Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Superliga

UEFA dobila pravnu bitku kod Europskog suda pravde po pitanju mogućeg sankcioniranja klubova

Autor: Hina

15.12.2022. 12:45
UEFA dobila pravnu bitku kod Europskog suda pravde po pitanju mogućeg sankcioniranja klubova

Foto: ReutersGlavni odvjetnik Europskog suda pravde ocijenio je u četvrtak da je UEFA bila u pravu kada je zaprijetila sankcioniranjem klubova na inicijativu projekta Superlige.


Pravila nogometnih tijela UEFA-e i FIFA-e koja im daju pravo blokirati klubove da se pridruže novoj ligi i kazniti igrače koji to učine kompatibilna su s antimonopolskim zakonima EU-a, rekao je u četvrtak savjetnik europskog najvišeg suda glavni odvjetnik Athanasios Rantos.


“Pravila FIFA-e i UEFA-e prema kojima svako novo natjecanje podliježe prethodnom odobrenju kompatibilna su sa zakonom o tržišnom natjecanju EU-a”, izjavio je Rantos  na Sudu pravde EU (CJEU), najvišem europskom sudu.
Slučaj se odnosi na prošlogodišnji spor između UEFA-e i FIFA-e s jedne strane i Europske Superlige s druge strane koja je propala u manje od 48 sati nakon negodovanja navijača, vlada i igrača koji su prisilili Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham, Arsenal, Milan, Inter Milan i Atletico Madrid da se povuku.


Iako se odluka CJEU-a ne očekuje prije početka 2023., suci često slijede zaključke nezavisnog odvjetnika.