Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

EP vaterpolista

Bezidejna i bespomoćna Hrvatska doživjela novi poraz od Španjolaca

Autor: Igor Duvnjak

07.02.2024. 18:18
Bezidejna i bespomoćna Hrvatska doživjela novi poraz od Španjolaca

Foto: Loren Fatović i Bernat Sanahuja/Foto PIXSELL

Konačnih 10:6 oslikava stanje u vodi...

Hrvatska – Španjolska 6:10




RIJEKA Plivalište u Dohi. Utakmica drugog kola A skupine Svjetskog prvenstva vaterpolista: Hrvatska – Španjolska 6:10 (1:2, 2:3, 0:1, 3:4). Suci: Margeta (Slovenija), Spiritosanto (SAD.


HRVATSKA: Bijač, Burić, Fatović 3, Lončar 1, Lazić 1, Vukičević, Žuvela 1, Marinić Kragić, Vrlić, Butić, Kharkov, Kržić.


ŠPANJOLSKA: Aguirre, Munarriz 2, Granados 3, Sanahuja 2, Toro, Larumbe, Famera, Cabanas 1, Tahull, Perrone 1, Mallarach, Bustos 1, Lorrio.




Igrač više: Hrvatska 10 (3), Španjolska 11 (5). Peterci: Hrvatska 0, Španjolska 0.


Veliki rivali su zaronili po bodove u reprizi nedavnog zagrebačkog finala Europskog prvenstva, izronili su ih europski šampioni Španjolci koji su uvjerljivo svladali Hrvatsku. Konačnih 10:6 oslikava stanje u vodi, hrvatski napad je uglavnom bio bez ideje i realizacije, Granados i prijatelji su pak na muke stavljali neučinkovitu hrvatsku obranu iza koje je poslovično zapaženi golman Marko Bijač bio nemoćan u ovih čak deset navrata.


Prošlo je skoro pola četvrtine u nadmudrivanju Hrvata i Španjolaca a da konkurenti nisu znali pronaći put do mreže već su napadači uglavnom nemoćno plivali naprijed natrag bez značajnijeg efekta. Tada su hrvatski suparnici otvorili špinu, prvo je to u polukontri dijagonalom uspjelo majstoru Perroneu. Kada mu se uskoro pridružio i Bustos sa igračem više izbornik Ivica Tucak je minutom odmora nastojao ispraviti propuste u igri svoje ekipe.


Ona nikako nije uspijevala splesti matnu mrežu ali je ona konačno stvorena u pretposljednjoj minuti četvrtine kada je Franko Lazić realizirao hrvatskoga trećega igrača više. Minimalna suparnička prednost, sve uz četiri obrane Marka Bijača početkom nastvka je odmah udvostručena i to golom Granadosa, matadora u zagrebačkom finalu Europskog prvenstva. S druge strane u skoro deset minuta igre Hrvatska je uspjela tek jednom pogoditi mrežu, sve dok to nije dosadilo Marku Žuveli koji je projektilom iz daljine bio efektan strijelac. Nije to sve, obranivši se s igračem više u brzoj akciji je izboren igrač više a Luka Lončar je golom za izjednačenje okončao lijepu akciju. Uoči “velikog odmora” začuo se suparnički odgovor kojim je brzo uspostavljen dotadašnji vodostaj. Munarriz pa onda Cabanas su znali matirati Bijača s igračem više i donijeti “Furiji” dva zaveslaja prednosti, 5:3.


Vamos, vamos… bodrio je suigrače Llorio, dok je njegova ekipa podigla čvrste barikade pred golom. Prošlo je više od polovice četvrtine četvrtine, a da ih hrvatski napad nije znao preskočiti. Španjolci su to ipak iskoristili. Izborili su brojčanu prednost nakon čega je u nas često spominjani Granados egzekutor za najveću dotadašnju razliku, europski prvaci su odmakli na 6:3. Josip Vrlić je doduše eliminirao iz igre suparničke bekove, ali je za Hrvatsku igrač više bio problem više, u četiri takve situacije zaredom Tucakovi igrači nisu znali postići pogodak, ovakav razmak je ostao i do početka posljednje četvrtine. Sanahuja ga je raširio odmah u prvom napadu, iz daljine je lansirao projektila za visokih 7:3.


Poslije dugih 13 minuta konačno je viđen i hrvatski gol kada je Loren Fatović pogodio iz igre, ponovio se odmah i sa igračem više, prepolovio je španjolskuprednost šest minuta do kraja. Uzbudljivi finiš je ipak uzaludna hrvatska nada, Munarriz pa onda iz kontre Granados su daleko odmaknuli suparnike i okončali priču o pobjedniku.


Hrvatska posljednje nadmetanje u skupini ima u petak sa Južnom Afrikom. U biti ovaj susret, koji počinje u 14 sati se i ne može nazvati nadmetanjem jer reprezentacija JAR-a miljama zaostaju za izabranicima Ivice Tucaka. Njima je to običan desert nakon ranog ručka, sve osim “kupanja do bodova” bilo bi ogromno iznenađenje.