Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Financije

Olimpijske igre u Tokiju koštale više od planiranog, izvješće pokazalo što je promaklo organizatorima

Autor: Hina

22.12.2022. 13:12
Olimpijske igre u Tokiju koštale više od planiranog, izvješće pokazalo što je promaklo organizatorima

Foto: Foto REUTERS

Kako se navodi u izvješću ovog tijela objavljenom u srijedu, Ljetne igre u Tokiju 2020. stajale su 1,699 milijardi jena (12,1 milijardi eura po trenutnom tečaju), umjesto 1,424 milijarde jena koliko su organizatori najavili prošlog lipnja.TOKIO Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju, organizirane 2021. s godinu dana zakašnjenja zbog pandemije, koštale su 20 posto više od konačne brojke koju su objavili organizatori, pokazalo je izvješće japanskog Revizorskog suda (VRI).


Kako se navodi u izvješću ovog tijela objavljenom u srijedu, Ljetne igre u Tokiju 2020. stajale su 1,699 milijardi jena (12,1 milijardi eura po trenutnom tečaju), umjesto 1,424 milijarde jena koliko su organizatori najavili prošlog lipnja.


Revizorski sud rekao je da su organizatori pogrešno propustili uključiti određene državne troškove vezane uz Olimpijske igre, uključujući mjere protiv dopinga, treninge sportaša, japansku hranu u Olimpijskom selu i novi olimpijski stadion.
U svom je izvješću pozvala vladu da “pravodobno objavi (u budućnosti) pune troškove kada su značajno uključeni u veliki događaj”.


U kandidaturi Tokija za 2013. proračun za ove Olimpijske igre procijenjen je na 734 milijarde jena, odnosno upola manje.


No troškovi su naglo porasli, uključujući odgodu događaja zbog pandemije koronavirusa. Olimpijske igre su također održane gotovo iza zatvorenih vrata zbog Covid-19.


Vladin glasnogovornik Hirokazu Matsuno rekao je novinarima u četvrtak da vlada shvaća izvješće VRI “ozbiljno” i da će na njega odgovoriti “na odgovarajući način”.


Osim toga, Japan je već nekoliko mjeseci zahvaćen skandalom oko podmićivanja vezano za sponzorske ugovore za Olimpijske igre u Tokiju.


Prvo suđenje u tom slučaju počelo je u četvrtak. Trojica optuženika, bivši direktori Aoki Holdingsa, japanskog lanca odjeće koji je bio jedan od sponzora Olimpijskih igara 2020., priznali su krivnju.


Ovaj skandal nadvio se nad kandidaturu grada Sappora (sjeverni Japan) za Zimske olimpijske igre 2030. godine.


Gradska vijećnica Sappora obustavila je promotivne događaje za kandidaturu i planira provesti nacionalnu anketu kako bi procijenila podršku javnosti.