeno prvi trener, a otac je postao pomoćnik.




– Male sredine, ne samo u odbojci, nego i u većini sportova, imaju veliki problem s odlaskom igračica. Svake godine se treba nadomještati novom generacijom, a nama su sada u sastav trebale ući djevojke koje su odustajale za vrijeme korone.


Naravno, kako su odustajale zbog pandemije, sada nam je manjkalo kadra i našli smo se u problemima. Igračice koje su ulazile u sastav bile su premlade za ovaj rang natjecanja i jedno je vodilo drugom. Stvorio nam se jaz između starijih i mlađih, one su među sobom dobro funkcionirale, ali nije moguće nadomjestiti toliko veliki broj igračica koje smo izgubili zbog nesretne pandemije.


Unatoč lošem rezultatu seniorske momčadi, Kresoja kaže da zanimanje kod djevojčica za odbojkom nije palo, no problemi se javljaju kad se završava srednja škola.


– Premda su djevojke koje sada imamo odlične, premlade za neke stvari i treba ih čekati. One će kroz izvjesno vrijeme pokazati kvalitetu budu li radile onako kako su do sada radile. Što će nam to donijeti u budućnosti teško je reći. Mogu se samo nadati da ćemo se vratiti u Prvu ligu kroz jednu godinu, ali ne treba im stvarati pritisak.


Mi smo mala odbojkaška sredina i radi nekih životnih stvari, poput posla ili studija, djevojke odlaze u druge gradove, najviše Zagreb ili se prestanu baviti odbojkom ili počnu trenirati u tom nekom gradu u kojem se nalaze.


Imali smo ove sezone da je u jednom zagrebačkom klubu bilo četvero igračica koje su potekle od nas – kazao je Kresoja te dodao kako je prvo na redu odmor, a potom kreću pripreme za novu sezonu.


Mnogo je igračica prošlo kroz zadarski klub ove sezone, a Kresoja ističe da je »posebno ponosan na one koje su završile sezonu«.


– Nama je u sezoni 12 igračica odustalo zbog ovog ili onog razloga, iskreno nije me ni briga za to. Zahvalio bih curama koje su ostale i odigrale sezonu do kraja i jedino su one vrijedne spomena. Njima stvarno skidam kapu do poda, odricale su se i od poslova i od fakulteta i zahvaljujem im se na tome.


Osim njih želim zahvaliti i mlađima koje su došle i napravile koliko su mogle. Imamo dobrih igračica i treba pričekati koju godinu da postanu iskusnije, a to znači da se mogu nositi s jačim ligaškim izazovima – zaključio je Kresoja.