Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Liga prvaka

Večeras će biti poznati svi sudionici polufinala LP: Inter i City traže potvrdu prolaska

Autor: Igor Duvnjak

19.04.2023. 14:56
Večeras će biti poznati svi sudionici polufinala LP: Inter i City traže potvrdu prolaska

Foto: Erling Braut Haaland/Foto REUTERS

Igrači Bayerna igrat će iznad svojih mogućnosti, igrat će kao da je finale - upozorio je trener Cityja Pep Guardiola, nekada i kormilar Bavaraca



RIJEKA  Milijuni nogometnih navijača čekaju večerašnja dva završna čina velike predstave uzvrata četvrtfinala Lige prvaka. Ti uzvrati navodno neće biti baš pretjerano uzbudljivi s obzirom na to da je Inter u Lisabonu nasamario Benficu i čeka je s prednošću 2:0, a u Manchesteru u dvoboju velikana domaći Manchester City u uzvrat protiv Bayerna kreće opsrbljen sa zalihom 3:0, koja se doima nepotrošivom. Prognoze se zasnivaju na čvrstim temeljima »prvih poluvremena«. Na poruke da su Građani i milanski Plavo-crni praktički »nogom i pol« u polufinalu, dežurni će skeptici slegnuti ramenima uz onaj »da, ali«, tek kada se spusti zastor može se govoriti o raspletima ovih toliko čekanih predstava u taborima pretendenata za polufinale.


Manchester City je poslije zvučne trice na svom »Etihadu« veliki favorit za prolazak među četiri najbolja sastava na našem kontinentu. U domaćem je Bayernu uz to stanje »obrnuto proporcionalno«, Sadio Mane je udario šakom u glavu Leroyja Sanea poslije visokog poraza u Manchesteru. Sada se silom prilika sve gura pod tepih, jedna od domaćih zvijezda Thomas Müller navijačima i suigračima je emitirao poruke nade.


Bavarska nada


– Vjerujemo da još uvijek imamo šanse. Moramo dobro početi, možda voditi 1:0 do poluvremena. Ne moramo povećati na 3:0 nakon deset minuta, ali moramo zabiti i nastaviti tako. Ako zabijemo drugi gol do 80. minute, imamo još 15 minuta. Vjerujem da je to moguće.




Naravno da u taboru »Citizena« žele ostvariti maksimalnu mobilizaciju, svjesni da bi im se prerano opuštanje moglo obiti o glavu. Slavnog igrača i trenera Pepa Guardiolu pritom ne zavarava onaj fizički sukob Manea i Sanea, čak misli da to može polučiti kontraefekt, dodatno mobilizirati višestrukog njemačkog i europskog prvaka.


– Njima to nije mana, već prednost u odnosu na nas. Prilično sam siguran u to što pričam. Savršeno poznajem ovaj klub – rekao je Guardiola, osvrćući se na sukob u redovima Bavaraca. U svojoj bogatoj karijeri legendarni Pep je vodio Bayern od 2013. do 2016. godine. Stavljajući se u njihovu poziciju, zamišlja kako će domaćini igrati, odnosno kako bi on sam usmjerio igru da je u njihovoj ulozi sa zaostatkom 0:3.


– Igrači Bayerna igrat će iznad svojih mogućnosti, igrat će kao da je finale. Znam što govorim. To je vrhunska momčad. Ako budete pasivni, patit ćete. Važni će biti dvoboji na sredini terena. Što se tiče incidenta u svlačionici Bayerna, ponekad ti treba sukob da stvari krenu nabolje.


Melodrama


Inter, kojem izgleda prijaju Portugalci, nakon eliminiranja Porta sada treba oplemeniti lisabonski trijumf nad Benficom. Druga je stvar što hrvatski as Marcelo Brozović i prijatelji igraju kao u skladu s ovim travanjskim vremenskim prilikama, stalno pokazujući različita lica. U Europi zasjaju, u Serie A se toliko ugase da su u stanju, kao proteklog vikenda, doma izgubiti od Monze, kluba iz grada poznatog puno više po Formuli 1 nego po nogometu. Dok zabavljaju javnost melodramom oko Lukakua i njegova ostanka u Milanu ili povratka u Chelsea, u klubu su svjesni važnosti večerašnjeg susreta, željenog uspjeha, koji bi bio pravi melem na tolike prvoligaške rane. U skladu s funkcijom dopredsjednika, klupska legenda Javier Zaneti zaziva zajedništvo i punu mobilizaciju s gostima, sve redom nogometnim znalcima koji svakako ne odustaju unaprijed.


– Uvijek sam pozitivno orijentiran i imam povjerenja bez obzira na teškoće koje imamo, pogotovo one u campionatu – poruka je slavnog argentinskog Pupija. – Imamo veliku priliku. Dva različita učinka Intera u proteklom razdoblju? Teško je naći neko objašnjenje, i mi si postavljamo ova pitanja. Sada je ključna, temeljna stvar da svi budemo kompaktni. Zahvaljujem navijačima koji su nas uvijek podržavali, bili su nam uvijek blizu. »San Siro« je uvijek pun i to treba podvući. Sada ćemo biti svi zajedno kako bismo nastojali stići u polufinale Lige prvaka, koja nam nedostaje toliko vremena. Nadajmo se da će momčad na terenu moći odgovoriti kako treba.