Nedjelja, 12. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ždrijeb u Hamburgu

Vatreni će večeras saznati suparnike na EURO-u, evo kako bi izgledao idealan ždrijeb

Autor: Davor Petrović

02.12.2023. 08:00
Vatreni će večeras saznati suparnike na EURO-u, evo kako bi izgledao idealan ždrijeb

Foto: Luka Sučić, Josip Juranović, Marin Pongračić, Borna Sosa, Andrej Kramarić i Marcelo Brozović/Foto PIXSELL

Ambicije su postavljene visoko zbog uspjeha u Rusiji i Kataru, kao i zbog mogućeg oproštaja Luke Modrića od najdražega dresa  



ZAGREB  EURO 2024 večeras će dobiti svoje konačne konture. Naime, pod svodovima velebne koncertne dvorane Elbphilharmonie u Hamburgu održat će se ždrijeb skupina kontinentalne smotre u Njemačkoj, koju je, između ostalih, prije jedanaest dana izborila i Hrvatska pobijedivši Armeniju golom Ante Budimira.


Ovo će biti treći EURO na kojem će sudjelovati 24 reprezentacije, podijeljene u šest skupina, no nakon večerašnjeg izvlačenja njih devet neće imati potpunu sliku o konkurentima u prvoj fazi natjecanja. Naime, kao i prije četiri godine, u ždrijebu će se i sada nalaziti tri kuglice vezane uz dodatne kvalifikacije, koje će biti odigrane u ožujku iduće godine.


Padobran i ulaznica


Otkad je UEFA 2018. godine uvela Ligu nacija, to natjecanje je postalo svojevrsni »padobran« za velikane koji kiksaju u kvalifikacijskim ciklusima, odnosno, u slučaju nešto slabijih reprezentacija, »ulaznica« na veliku scenu. Ovom prilikom će se za te tri pozicije boriti Poljska, Estonija, Wales, Finska, Izrael, Island, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Gruzija, Luksemburg, Grčka i Kazahstan.




Specifičnost večerašnjeg ždrijeba predstavljaju i jakosne skupine. Taj segment nekad se određivao prema UEFA-inoj rang listi reprezentacija, a sada su ga skrojili plasman u kvalifikacijskim skupinama i osvojeni broj bodova. Tako je, na primjer, Italija završila u četvrtoj jakosnoj skupini, iako u Njemačku stiže kao aktualni europski prvak.


Što se hrvatske reprezentacije tiče, Zlatko Dalić i njegovi izabranici tvrde da nemaju posebnih želja vezanih uz večerašnje izvlačenje jer je njihov cilj plasman u nokaut fazu natjecanja bez obzira na suparnike u skupini. Ambicije su postavljene visoko i zbog uspjeha na globalnim smotrama u Rusiji i Kataru, kao i zbog činjenice da bi ovaj EURO vrlo lako mogao predstavljati oproštaj Luke Modrića od najdražega dresa.


U ovome ždrijebu Hrvatska je smještena u treću jakosnu skupinu, zajedno s Nizozemskom, Škotskom, Slovenijom, Slovačkom i Češkom, što znači da će sigurno izbjeći dva suparnika koje joj je donio prošli EURO. Naravno, jasno je da postoje razne varijante rezultata izvlačenja u Hamburgu, od one idealne, do one krajnje nepovoljne.


Skupina smrti


S obzirom na sastav ostalih jakosnih skupina, nije teško odrediti što bi bilo prihvatljivo za prvu kategoriju. Idealan ždrijeb za hrvatsku reprezentaciju definitivno bi predstavljalo spajanje s Belgijom, koja još uvijek ima smjenu generacija, Albanijom, čija kvaliteta je ipak nešto manja u odnosu na ostale reprezentacije iz druge jakosne skupine, te nekim od društva iz Lige nacija C u dodatnim kvalifikacijama, a to su: Gruzija, Luksemburg, Grčka i Kazahstan.


S druge stane, za Hrvatsku postoji i varijanta pod radnim nazivom »skupina smrti«. U nju ulaze svi nositelji osim spomenute Belgije, a možda i Njemačke, koja u zadnje vrijeme ne može pobijediti nikoga u prijateljskim utakmicama. Iz druge jakosne skupine najopasnije definitivno djeluje Danska, dok u četvrtoj strši već spomenuta Italija. U slučaju da izvlačenje kuglica Dalićevoj vrsti namijeni takvu konkurenciju, sve opcije bile bi otvorene.


Opet, ne treba zanemariti ni činjenicu da sve reprezentacije u ostalim jakosnim skupinama ždrijeba Hrvatsku doživljavaju kao suparnika kojeg bi trebalo izbjeći, prvenstveno zbog kvalitete, ali i uspješnosti na ovakvim natjecanjima. Na kraju krajeva, Rusija i Katar su svima vrlo jasno pokazali da Dalić i njegov stručni stožer znaju kako treba pripremiti momčad za turnire na najvećoj sceni.


NOSITELJI


Njemačka, Portugal, Francuska, Španjolska, Belgija, Engleska


DRUGA JAKOSNA SKUPINA


Mađarska, Turska, Rumunjska, Danska, Albanija, Austrija


TREĆA JAKOSNA SKUPINA


Nizozemska, Škotska, HRVATSKA, Slovenija, Slovačka, Češka


ČETVRTA JAKOSNA SKUPINA


Italija, Srbija, Švicarska, Liga nacija A, Liga nacija B, Liga nacija C