Mjesec dana nakon ceremonije otvaranja Olimpijskih igara na Seini, oči su uprte u Champs-Elysees i Place de la Concorde, gdje će se u srijedu održati ceremonija otvaranja paraolimpijskih igara ponovo pod dirigentskom palicom Thomasa Jollyja.


Kao i kod nedavnih Olimpijskih igara, ovo je prvi put da se ceremonija Paraolimpijskih igara održava izvan stadiona.




U usporedbi sa svečanim otvaranjem olimpijskih igara na Seini, “pritisak je sasvim jednak,” kazao je novinarima umjetnički direktor ovih svečanosti.


Svaka ima “svoju osobnost”, dodao je Thierry Reboul, izvršni direktor.


Svečanost počinje u srijedu u 20.00 sati po hrvatskom vremenu, a oko 4.400 parasportaša iz 182 delegacije prodefilirati će od Champs-Elysees do Place de la Concorde, gdje će se održati show pod nazivom “Paradoks”.


“Paradoks je već postavljanje grada kao mjesta za ovu ceremoniju jer grad nije u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom,” dodao je Jolly koji želi “da sva tijela budu u središtu ove ceremonije”.


Odabrao je raditi sa švedskim koreografom Alexanderom Ekmanom koji ima “kapacitet biti narativan i također vrlo moćan, vrlo teatralan”.


Nadahnut izvanrednom veličinom pozornice Place de la Concorde od 4.500 m², Ekman je odlučio staviti ples u središte predstave. Više od 150 plesača, uključujući mnoge profesionalne plesače s invaliditetom, oživjet će svečanost otvorenja inventivnom, glazbenom i šaljivom koreografijom.


“S Alexanderom Ekmanom, fantastičan ceremonijalni tim oko Thomasa Jollya je potpun. Ceremonija će biti inovativna, spektakularna i doista čarobna, u skladu s ovim povijesnim događajem – prvim ljetnim Paraolimpijskim igrama u Francuskoj. Prvi put se neće održati na stadionu, već u srcu grada, između dna najljepše avenije na svijetu – Champs-Elysees – i veličanstvenog trga Place de la Concorde,” naglasio je predsjednik Organizacijskog odbora Paris 2024. Tony Estanguet.


Otkriven je isječak, “Sportographie”, koji riječi sportaša pretvara u glazbeni jezik, na vrlo ritmičkoj i živahnoj pozadini.


Victor Le Masne, čiji će glazbeni potpis dominirati ceremonijom, obećao je “križanje glazbenog repertoara” s gostima iznenađenja, uz miješanja simfonijskog i elektroničkog.


U usporedbi s prijašnjim ceremonijama, ponudit će rezultat “malo minimalniji, malo ogoljeniji”, ali s “puno bubnjeva, puno klavijatura, puno raznolikosti”, objasnio je.


Protekle dvije godine Ekman je radio s Le Masneom, skladateljem i glazbenim direktorom ceremonija, i Daphne Burki, direktoricom stila i kostima za ceremonije na stvaranju ove iznimne predstave. Alexander je proveo dugo vremena s paraolimpijskim sportašima u svom preliminarnom istraživačkom radu.


“Naš cilj je stvoriti ceremoniju koja je proslava s mješavinom važnih poruka, koja uključuje umjetnost plesa i glazbu koju je skladao Victor Le Masne i koja je inspirirana sportom,” kazao je Ekman naglasivši kako je “najjači trenutak kada se umjetnost koristi za prenošenje poruka”.