Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SP u biatlonu

Norveški biatlonci osvojili zlato na SP-u u Oberhofu, Anika Kožica i Krešimir Crnković pretposljednji

Autor: Hina

16.02.2023. 18:09
Norveški biatlonci osvojili zlato na SP-u u Oberhofu, Anika Kožica i Krešimir Crnković pretposljednji

Foto: Marte Olsbu Roeiseland i Johannes Thingnes Boe/Foto REUTERS

Slovenska štafeta u kojoj su nastupili hrvatski biatlonac sa slovenskom putovnicom Jakov Fak i Polona Klemenčić zauzela je sedmo mjesto



OBERHOF  Norveški biatlonci Marte Olsbu Roeiseland i Johannes Thingnes Boe pobjednici su utrke pojedinačnih mješovitih parova na Svjetskom prvenstvu u Oberhofu pri čemu je Boe osvojio već peto zlato na prvenstvu.


Olsbu Roeiseland i Thingnes Boe bili su bolji od Austrijanaca Davida Komatza i Lise Hauser za manje od 14 sekundi, dok su broncu osvojili Talijani Tommaso Giacomelo i Lisa Vittozzi sa 51 sekundom zaostatka. Slovenska štafeta u kojoj su nastupili hrvatski biatlonac sa slovenskom putovnicom Jakov Fak i Polona Klemenčić zauzela je sedmo mjesto.


Hrvatska štafeta u sastavu Anika Kožica i Krešimir Crnković bila je pretposljednja, 26.




Time je Boe postao prvi biatlonac koji je osvojio pet zlatnih medalja na jednom prvenstvu, a bila je to ukupno njegova 17. zlatna medalju na svjetskim prvenstvima. Na vječnoj ljestvici zaostaje za tri zlata za slavnim sunarodnjakom Oleom Einarom Bjoerndalnom.


No, Bjoerndalen je ukupno na svjetskim prvenstvima osvojio 45 medalja, a Thingnes Bo je trenutačno na 29. Treći po broju zlata (13) i ukupnom broju medalja (28) je Francuz Martin Fourcade.


Boeova sunarodnjakinja Marte Olsbu Roeiseland postala je nova rekorderka na ženskoj ljestvici svih vremena sa 13. zlatnom medaljom. Do sada je dijelila vrh ljestvice s Njemicom Magdalenom Neuner sa po 12 zlata.


“Bilo je solidno na kraju, ali bez Martea ne bi bilo šanse. Bio je ovo sjajan timski učinak. Danas smo stvarno napadali zlato, a mnoge štafete su nam bila jaka konkurencija. Moglo je sasvim sigurno završiti drugačije,” kazao je 29-godišnji Johannes Boe.


“Bila je to zaista uzbudljiva štafeta. Bila sam jako nervozna na zadnjem gađanju, ali Johannes nam je pokazao da je najbolji sportaš u ovom trenutku. Pobijedili smo mnoge dobre ekipe, tako da smo jednostavno sretni,” dodala je tri godine starija Norvežanka.


REZULTATI:
 1. Norveška                     35:37,1 (1+6)
(Marte Olsbu Roeiseland/Johannes Thingnes Boe)
 2. Austrija                     +  13,6 (0+6)
(Lisa Hauser/David Komatz)
 3. Italija                         51,0 (2+9)
(Lisa Vittozzi/Tommaso Giacomel)
 4. Švedska                        1:16,4 (1+12)
 5. Francuska                      1:21,9 (1+12)
 6. Njemačka                       1:30,7 (1+12)
 7. Slovenija                      1:38,1 (0+8)
(Jakov Fak/Polona Klemenčič)
 8. Moldavija                      2:00,7 (0+7)
 9. Estonija                       2:24,8 (1+9)
10. Finska                         2:27,2 (2+13)...