Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

PRIJATELJSKA UTAKMICA

Vatreni prošli posljednji test pred EURO, konačno srušili Portugal

Autor: Hina

08.06.2024. 20:52
Vatreni prošli posljednji test pred EURO, konačno srušili Portugal

Foto: Reuters



Po prvi puta u povijesti hrvatski nogometaši svladali su Portugal, u posljednjem pripremnom susretu prije EURA Hrvatska je u Oeirasu pored Lisabona svladala uglednog suparnika s 2-1 (1-0).


Hrvatska je povela u osmoj minuti kada je Luka Modrić precizno izveo jedanaesterac. Bio je to Modrićev 25. pogodak u reprezentativnom dresu. Portugal je izjednačio u 48. minuti kada je hrvatsku mrežu pogodio Diogo Jota, ali je Hrvatska vratila vodstvo u 56. minuti. Gol odluke postigao je Ante Budimir.


Prije ovog prijateljskog susreta Portugal i Hrvatska su se na svim razinama sastajali sedam puta te je jedan susret završio bez pobjednika, dok je Portugal pobijedio čak šest puta.




Slijedi put na EURO za obje reprezentacije te će Hrvatska premijeru imati 15. lipnja protiv Španjolske, dok će Portugal prvu utakmicu na prvenstvu odigrati 18. lipnja protiv Češke.


Kroz cijelo prvo poluvrijeme Hrvatska je izgledalo vrlo stabilno i koncentrirano u obrani, ali i opasno u napadu pa je gotovo svaki dolazak pred domaća vrata bio opasnost po Portugalce.


Već u osmoj minuti je Hrvatska povela. Nakon starta Vitinhe na Kovačića u domaćem šesnaestercu dosuđen je jedanaesterac, a Luka Modrić je precizno izveo udarac s bijele točke te je u kut plasirao loptu za 1-0 Hrvatske.


Premda je Portugal dominirao posjedom i veliki dio prvog dijela je pleo mrežu na 30-ak metara od Livakovića, prave šanse su se događale na drugoj strani. U 10. minuti pokušao je Modrić s vrha šesnaesterca, ali je lopta završila pored domaće vratnice, dok je u 13. minuti pokušao Majer čiji je udarac ukrotio domaći vratar Diogo Costa.


Potom je tri dobre šanse imao Gvardiol. U 22. minuti je njegov udarac zahvatio nekog od suparničkih igrača te nije završio na željenom mjestu, dok je u 34. sjajnom reakcijom prevario Dalota, ali je i taj pokušaj blokiran. Potom je u 35. minuti nakon kornera pucao glavom preko vratnice.


Hrvatska je mogla i morala u 38. minuti povećati prednost jer je imala situaciju kada su četvorica „Vatrenih“ išla na dvojicu Portugalaca, ali se previše petljalo u završnici same akcije.


Novo veliko uzbuđenje pred portugalskim vratima dogodilo se u 43. minuti kada je sve počelo odličnim dodavanjem Majera kojim je izbacio iz igre cijelu domaću obranu. Nakon povratne lopte pucao je Kramarić čiji je udarac nogom obranio Diogo Costa, a potom je i Budimir bio neprecizan udarcem glavom iz blizine.


Prvi dio završio je tako s 1-0 za Hrvatsku, a domaćin u svih 45 minuta nije na pravi način ni jednom zaprijetio Livakoviću.


Vrlo brzo na startu drugog poluvremena Portugal je ipak izjednačio, a akciju za izjednačenje su složili igrači koji su na travnjak ušli u 46. minuti. Semedo je probio desnu stranu, lijepo uposlio samog Dioga Jotu koji je iz blizine lako pogodio mrežu za 1-1.


Portugal je u uvodnih desetak minuta nastavka napravio puno više nego u cijelom prvom dijelu, ali Hrvatska je imala spreman odgovor. U 56. minuti opet se zatresla domaća mreža. Odlično je pucao Mario Pašalić, a domaći vratar je loptu odbio do grede. Potom se ona odbila do Budimira koji je čekao i dočekao šansu za laku egzekuciju i 2-1 „Vatrenih“.


Između 60. i 70. minute hrvatska obrana i Livaković su opasno živjeli u više navrata, ali nakon velike portugalske ofenzive ostalo je 2-1 za Hrvatsku. Za domaćina su šanse propuštali Cancelo, Bruno Fernandes, Vitinha i Ruben Dias.


Izbornik Dalić je u nastavku u igru uveo oporavljenike Vlašića i Perišića, a upravo je potonji solidno pucao u 77. minuti pored vrata. Puno bolja prilika za Hrvatsku dogodila se u 82. minuti kada je nakon lijepe i točne akcije Sučić izbio sam pred portugalskog vratara, ali je Diogo Costa nogom zaustavio sigurnih 3-1.


Do kraja susreta svaka je reprezentacija imala po jednu šansu, s hrvatske strane je zaprijetio Vlašić, ali je ostalo 2-1 za hrvatske nogometaše.


Prijateljska utakmica:


PORTUGAL – HRVATSKA 1-2 (0-1)


Strijelci: 0-1 Modrić (8-11m), 1-1 Diogo Jota (48), 1-2 Budimir (56)


Estadio Nacional. Gledatelja: 20.000. Sudac: Harm Osmers (Njemačka).


PORTUGAL: Diogo Costa – Dalot (od 46. Joao Cancelo), Ruben Dias, Goncalo Inacio, Nuno Mendes (od 46. Semedo) – Vitinha (od 85. Matheus Nunes), Palinha, Bruno Fernandes (od 71. Neto) – Bernardo Silva, Goncalo Ramos (od 46. Diogo Jota), Joao Felix (od 46. Rafael Leao). Izbornik: Roberto Martinez.


HRVATSKA: Livaković – Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol – Brozović (od 75. Vlašić), Modrić (od 54. Sučić), Kovačić (od 75. Ivanušec) – Majer (od 54. Mario Pašalić), Kramarić (od 54. Perišić) – Budimir (od 67. Petković). Izbornik: Zlatko Dalić.


Žuti kartoni: Joao Cancelo (Portugal), Budimir, Brozović, Gvardiol (Hrvatska)


Crveni kartoni: –