Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

JURE VULETA

Trener nogometašica Donata analizirao treću uzastopnu prvoligašku sezonu

Autor: Alen Plahinek

02.06.2023. 16:16
Trener nogometašica Donata analizirao treću uzastopnu prvoligašku sezonu

Foto: ŽNK Donat



Ženski nogometni klub Donat teškim je porazom zaključio sezonu. Zadranke su u finalu Kupa stradale od Splićanki s 14:0, no valja istaknuti kako su »crvene« viceprvakinje Hrvatske te vrlo razvijena internacionalna momčad. Zadranke su sezonu završile kao šeste u 1. HNLŽ čime je njihov trener, a ujedno i voditelj Škole nogometa, Jure Vuleta, poprilično zadovoljan.


– U Klubu smo zadovoljni kako je završila seniorska sezona, što se mlađih uzrasta tiče tu još imamo dva kola. Glavni cilj seniorske momčadi bila je stabilizacija i ostanak u najjačoj domaćoj ligi, što smo i osigurali bez dodatnih kvalifikacija, kao što je to bio slučaj prošle godine. Šesto mjesto je realnost s obzirom na prosjek godina seniorske momčadi.


Imamo puno djevojaka iz Škole nogometa, to su većinom još uvijek kadetkinje, tako da sve u svemu ovaj uspjeh je zapravo velik. Riječ se o domaćim curama, Zadrankama, koje stječu iskustvo i sljedeće sezone može sve biti samo bolje. Nadamo se dovesti i nekoliko pojačanja, ali cilj nam je da većinom igraju zadarske cure i da budemo stabilni prvoligaši – ispričao je Vuleta te se osvrnuo na Kup, u kojem su Zadranke, unatoč teškom porazu, ostvarile jako dobar rezultat.


Zainteresiranost raste




– Došli smo u polufinale, dakle među najboljih četiri. Kup natjecanje je takvo da treba imati i sreće sa ždrijebom, igra se jedna utakmica i zna biti iznenađenja. Sve u svemu ostvarili smo veliki uspjeh jer je ovo prvi puta da smo došli tako daleko u natjecanju. Protiv Splićanki, koje imaju 15 reprezentativki iz više država, stvarno nismo imali šanse – kazao je Vuleta.



Osim seniorske momčadi, Donatice nastupaju i u mlađim uzrastima, U15 pionirke i U17 kadetkinje.


– Prezadovoljni smo njihovim rezultatima. Pionirke su u borbi za titulu, zaostajemo jedan bod za Agramom dva kola do kraja i nadamo se kiksu Zagrepčanki. Kadetkinje su trenutačno treće na ljestvici, što je također sjajan rezultat. Popularizacija ženskog nogometa je u porastu, imamo mnnogo novih upisa – istaknuo je Vuleta dodajući kako svake godine raste broj novih članica u Klubu.


– Ja sam već šest godina u Klubu i konstantno imamo sve više djevojčica. Tu veliku ulogu nam odrađuju i društvene mreže koje su pomogle da se Klub podigne na višu razinu, jer realno bez toga danas ne ide. U korist nam idu i rezultati, primjerice prošlog vikenda smo sa selekcijom do 13 godina obranili naslov na vrlo jakom turniru u Brezovici, na kojem su sudjelovali najbolji klubovi iz Hrvatske i susjednih država.


U svim mlađim uzrastima imamo velikih talenata koje »kucaju na vrata« 1. HNL. Upisa ima, radimo najbolje što znamo i ja sam kao voditelj Škole vrlo zadovoljan s njima. Generalno, radi se o jednoj mladoj, ambcioznoj ekipi i to djevojčice i njihovi roditelji prepoznaju.


Uvjeti bolji od prosjeka


Posljednjih godina popularnost ženskog nogometa strelovito raste, a to je prepoznala i UEFA pa tako i HNS koji ulažu velika financijska sredstva u taj »svijet«. Kako kaže Vuleta, Grad Zadar također dobro prati taj razvoj i infrastrukura je na visokoj razini za hrvatske prilike.



– Tko god nam dođe na gostovanje na Višnjik, ostane pozitivno iznenađen. Mislim da većina drugih klubova u Hrvatskoj ima lošije uvjete – objašnjava Vuleta te se osvrnuo na uvjete u SAD-u, odakle se na kratko vratila Zadranka Sara Ivandić, koja tamo igra za svoje Sveučilište te paralelno studira.


– To je kao da iz Hajduka odete u Real Madrid. U Americi je sveučilišni sport fenomenalno razvijen. Imaju nekoliko terena pod balonima u područjima gdje je poprilično hladno i oni ne znaju za hladnoću, kišu, snijeg i slično. Mi o tome možemo samo sanjati. Kada pogledate koliko imamo registriranih nogometašica, a koliko imaju zapadne zemlje, ne možemo se mjeriti s njima – zaključio je Vuleta.